Nowości z Wolsztyna
03 listopada 2015

Czy uprawa soi stanie się „łamaczem płodozmianu”?

Opracowanie: Henryk Ratajczak
   W związku z wprowadzeniem od 2015 roku płatności za zazielenienie, a tym samym możliwość częściowe załatwienie tego poprzez uprawę roślin wysokobiałkowych zainteresowanie rolników uprawą soi wzrosło w naszym rejonie. Mówi się , że uprawa soi jest  możliwa w tych rejonach, gdzie można uprawiać kukurydzę o FAO 240-250. Soja potrzebuje odpowiedniej temperatury minimalnej, aby oddać z ziarna wodę. Jeżeli do połowy października nie osiągnęła wilgotności 16-18%, nie wyschnie także w późniejszym terminie. W agrotechnice soi najważniejszy jest prawidłowe przygotowanie pola, dobór odmiany, zwalczanie chwastów i nawożenie z wykorzystaniem nitraginy. Największym problemem w uprawie soi jest jednak  na dzisiaj odchwaszczenie. Nie…
02 listopada 2015

Szkolenia/warsztaty wędzarnicze. CDR Radom

Opracowanie: Katarzyna Kaczmarek
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu informuje, że Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu realizuje szkolenie pt.: „Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych”, w którym mogą wziąć udział zarówno przedstawiciele zakładów przetwórczych jak i rolnicy prowadzący czy planujący prowadzić przetwórstwo przyzagrodowe. Udział w szkoleniu jest nieodpłatny. Do wyboru są 4 terminy szkoleń: I        3 -  4 listopada 2015 roku II      9 - 10 listopada 2015 roku III   13 - 14 listopada 2015 roku IV   16 - 17 listopada 2015 roku Szkolenie jest dwudniowe, przewiduje 4 procesy wędzenia…

Galeria

{gallery}5505{/gallery}
02 grudnia 2014

Spotkanie środowiskowe w powiecie wolsztyńskim

Opracowanie: Jerzy Michalski
Posiedzenie otworzył i przywitał przybyłych gości przewodniczący Zarządu Powiatowego WIR pan Szymon Tomaszewski. Następnie głos i przewodniczenie spotkaniu przekazał Kierownikowi ZD w Wolsztynie p. A. Grubińskiemu. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele WIR w osobach pp. Szymon Tomaszewski – przewodniczący Zarządu powiatowego WIR w Wolsztynie, Wojciech Kazubski – kierownik Biura Powiatowego WIR oraz członkowie Zarządu Powiatowego WIR z każdej gminy 2 osoby, pracownicy ZD w Wolsztynie oraz zaproszeni rolnicy z powiatu wolsztyńskiego, oraz Jacek Skrobisz wicestarosta powiatu wolsztyńskiego. Kierownik ZD w Wolsztynie omówił krótko charakterystykę powiatu oraz główne czynniki i zagadnienia, które bierze się pod uwagę przy konstruowaniu programu działania na rok…
Ostatnio zmieniany 02 grudnia 2014
06 listopada 2014

Pomoc dla producentów cebuli, kapusty i jabłek.

Opracowanie: Zenon Tomys
Producenci warzyw  i owoców w bieżącym roku uzyskali w większości wysokie plony. Jednak są w trudnej sytuacji, bowiem z uwagi na rosyjskie embargo na te produkty  mają problemy  ze zbytem płodów. Drugą ujemną konsekwencją wstrzymania importu żywności przez Rosję są bardzo niskie ceny na polskie warzywa i owoce. Wielu producentów już liczy straty , jakie ponieśli na tej produkcji. Rada Ministrów na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  wprowadziła nowelizację rozporządzenia  w sprawie  realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Ta zmiana przepisów pozwoli  na wypłatę pieniędzy dla rolników, którzy ponoszą straty w wyniku  wstrzymania importu żywności przez Rosję.…
Ostatnio zmieniany 06 listopada 2014
15 września 2014

