Nowości z Wągrowca
14 grudnia 2015

Tradycyjny makowiec zwijany.

Opracowanie: Lidia Rybińska • Zamieszczenie: Michał Gawłowski
Święta mają to do siebie, że koniecznie muszą być na stole słodkości. Makowiec jest nieodzowną częścią świąt i w naszej tradycji, niewyobrażalne są święta bez makowca. Z czytelnikami chciałam podzielić się przepisem na tradycyjny makowiec zwijany. Makowiec zwijany: Ciasto pod makowiec zwijany 2 jajka, 1 szkl. mleka, 5 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, ¾ kostki margaryny, ½ łyżeczki soli, ½ kg mąki. Wykonanie: Z wszystkich składników z wyjątkiem margaryny zrobić ciasto na zimno. Lekko zagnieść, rozwałkować i na połowę ciasta nałożyć połowę z margaryny i zwinąć w kopertę. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Po 10 min. powtórzyć czynność (rozwałkować…
14 grudnia 2015

Przepis na dobry placek z bakaliami i czekoladą

Opracowanie: Lidia Rybińska • Zamieszczenie: Michał Gawłowski
  Miesiąc grudzień to, czas w którym gospodynie zastanawiają  się, co za wypieki przygotować dla rodziny na święta. Chciałabym podzielić się z czytelnikami przepisem, który można by wykorzystać  i który jest sprawdzony tz. zawsze udaje się, a  nazywa się;                 Placek z bakaliami i czekoladą Upiec ciemny biszkopt.  7 jaj , 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: ubijamy białka + cukier + żółtka. Jeżeli już nie będzie cukru + pozostałe składniki. Pieczemy w temper. 180 o C , 35min. Krem: 1,5 szkl. mleka, ½ szkl. cukru cukier waniliowy –…
14 grudnia 2015

Specjaliści branżowi na spotkaniu w Pawłowie Żońskim

Opracowanie: Łukasz Kowalski • Zamieszczenie: Michał Gawłowski
W dniu 8.12.2015 roku w sali Wiejskiego Ośrodka Integracji i Aktywizacji Wsi w Pawłowie Żońskim odbyło się szkolenie, w którym uczestniczyli rolnicy z gminy Wągrowiec. Spotkanie zostało zorganizowane przez doradcę specjalizującego się Łukasza Kowalskiego a wykładowcami byli specjaliści branżowi Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu panowie: Jerzy Mikołajczak i Grzegorz Baier. Szkolenie składało się z dwóch części, z których pierwszą przeprowadził p. Jerzy Mikołajczak, omawiając temat dotyczący Dobrej i czystej woda jako niezbędnego komponentu w żywieniu bydła. Uczestniczący w spotkaniu rolnicy dowiedzieli się m.in. jakie jest zapotrzebowanie krów na wodę i od czego ono zależy, jakie są objawy niedoboru wody,…
Ostatnio zmieniany 14 grudnia 2015
Lokalna Grupa dyskusyjna (LGD) została założona w celu omówienia aktualności, dotyczących integrowanej ochrony roślin  (w ramach priorytetu „Racjonalizacja ochrony chemicznej roślin uprawnych), oraz zagadnień wynikające z aktualnych problemów zgłaszanych przez rolników. Poruszane były tematy związane z programem statutowym działalności doradcy rolnego, oraz problemy zgłaszane na bieżąco przez samych rolników uczestniczących na spotkaniach. Spotkania LGD w Gołańczy odbyły się 13.04, 18.03, 2.07, 28.10 roku na terenie gminy Gołańcz. Spotkania te zrealizowane były w Usługowo Handlowej Spółdzielni Rolników (salka UHSR, na ul. Sportowej) oraz w Urzędzie Miasta i Gminy w Gołańczy (sala nr 4 UMiG, ul. dr. P. Kowalika 2). W spotkaniach…
                        LGD składała się z członkiń Kół Gospodyń Wiejskich gminy Gołańcz. To dobra metoda ułatwiająca wymianę doświadczeń między doradcą, a kobietami obszarów wiejskich. Myślę, że mieszkańcy obszarów LGD są zadowolone z realizacji działań, a zmiany zachodzące są widoczne w codziennej pracy uczestników LGD. Tradycja i kultura to pasja kobiet w KGW, która przyczynia się do tego, że wieś jest doceniana i dostrzegana.   27.05.2015r. – Grabowo, gmina Gołańcz, świetlica wiejska             Temat : Pomoc oraz koordynacja działań KGW na gminie Gołańcz we wspieraniu rozwoju i właściwym funkcjonowaniu.             Tematyką tego spotkania było kultywowanie tradycji lokalnych, które są nieodłącznym elementem…
27 listopada 2015

