Krowy leżą na sianie w oborze

Pryszczyca stawia polskie służby weterynaryjne w gotowości

W Niemczech stwierdzono pierwszy od 1988 roku przypadek pryszczycy (FMD - Foot and mouth disease). Choroba, która najbardziej atakuje bydło, świnie, owce i kozy, została odnotowana 10 stycznia 2025 roku w gminie Hoppegarten.

Władze Brandenburgii natychmiastowo wprowadziły środki ograniczające rozprzestrzenianie się wirusa:

  • 72-godzinny zakaz przemieszczania zwierząt;
  • wyznaczono obszary objęte ograniczeniami;
  • rozpoczęto dochodzenie epidemiologiczne aby ustalić źródło choroby;
  • w promieniu 1 kilometra od miejsca wystąpienia choroby, uśmiercono wszystkie zwierzęta z gatunków wrażliwych.

Chociaż wirus pryszczycy (z rodzaju Aphtovirus) nie jest uważany za problem zdrowia publicznego, jest on kluczowy dla zdrowia zwierząt ze względu na łatwą transmisję i znaczący wpływ na gospodarkę. Wrażliwe na chorobę są zwierzęta parzystokopytne domowe oraz dzikie (najbardziej bydło, świnie, owce i kozy). Występuje wiele źródeł zakażenia FMD:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso i mleko oraz ich przetwory, wełna,);
  • materiał genetyczny (nasienie i zarodki);
  • zwierzęta zarażone i po przechorowaniu FMD;
  • pasza, woda, kał, ślina;
  • ręce i odzież, środki transportu, odpadki kuchenne.

Ludzie mogą się zarazić w wyniku bezpośredniego kontaktu ze zwierzęciem chorym i jego wydzielinami, a także przez spożycie niepasteryzowanych produktów pochodzących od zakażonych zwierząt. Nie jest to jednak choroba śmiertelna dla ludzi, a przebieg choroby jest zazwyczaj łagodny. Polska jest uznana przez WOAH (World Organisation for Animal Health - Światowa Organizacja ds. Zdrowia Zwierząt) za kraj urzędowo wolny od pryszczycy (ostatni przypadek FMD stwierdzono w 1971 roku). Wczesne wykrywanie i szybka reakcja mają kluczowe znaczenie dla powstrzymania każdej epidemii.

W związku z wystąpieniem ogniska 70 kilometrów od Polskiej granicy, zwołano 11 stycznia 2025 roku posiedzenie sztabu kryzysowego w Głównym Inspektoracie Weterynarii. W Szczecinie, Zielonej Górze i Wrocławiu powołano wojewódzkie zespoły zarządzania kryzysowego oraz postawiono w stan gotowości Wojewódzkie Inspektoraty Weterynarii. Wprowadzono rygorystyczne kontrole transportów zwierząt wrażliwych wjeżdżających do kraju.

Organami które prowadzą kontrole są Policja, Straż Graniczna, Inspekcja Transportu Drogowego oraz Krajowa Administracja Skarbowa we współpracy z Inspekcją Weterynaryjną. Podjęto współpracę ze służbami weterynaryjnymi Niemiec oraz z Komisją Europejską. Wszystkie niezbędne informacje i najświeższe komunikaty znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Wetrynarii.

Dokumenty do pobrania:

 

Tekst: Weronika Dziubała, specjalista ds. produkcji zwierzęcej WODR

 Zdjęcie: Maciej Zimnicki, sekcja promocji i wydawnictw WODR