- Norbert Kowalski
- Kategoria: Krajowe Dni Pola 2023
![Krajowe Dni Pola odbędą się w dniach 3-5 czerwca w Sielinko, koło Opalenicy Zielona grafika ilustracyjna promująca Krajowe Dni Pola. Na grafice jest data oraz logotyp Krajowych Dni Pola.](/images/2023/wydarzenia/krajowe_dni_pola_2023/krajowe-dni-pola-sielinko-2023-informacje-dla-wystawcow/wodr-poznan-lead-krajowe-dni-pola-sielinko-2023-informacje-dla-wystawcow.jpg)
Krajowe Dni Pola Sielinko 2023 - Zgłoszenia wystawców
Do 5 maja podmioty zainteresowane udziałem w Krajowych Dniach Pola Sielinko 2023 w charakterze wystawcy, mogą przesyłać swoje zgłoszenia do Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Wydarzenie odbędzie się 3-5 czerwca 2023 roku w godzinach 9-17 w Sielinku koło Opalenicy. Podmioty zainteresowane wystawieniem się na Krajowych Dniach Pola proszone są o zapoznanie się z regulaminem wydarzenia oraz wypełnienie karty zgłoszeniowej.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Środowisko
![Żywność ekologiczna jako jeden z czynników wpływających na zdrowie człowieka (zdjęcie: Pixabay) Zbliżenie na główki sałaty rosnące w ziemi.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/ekologiczna-uprawa-warzyw/wodr-poznan-lead-ekologiczna-uprawa-warzyw.jpg)
Żywność ekologiczna jako jeden z czynników wpływających na zdrowie człowieka
Ekologiczna żywność jest żywnością prozdrowotną, która wywiera znaczący wpływ na zdrowie oraz prawidłowe czynniki życiowe. W swoim składzie zawiera znacznie niższą zawartość azotynów i azotanów oraz metali ciężkich, takich jak ołów oraz śladowe ilości pestycydów.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Uprawa facelii błękitnej Zbliżenie na fioletowe kwiaty facelii.](/images/2023/doradztwo/produkcja-roslinna/uprawa-facelii-blekitnej/wodr-poznan-lead-uprawa-facelii-blekitnej.jpg)
Uprawa facelii błękitnej
Facelia błękitna (nazywana też wiązanką wrotyczową) to roślina o wielu różnych zaletach. Można ją uprawiać jako plon główny, czyli na nasiona, ale doskonale sprawdza się też jako roślina na poplon, która szybko rośnie i daje dużo masy zielonej.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Nowe odmiany zbóż jarych w 2023 roku Zbliżenie na brązowe kłosy zboża.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/ochrona-chemiczna-zboz-w-praktyce-2/wodr-poznan-lead-ochrona-chemiczna-zboz-w-praktyce-2.jpg)
Nowe odmiany zbóż jarych w 2023 roku
W 2023 roku komisja do spraw rejestracji odmian roślin zbożowych w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 22 nowych odmian zbóż jarych.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja zwierzęca
![Co powinniśmy wiedzieć o wypasie bydła? Bydło mięsne o jasnym umaszczeniu idzie ścieżką z obory. Widać je od przodu.](/images/2023/doradztwo/produkcja-zwierzeca/co-powinnismy-wiedziec-o-wypasie-bydla/wodr-poznan-lead-co-powinnismy-wiedziec-o-wypasie-bydla.jpg)
Co powinniśmy wiedzieć o wypasie bydła?
Wypas bydła w dzisiejszych czasach nie jest zbyt popularny, mimo że ma on wiele zalet. Warto do niego wrócić zarówno z przyczyn ekonomicznych, jak i dla zapewnienia dobrostanu zwierzętom. Wypas podnosi również walory wsi i stwarza swego rodzaju atrakcje, które były na porządku dziennym jeszcze kilkanaście lat temu, a obecnie są prawie niespotykane.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Produkcja roślinna
![Choroby i szkodniki kukurydzy Zbliżenie na kolbę kukurydzy rosnącą na polu.](/images/2022/doradztwo/produkcja-roslinna/kondycjonowanie-kukurydzy-zdrowsze-zwierzeta-lepsze-wyniki-produkcyjne/wodr-poznan-lead-kondycjonowanie-kukurydzy-zdrowsze-zwierzeta-lepsze-wyniki-produkcyjne.jpg)
Choroby i szkodniki kukurydzy
Kukurydza obecna jest niemal w każdym zakątku kraju, co sprawia, iż organizmy szkodliwe mają dostęp do tej rośliny, namnażając się, a następnie rozprzestrzeniając. W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby.
- Marta Kaczmarek
- Kategoria: Rozwój obszarów wiejskich (ROW)
![Domowy wyrób sera (zdjęcie: Pixabay) Zbliżenie na kulę białego sera leżącego na drewnianej desce. Część sera jest wycięta.](/images/2023/doradztwo/row/domowy-wyrob-sera/wodr-poznan-lead-domowy-wyrob-sera.jpg)
Domowy wyrób sera
W dobie zdrowego jedzenia coraz częściej sięgamy do źródeł i historii, poszukując inspiracji i przepisów. Warto wrócić do tego, co przed laty gospodynie potrafiły samodzielnie przygotować z mleka – pyszne domowe twarogi i sery.