Rok 2015 dla rolników gminy Skoki

Opracowanie: Stanisław Kida
Choć do końca roku 2015 pozostał jeszcze ponad miesiąc to miejscowi rolnicy określają bieżący rok jako trudny. Mimo należytego  wiosną stanu wegetacji rzepaku ozimego i zbóż ozimych oraz w miarę terminowych prac wiosennych i wysiewu zbóż jarych, jak i kukurydzy dalszy okres wegetacji roślin nie był już tak pomyślny. Już w miesiącu maju nadszedł okres braku większych opadów deszczu. Dał się zauważyć niedobór wody początkowo dla zbóż jarych, a następnie również dla ozimych, które lepie wykorzystują wilgotność gleby po zimie. Również w czerwcu nie wystąpiły należyte opady deszczu. Po wystąpieniu opadów w pierwszej połowie lipca sytuacja tylko nieco się poprawiła.…
26 listopada 2015

NIŻSZY PODATEK ROLNY W 2016 ROKU

Opracowanie: Lidia Rybińska
Podatek rolny oblicza się według średniej ceny skupu żyta za okres 11 kwartałów poprzedzających kwartał poprzedzający rok podatkowy. Prezes GUS w komunikacie z dnia 19 października 2015 r. (MP z dnia 20 października z 2015 r. poz. 1025) podał, że wartość ta wyniosła 53,75 złotych za 1 dt (tj. 1 kwintal). Rada Miasta i Gminy Gołańcz na sesji 27 października 2015 r. podjęła Uchwałę nr XI/123/15 w sprawie obniżenia ceny skupu żyta przyjmowanej jako podstawa do obliczenia podatku rolnego na rok podatkowy 2016 roku i obniżyła cenę do 50 zł za 1 kwintal. Oznacza to, że od 1 ha przeliczeniowego gruntów gospodarstw rolnych podatek rolny wyniesie…
24 listopada 2015

Zioła w żywieniu.

Opracowanie: Lidia Rybińska
Ciekawym ziołem, który można zastosować w codziennym żywieniu to ostropest. Ostropest wspiera pracę wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami, łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym, obniża stężenie bilirubiny, chroni wątrobę przed silnie działającymi lekami. Także stymuluje regenerację starych i wytwarzanie nowych komórek wątroby. Zmniejsza ryzyko pojawienia się raka wątroby, ponieważ hamuje podziały komórek nowotworowych, dlatego warto wprowadzić  go do żywienia. Przepis na „sałatkę z ostropestem” *główka sałaty lodowej, pomidor, ogórek świeży, 2 ogórki kiszone, papryka czerwona, ryż ciemny, 2 jajka, tuńczyk, kiełki pszenicy *przyprawy: 1 łyżka ostropestu, sól, pieprz * wykonanie: jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę,…
23 listopada 2015

Subiektywna ocena sezonu wegetacyjnego 2015 roku w gminie Gołańcz.

Opracowanie: Michał Gawłowski
                Okres wegetacyjny w 2015 roku sugerował niskie plony roślin uprawnych. Małe opady śniegu w zimę 2014/2015 nie zagwarantowały dobrego nasycenia gleby w wodę, a co za tym idzie – rozpuszczenia nawozów. Zimne noce na początku okresu wegetacji nie pozwalały korzeniowi na szybki fizjologiczne przewodzenie składników pokarmowych z gleby. Rolnicy wysiali nawozy i czekali na efekty jego działania. Rośliny rozpoczęły wegetacje, przykryło glebę łanem i opóźniło to ogrzanie gleby. Okres zapylanie przebiegał w czasie bezdeszczowym. Dało zaobserwować się niedużą presję ataków chorób grzybowych. Rolnicy zastanawiali się nad konsekwencjami potencjalnej suszy. Po okresie zapylania długo oczekiwane deszcze krótkie rozpuściły zdeponowane nawozy…
Ostatnio zmieniany 24 listopada 2015