- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
Bóbr - wróg czy przyjaciel rolnika?
Każdemu z nas bobry kojarzą się z tamami, które powstają na leśnych zbiornikach wodnych. Budowle tych gryzoni stanowią naturalny przykład retencji wody, jednak nie zawsze jest to korzystne dla rolnika. Jak zatem współpracować z bobrami?
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Wsparcie na inwestycje w lesie – zapowiedź naboru
Od 20 czerwca do 29 lipca 2022 roku biura powiatowe Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będą przyjmować wnioski o przyznanie pomocy na inwestycje zwiększające odporność ekosystemów leśnych i ich wartość dla środowiska.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
Systemy utrzymania trzody chlewnej
Świnie utrzymywane są w pomieszczeniach zamkniętych, w budynkach inwentarskich lub w systemie otwartym, a także w kojcu na ściółce lub bez ściółki, pojedyńczo lub grupowo. Opcji jest wiele, a każda z nich ma swoje wady i zalety, z którymi warto się zapoznać.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Wapnowanie i odczyn gleby
Zabieg wapnowania gleb oznacza stosowanie nawozów wapniowych, które mają odkwasić glebę oraz poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne.
- Norbert Kowalski
- Kategoria: Pomoc krajowa i unijna
Tworzenie grup i organizacji producentów – wystartował nabór
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARIMR) po raz jedenasty uruchomiła nabór wnioski o dofinasowanie na tworzenia grup producentów i organizacji producentów. O tę formę wsparcia można ubiegać się od 4 maja do 17 czerwca 2022.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Relacje i zapowiedzi
Wielkopolskie Targi Rolnicze, Dni Pola w Sielinku - informacje dla wystawców
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zaprasza Państwa do udziału w dwudziestych ósmych Wielkopolskich Targach Rolniczych oraz Dniach Pola, które odbędą się w dniach 4 i 5 czerwca 2022 roku w godzinach 9-17 w Sielinku koło Opalenicy.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
Antraknoza orzecha włoskiego
Orzech włoski to pyszny i zdrowy przysmak, wpływający pozytywnie na nasz mózg i cały organizm. Uprawa drzewa narażona jest jednak na występowanie choroby, która atakuje wartościowe owoce oraz poraża liście.