Wapnowanie a żyzność i biologiczna aktywność gleby
Gleba pełni bardzo ważną funkcję w produkcji oraz rozkładzie biomasy, magazynowaniu próchnicy, przepływie materii. Stanowi ona środowisko życia dla wielu gatunków flory i fauny. Jest bardzo ważnym ogniwem w obiegu wody i pierwiastków mineralnych w ekosystemie.
Gleba jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na plon. Dlatego tak ważna jest jej żyzność oraz aktywność biologiczna. Żywność gleby to zdolność przekazywania roślinom rosnących na niej podstawowych składników pokarmowych, takich jak: woda, powietrze glebowe, ciepło. Stanowi zespół morfologicznych, fizycznych, fizykochemicznych i chemicznych właściwości gleby, zapewniając w ten sposób odpowiednie warunki wzrostu dla roślin.
Aktywność biologiczna gleby to stan intensywności procesów życiowych organizmów żywych w niej bytujących. Jest też często określana, jako aktywność mikroorganizmów. Żyzne gleby odznaczają się wysoką aktywnością biologiczną. Glebę taką zamieszkują liczne organizmy takie jak bakterie, grzyby czy drobne zwierząt, które spełniają bardzo ważną rolę w utrzymaniu owej żyzności. Po czym możemy poznać, że gleba jest żyzna? Między innymi po występujących w niej dżdżownicach. Ich obecnosć świadczy o jej żyzności i jednocześnie o barku w niej szkodliwych zanieczyszczeń.
Wspiera aktywność biologiczną gleby:
- dobrze rozłożony obornik i kompost;
- przeoranie znacznych ilości resztek pożniwnych;
- uprawa roślin wieloletnich.
Zalecane dawki wapna nawozowego (t/ha)
Kategoria gleby | < 4, 5 pH | 4,5 – 5,1 pH | 5,2 – 5,6 pH | 5,7 – 6,1 pH | 6,2 – 6,6 pH |
bardzo lekka | 2,5 | 1 | - | - | - |
lekka | 5 | 3 | 1 | - | - |
ciężka | 6 | 4 | 2 | 1 | - |
średnia | 6 | 5 | 3 | 1,5 | 1 |
Korzyści wynikające z wapnowania gleby:
- wzrost plonowania roślin;
- poprawa wzrostu roślin;
- poprawa środowiska;
- lepsze pobranie składników mineralnych z gleby;
- obniżenie zakwaszenia gleby;
- lepsze dotlenienie gleby;
- lepsza wchłanialność wody;
- ograniczenie szkodliwego działania matali ciężkich;
- zwiększenie aktywności biologicznej;
- zwiększenie działania pożytecznych mikroorganizmów;
- zmniejszenie porażenia roślin przez niektóre choroby np. rzepaku przez kiłę kapustnych;
- zmniejszenie toksycznego oddziaływania glinu na rośliny;
- zahamowanie przenikania kwasów chemicznych do produktów rolnych;
- stymuluje przyswajanie fosforu, potasu, magnezu oraz azotu glebowego;
- zmniejszenie kosztów nawozów mineralnych.
Źródła opracowania:
- Prusinkiewicz Z. 1999. Środowisko i gleby w definicjach. "Turpress" Toruń. Klasyfikacja gleb leśnych Polski 2000. Praca zbiorowa.
- Paul E.A., Clark F.E. 2000. Mikrobiologia i biochemia gleb, Wydawnictwo UMCS, Lublin.
- Encyclopedia of Soil Science. 2002. Marcel Dekker Inc. New York, Basel. Munsell Soil Color Charts 1975. Munsell Color Company. Baltimore MD.
- MRiRW Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej 2004