GRZANKI Z POMIDORAMI Z ANCHOIS

Opracowanie: Katarzyna Kaczmarek
Promując tradycyjne metody utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw w gospodarstwach domowych zarówno na wsi jak i w miastach  , chciałam się  pochwalić kolejnym wypróbowanym przepisem znalezionym w intrenecie . W tym przepisie w roli głównej nasze krajowe pomidory oraz anchois czyli bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej - ryby żyjącej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim. GRZANKI Z POMIDORAMI Z ANCHOIS Polecam bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu grzanki . Potrzebne składniki: - pomidory  - 3 sztuk - anchois  - 6 sztuki - sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie - ser żółty - 150 gramów - bagietka…
Szkolenie z zakresu procedur uzyskiwania pozwoleń na budowę i rozbudowę  chlewni Organizatorem szkolenia jest PZHiPTCh „ POLSUS” Udział w szkoleniu jest bezpłatny , organizator zapewnia przerwę kawową oraz obiadową dla wszystkich uczestników . Liczba miejsc jest ograniczona , wstep na szkolenia tylko dla osób z zaproszeniem. Szkolenia  odbędą się w CWS WODR w Sielinku , 63-300 OPALENICA , Ul. Parkowa 2 w trzech terminach: 24.09.2014 w godz. 9.00 – 17.00 15.10.2014 w godz. 9.00 – 17.00 16.10.2014 w godz. 9.00 – 17.00 Zapisy oraz odpowiedzi na wszystkie dodatkowe pytania  PZHiPTCh „ POLSUS” Filia w Poznaniu , pod numerem tel.  62 823…
10 września 2014

Kryterium wyboru operacji

Opracowanie: Henryk Ratajczak
Kryterium wyboru operacjiwniosków Modernizacji Gospodarstw Rolnych z 2013r. 1. Aby mieć przyznaną pomoc należy otrzymać zgodnie z dokonaną aktualizacją - nie mniej niż 3,5 pkt.. 2. Punkty przyznaje się za:a/. realizację operacji w gospodarstwie, w którym głównym kierunkiem produkcji jest trzoda chlewna:- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013 r. wynosi 10-200szt. – 1 pkt.- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013 r. wynosi 200-1000szt. – 3 pkt.- jeżeli średnia roczna liczba świń w stadzie w 2013r. wynosi 1000-2000szt. – 2 pkt. b/. realizację operacji w gospodarstwie, w którym trwałe użytki zielone stanowią coco najmniej 30%…
Ostatnio zmieniany 11 września 2014
29 sierpnia 2014

Szarlotka domowa podana na ciepło z bitą śmietaną

Opracowanie: Katarzyna Kaczmarek
Promując tradycyjne metody utrwalania i przetwarzania owoców i warzyw w gospodarstwach domowych zarówno na wsi jak i w miastach  , chciałam się  pochwalić wypróbowanym przepisem znalezionym w intrenecie , który ma  już dużą tradycję rodzinną Pani , która prowadzi swojego bloga . Ona podaje ,że najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i też ma rację , natomiast ja podaję  z bitą śmietaną i też jest pysznie . Przepis godny wypróbowania Ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 250 g zimnego masła • 4 jajka Jabłka: • 2 kg…
27 sierpnia 2014

Uwaga rolnicy planujący założyć las!

Opracowanie: Katarzyna Kaczmarek
Uwaga rolnicy planujący założyć las! W związku z planowaną do 31.12.2014 r. przez Krajową Radę Izb Rolniczych operacją szkoleniową z zakresu "Pielęgnowania i ochrony upraw leśnych" w ramach działania : "Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego PROW na lata 2007-2013" Ogłaszamy nabór na powyższe 2  dniowe wyjazdowe  szkolenie . Miejsca  szkolenia zostaną podane przez organizatora na 7 dni przed szkoleniem) Uczestnikami mogą być: a) rolnicy, którzy planują założyć las oraz członkowie ich rodzin (czyli teoretycznie każdy rolnik); b) Beneficjenci działania 5 "Zalesianie gruntów rolnych " Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006 oraz działania 221/223 "Zalesianie…