grafika kmpanii

QAFP, od 1 lipca większe dopłaty dla hodowców zwierząt

System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) – został opracowany w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży mięsnej.

QAFP to system jakości i certyfikat dobrego mięsa, który promuje hodowle trzody chlewnej i drobiu w systemie dobrostanowym. System jakości promuje hodowle w systemie dobrostanu zwierząt bez pozamedycznego stosowania antybiotyków z obrębie hodowli.

Producenci mogą zgłaszać się do programu QAFP do 1 lipca 2024, aby skorzystać z większych dopłat w ramach Ekoschematu Dobrostan Zwierząt jeszcze w tym roku. Udział w programie umożliwia otrzymanie dopłat w wysokości 90 zł do każdego tucznika, 37 groszy do każdego kurczaka oraz 4,12 zł do każdego indyka.

Założenia Systemu QAFP opracowali naukowcy z wiodących ośrodków akademickich w Polsce we współpracy z praktykami i ekspertami z branży mięsnej.

 

Informacja oraz grafiki pochodzą od: Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego; znakdobregomiesa.pl