- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Nowe technologie w produkcji zwierzęcej
Produkcja zwierzęca jest istotną częścią rolnictwa. Chów i hodowla zwierząt pozwalają rolnikom i hodowcom na wyprodukowanie żywca, mleka i jaj w bardzo dobrej jakości, z których zakłady mięsne, przetwórcze oraz mleczarnie produkują zdrową i smaczną żywność. Coraz większą rolę w produkcji odgrywają nowe technologie, które wyznaczają standardy.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Konkursy
Rusza druga edycja konkursu plastycznego „My i Ryby”
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza uczniów szkół podstawowych do uczestnictwa w konkursie plastycznym pod nazwą „My i Ryby - jak Europejski Fundusz Morski i Rybacki zmienił otoczenie wokół nas”. Termin zgłoszeń upływa 3 marca 2023 roku.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
Spotkanie „Rolnictwo Przyszłości” już za nami
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) w dniu 24 listopada 2022 roku zorganizował spotkanie sieciujące pod nazwą „Rolnictwo Przyszłości” dla przedstawicieli Grup Operacyjnych z Wielkopolski oraz przedstawicieli nauki i osób zainteresowanych wydarzeniem.
- Szczegóły
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Termin naboru wniosków o pomoc dla rodzin rolniczych wydłużony do 30 listopada
Zgodnie z zapowiedzią Henryka Kowalczyka, wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi termin naboru wniosków o wsparcie dla rodzin rolniczych został wydłużony do 30 listopada. Znowelizowane rozporządzenie regulujące zasady przyznawania tej pomocy właśnie weszło w życie.
- Szczegóły
- Autor: WODR Poznań
- Kategoria: WODR Poznań
Propozycja graficzna strony Krajowe Dni Pola 2023
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Skutki uprawy kukurydzy w monokulturze
Wieloletnia uprawa tej samej rośliny prowadzi do negatywnych zmian w życiu biologicznym gleby, jak również jej właściwości fizycznych i chemicznych. Mikroflora glebowa zostaje zdominowana przez patogeny i bakteriofagi niszczące pożyteczne mikroorganizmy. Towarzyszy temu kumulacja specyficznych związków chemicznych, wydzielanych przez korzenie uprawianej w monokulturze rośliny. Od pewnego poziomu duże ich nagromadzenie zaczyna przeszkadzać temu gatunkowi. Skutkiem zmęczenia gleby jest radykalne zmniejszanie się plonów, pomimo stosowania technologii wysokonakładowych.
- Szczegóły
- Autor: Norbert Kowalski
- Kategoria: Produkcja roślinna
Resztki pożniwne jako nawóz
W okresie przygotowań do nowego sezonu wegetacyjnego priorytetem dla rolników jest zadbanie o stanowisko pod rośliny następcze. Warto w tych działaniach uwzględnić wykorzystanie resztek pożniwnych, by poprawić jakość gleb i zapewnić uprawom optymalne warunki do wzrostu.