Gospodarstwo Owocowy Raj - małe przetwórstwo z sukcesem
Trudne dwa lata w pandemii nauczyły wielu z nas szybkiego i elastycznego działania w czasie, kiedy niewiele dało się przewidzieć. Obecna sytuacja wskazuje na to, że okres nieprzewidywalności wcale nie jest za nami. Będąc rolnikiem, prowadząc gospodarstwo sadownicze, szczególnie teraz w czasach tej wszechobecnej niepewności, należy patrzeć szeroko i poszukiwać wciąż nowych ścieżek rozwoju. Przykładem jak radzić sobie w dzisiejszym świecie może być Gospodarstwo Owocowy Raj, które na co dzień współpracuje z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
– Człowiek nie wybiera sytuacji, ale musi jej sprostać – mówi Elżbieta Nowak, która kontynuując sadowniczą tradycję rodzinną, prowadzi wspólnie z mężem Maciejem, gospodarstwo Owocowy Raj o powierzchni 6,92 hektara w miejscowości Modła Królewska niedaleko Konina.
Uprawa owoców w Owocowym Raju
Rolnicy specjalizują się w uprawie owoców pestkowych: czereśni, wiśni, moreli i śliw. W gospodarstwie są również uprawiane porzeczki i maliny. Cała powierzchnia sadów jest nawadniana kropelkowo, a pozyskane owoce przechowywane są we własnej chłodni wyposażonej w agregat chłodniczy.
Wykorzystując walory lokalizacyjne gospodarstwa sadowniczego w sąsiedztwie zalewu na rzece Powie już w 2009 roku uruchomiono działalność agroturystyczną – turystyczną gałąź rozwoju gospodarstwa - Owocowy Raj nad Zalewem.
Reagując na zmieniającą się rzeczywistość w 2021 roku uruchomiono kolejną ścieżkę rozwoju gospodarstwa - Owocowy Raj w Słoiku. Tym razem postawiono na przydomowe przetwórstwo owoców, bazując na owocach pozyskiwanych z gospodarstwa.
Wychodząc przede wszystkim naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy chcą nabywać produkty wysokiej jakości bezpośrednio u producentów, by były świeże, naturalne, smaczne i w zasięgu ręki. Gospodyni na bazie surowca produkowanego w gospodarstwie wytwarza domowe przetwory wg tradycyjnych receptur bez dodatków smakowych, konserwantów, barwników.
Są to:
- dżemy,
- syropy,
- marmolady,
- powidła śliwkowe,
- konfitury wiśniowe,
- marynaty,
- suszone śliwki i jabłka.
W Owocowym Raju tylko naturalne produkty wysokiej jakości
Wszystkie przetwory wytwarzane są ze starannie wyselekcjonowanych owoców i warzyw pochodzących z upraw produkowanych z zachowaniem bezpieczeństwa stosowania środków ochrony roślin (elementy integrowanej produkcji).
Przy produkcji przetworów owocowych wykorzystuje się wyłącznie naturalne substraty. O wyjątkowym charakterze produktów stanowi fakt używania maksymalnej ilości owoców (ponad 150 gram owoców na 100 gram produktu), oryginalne połączenia smaków, a przede wszystkim stosowanie tradycyjnej metody wytwarzania znanej i stosowanej w tym gospodarstwie od pokoleń.
Produkty dostępne są dla klientów w ramach sprzedaży bezpośredniej w mini muzeum - w starej chacie z pełną klimatu sprzed lat spiżarnią, w której klienci swobodnie wybierają i zakupują przetwory.
Pani Elżbieta doskonale wie, że promocji swoich produktów nigdy za wiele, bowiem nie sztuką jest tylko wysokojakościowa produkcja, ale i odpowiedzialna, dobrze ukierunkowana sprzedaż. Tylko dobre połączenie tych dwóch ogniw stanowi o sukcesie. Działając w pojedynkę – rolnik musi zadbać zarówno o pozyskanie kupującego jak i spełnienie wszystkich obowiązujących przepisów higieniczno-sanitarnych na etapie produkcji, przetwórstwa, przechowywania, transportu i sprzedaży.
W Owocowym Raju znaleźli sposób na sukces
Gospodarze to młodzi, dobrze wykształceni rolnicy, ubogaceni doświadczeniem pracy w gospodarstwie, których mogliśmy poznać jako laureatów XXII edycji ogólnopolskiego konkursu „Sposób na Sukces” w kategorii indywidualnej. Konkurs „Sposób na Sukces" organizowany jest od 2000 roku przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, promuje najlepsze działania kreujące przedsiębiorczość na obszarach wiejskich.
– Nie mogłam przestać się uśmiechać odbierając gratulacje i nagrody. Tak, z dumy, radości i szczęścia, z tego, że nasz pomysł na przetwórstwo został dostrzeżony, doceniony i przedstawiony jako jeden ze sposobów na sukces – mówiła po odebraniu nagrody pani Elżbieta.
W gospodarstwie Pani Elżbiety doceniono niepowtarzalny smak i jakość wytwarzanych przetworów, estetykę opakowań, formy wprowadzania na rynek oraz stosowanie energooszczędnych technologii. Gospodarstwo posiada certyfikat „Miejsca z klimatem”, czyli miejsca przyjaznego środowisku, ponieważ wykorzystuje się w nim energię pochodzącą z paneli fotowoltaicznych oraz gazu ziemnego. Kropelkowe nawadnianie stosowane przy produkcji pierwotnej jest również elementem energooszczędnej technologii wykorzystanej w gospodarstwie.
Konkursowy sukces bardzo cieszy rolników, jedocześnie inspiruje ich do dalszej działalności i do podejmowania kolejnych inwestycji. Rolnicy są pełni nadziei, że ten sukces przełoży się na sukces sprzedażowy produktów i rozwojowy gospodarstwa Owocowy Raj, które od lat współpracuje także z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.