„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Sprawozdanie z pierwszego warsztatu zrealizowanego w ramach operacji: „Identyfikacja i promocja żywności wysokiej jakości szansą dla lokalnych producentów”
5 października 2022 roku odbył się pierwszy z dwóch zaplanowanych na terenie Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu warsztatów realizowanych w ramach operacji „Identyfikacja i promocja żywności wysokiej jakości szansą dla lokalnych producentów”, realizowanej przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA” wraz z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Na początku warsztatu głos zabrała Alicja Stachowiak, drugi zastępca dyrektora WODR, która przywitała uczestników oraz omówiła pokrótce specyfikę wielkopolskiego rolnictwa i lokalny rynek produktów regionalnych.
Następnie przemówienie wygłosiła Aldona Jankowska, koordynator projektu, która rozpoczęła sesję prezentacji uczestników i obszarów ich kompetencji. Wśród nich znaleźli się przedstawiciele różnych środowisk: rolnicy, doradcy, przedsiębiorcy rolni, przedstawiciele samorządu terytorialnego, instytucji wsparcia rolnictwa oraz nauki. Zaprezentowali oni szeroką wiedzę i doświadczenie w zakresie rolnictwa, przetwórstwa oraz szeroko pojętych kulinariów, obejmujących zarówno turystykę kulinarną, jak i prowadzenie restauracji z daniami kuchni regionalnej.
O produkcji żywności
W trakcie dyskusji na temat polskich wyrobów żywnościowych wysokiej jakości wielokrotnie następowało odwoływanie się do doświadczeń włoskich, szczególnie z regionu Emilia-Romania, stawiając je za wzór w procesie certyfikacji i promocji żywności. Powyższe odwołanie umożliwiło ukazanie różnic w podejściu do żywności i kuchni, zarówno na płaszczyźnie kulturowej jak i w ramach działalności urzędów i instytucji.
Rozmówcy zgodzili się w zakresie kluczowej roli oraz konieczności udzielania wsparcia dla producentów i przetwórców przez samorządy. Podkreślono również wagę integracji oraz współpracy poszczególnych ogniw w łańcuchu produkcji, tak aby w konsekwencji każde z tych ogniw postrzegało inne jako partnera, a nie przeciwnika czy wręcz wroga. Tylko szeroko zakrojona współpraca daje możliwości zoptymalizowania procesu produkcji i jej certyfikacji, a to otwiera zupełnie nowe możliwości w obszarze promocji i sprzedaży.
W międzyczasie Adam Patkowski omówił temat produkcji żywności wysokiej jakości i funkcjonujące systemy certyfikacji produkcji, a Hubert Gonera przybliżył wszystkim zgromadzonym temat kreowania marek oraz strategii promocji żywności.
Na zakończenie warsztatu uczestnicy opracowali szeroki katalog produktów typowych dla Wielkopolski, do których możemy zaliczyć zarówno surowce, mięso, owoce i warzywa, jak i produkty przetworzone: napoje, przetwory owocowe i warzywne, wyroby wędliniarskie oraz nabiał wytwarzany przez lokalne spółdzielnie mleczarskie.
Uczestnicy zgodzili się, iż potencjał regionu w zakresie możliwości certyfikacji oraz produkcji żywności wysokiej jakości jest olbrzymi.
Odwiedź portal KSOW – www.ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucją odpowiedzianą za treść informacji jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA”