Zbliżenie na liście buraka rosnącego w ziemi.

Odmiany warzyw polowych z tolerancją i odpornością na choroby

Od dłuższego czasu na naszym rynku pojawiają się odmiany roślin warzywnych z genetyczną tolerancją i odpornością na choroby. Nie są to odmiany genetycznie zmodyfikowane, lecz są one efektem prac badawczych prowadzonych w kierunku ograniczenia stosowania środków chemicznych zwalczających choroby grzybowe w uprawach warzyw.

Zbliżenie na małą zielonką roślinkę na ścieżce. Po obu stronach rośnie wysoka roślina uprawna o zielonych liściach.

Ochrona środowiska w gospodarstwie w kontekście polityki unijnej

Na początku dwudziestego pierwszego wieku współczesne rolnictwo staje wobec nowych wyzwań, w tym tych związanych z ochroną środowiska naturalnego, a zwłaszcza jakości wody i powietrza. Ochrona środowiska oraz przeciwdziałanie zmianom klimatu są jednymi z głównych celów Wspólnej Polityki Rolnej.

Zbliżenie na szerokie zielone liście rośliny rosnącej na polu.

Pozytywny wpływ międzyplonów na produkcję roślinną

Uprawa międzyplonów to element zrównoważonego nawożenia i ochrony gleb użytkowanych rolniczo. Od dłuższego czasu rolnicy zarówno w Polsce, jak i na świecie dostrzegają wartość międzyplonów jako nawozu zielonego i wykorzystują posezonowy wzrost roślin, aby poprawić jakość gleby i zwiększyć plony upraw następczych.

Po zielonym polu jedzie czerwony ciągnik z rozłożonym opryskiwaczem. W tle widać drzewa.

Zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych

W gospodarstwach rolnych wymywanie azotu z gleby uzależnione jest od poziomu nawożenia, płodozmianu uprawy i właściwości mechanicznych gleb, a szczególnie ich przepuszczalności. Gleby lekkie, przepuszczalne, których w Polsce jest ponad 50%, sprzyjają nitryfikacji, a w efekcie wymywaniu azotanów.

Szklarnia z pnączami pomidorów. Pomiędzy roślinami stoi mężczyzna, widać go z profilu. Patrzy na roślinę i dotyka liście.

Królestwo pomidorów uprawianych na wełnie

To jedno z najnowocześniejszych gospodarstw w regionie, które zajmuje się uprawą pomidorów, ale również truskawek. Dzisiaj na jego czele stoi Mariusz Chenczke, który przejął firmę po rodzicach. Podobnie jak oni, tak i pan Mariusz od lat współpracuje z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, a gospodarstwo Chenczke należy do Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych WODR.

Wnętrze dużej obory. Po obu stronach są zagrody z bydłem mięsnym. Przed zagrodami leży ścieżka paszy.

Parametry mikroklimatu w oborze

Mikroklimat w ujęciu zoohigienicznym jest całokształtem fizycznych i chemicznych właściwości powietrza w budynkach inwentarskich, zasiedlonych przez zwierzęta. Wszystkie części składowe mikroklimatu wywierają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, produkcyjność oraz zachowanie dobrego stanu zdrowia zwierząt.

Słoneczny dzień. Szeroki widok na pole ze ścierniskiem, na horyzoncie widać słupy energetyczne.

Prowadzenie ewidencji nawożenia azotem

Rolnik, który gospodaruje na powierzchni większej lub równej 10 hektarów użytków rolnych lub utrzymuje zwierzęta gospodarskie w liczbie większej lub równej 10 DJP (duża jednostka przeliczeniowa) według stanu średniorocznego, posiada plan nawożenia azotem lub obliczenia maksymalnych dawek azotu, a także ma obowiązek prowadzenia ewidencji zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem.