- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Grupy Fokusowe EIP-AGRI: nabór na ekspertów Przy stole siedzi kilka osób, nie widać im twarzy. Jedna z osób trzyma długopis i pisze w zeszycie. Obok zeszytu stoi biały kubek na talerzyku oraz leży notatnik.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/grupy-fokusowe-eip-agri-nabor-na-ekspertow/wodr-poznan-lead-grupy-fokusowe-eip-agri-nabor-na-ekspertow.jpg)
Grupy Fokusowe EIP-AGRI: nabór ekspertów
Europejskie Partnerstwo Innowacyjne na rzecz Wydajnego i Zrównoważonego Rolnictwa (EIP-AGRI), działając na zlecenie Dyrekcji Generalnej do spraw Rolnictwa Komisji Europejskiej, poszukuje ekspertów do trzech nowopowstających Grup Fokusowych EIP-AGRI.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
![Dnia 2 lipca rusza mechanizm pomocy dla producentów świń W zagrodzie na błocie znajdują się małe prosięta. Są blisko obiektywu i wypełniają cały kadr. Ryjki mają umorusane ziemią.](/images/2022/doradztwo/pomoc-krajowa-i-unijna/nadzwyczajna-pomoc-dostosowawcza-dla-producentow-swin/wodr-poznan-lead-nadzwyczajna-pomoc-dostosowawcza-dla-producentow-swin.jpg)
Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów świń
W związku z opublikowaniem Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 czerwca 2022 roku zmieniającego rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zadań związanych z ustanowieniem nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów jabłek (Dz.U. poz. 1365), z dniem 2 lipca 2022 roku uruchomiony zostaje mechanizm „Nadzwyczajna pomoc dostosowawcza dla producentów świń”.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności z SIR
![Drugie spotkanie z cyklu szkoleń dotyczących żywienia krów mlecznych Sala lekcyjna. W ławkach siedzą słuchacze, widoczni od tyłu. Przed nimi jest wykładowca, który omawia prezentację wyświetloną z rzutnika na ekranie.](/images/2022/sir/aktualnosci-z-sir/akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka-drugie-spotkanie/wodr-poznan-lead-akademia-zywienia-krow-mlecznych-wyzwania-wspolczesnego-producenta-mleka-drugie-spotkanie.jpg)
„Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”. Drugie spotkanie
W dniu 24.06.2022 roku odbyło się kolejne spotkanie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dla hodowców i producentów krów mlecznych z obszaru Wielkopolski w ramach operacji: „Akademia żywienia krów mlecznych – wyzwania współczesnego producenta mleka”.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Kury to najpopularniejszy gatunek drobiu w polskiej hodowli Na piaszczystym gruncie stoi kura. Tułów ma ciemno brązowy a głowę jasnobrązową. Widać ją od boku.](/images/2022/doradztwo/produkcja-zwierzeca/hodowla-drobiu-ozdobnego/wodr-poznan-lead-hodowla-drobiu-ozdobnego.jpg)
Hodowla drobiu ozdobnego
Tradycja hodowli drobiu przez człowieka liczy kilka tysięcy lat. Jednakże wzrost zainteresowania drobiem w formie ozdobnej można zauważyć dopiero wraz ze wzrostem liczby gospodarstw agroturystycznych w ostatnim dwudziestoleciu. Jako drób ozdobny, oprócz kur, użytkuje się kuropatwy, bażanty, indyki, kaczki, przepiórki, gęsi, a nawet strusie.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Nowoczesne narzędzia pomagają w pracy przy produkcji zwierzęcej Boks z bydłem mięsnym. Na pierwszym planie są dwie sztuki - czarno-biała i biało-brązowa. Widać z bliska ich pyski.](/images/2022/doradztwo/produkcja-zwierzeca/innowacyjne-rozwiazania-z-zakresu-produkcji-zwierzecej/wodr-poznan-lead-innowacyjne-rozwiazania-z-zakresu-produkcji-zwierzecej.jpg)
Innowacyjne rozwiązania z zakresu produkcji zwierzęcej
Innowacyjność w zakresie produkcji zwierzęcej przejawia się na każdym etapie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich. Od liczby zwierząt w gospodarstwach rolnych zależy rozwój polityki żywnościowej. Ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią proporcję pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą – to bowiem kształtuje sposoby użytkowania łąk i pastwisk. Co najważniejsze, od wielkości produkcji zwierzęcej zależy poziom dochodów gospodarstw rolnych.
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Aktualności
![Teresa i Mariusz Smolarkowie, zwycięzcy AgroLigi 2021 W oborze przy boksie z krowami stoi kobieta i mężczyzna, którzy obejmują się i uśmiechają. Za nimi są krowy.](/images/2022/aktualnosci/wielkopolscy-rolnicy-najlepsi-w-calym-kraju/wodr-poznan-lead-wielkopolscy-rolnicy-najlepsi-w-calym-kraju.jpg)
Wielkopolscy rolnicy najlepsi w całym kraju!
Na co dzień prowadzą rodzinne gospodarstwo z rozwiniętą produkcją mleczną, nastawioną na technologie. I choć na początku Teresa i Mariusz Smolarkowie nie wierzyli w swój sukces, dzisiaj są Krajowymi Mistrzami AgroLigi 2021, największego konkursu w branży rolniczej. Do zgłoszenia przekonali ich pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, którzy od lat współpracują z gospodarzami. Jak wyglądała droga po zwycięstwo?
- Autor: Marta Kaczmarek
- Kategoria: Konkursy
![Konkurs organizowany jest przez Instytut Skrzynki Grafika informacyjna. Po lewej stronie znajduje się deska z pokrojonymi różnymi serami, po prawej jest napis na białym tle "Konkurs Smak Sera" oraz logo "Najlepszy smak powiatu poznańskiego".](/images/2022/wydarzenia/konkursy/konkurs-na-najlepszy-smak-sera-w-regionie/wodr-poznan-lead-konkurs-na-najlepszy-smak-sera-w-regionie.jpg)
Konkurs na najlepszy smak sera w regionie
Już 10 lipca sery będą obiektem badań kapituły konkursowej cyklicznego wydarzenia organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury zajmującej się między innymi promocją regionalnych potraw. Zgłoszenia przyjmowane są do 8 lipca, a rozstrzygnięcie nastąpi dwa dni później.
Strona 55 z 99