Nowości z Wągrowca
15 grudnia 2015

Oszczędnością i pracą ludzie się bogacą.

Opracowanie: Zbigniew Tomczak • Zamieszczenie: Michał Gawłowski
 Codziennie oddychasz zatrutym powietrzem, zjadasz zatrutą żywność,  pijesz zatrutą wodę. Masz prawo do życia w czystym środowisku naturalnym i co? Zmień się , bo w przeciwnym razie będzie to druzgocąca  prawda, którą poznają twoje dzieci i będą z nią walczyć twoje wnuki.     Nie proś świata aby się zmienił – to ty zmień się pierwszy.                                                                                                      O Anthony de Mello Jest nas na ziemi ponad 7 miliardów i w szybkim tempie ciągle  przybywa . Za 35 lat będzie nas prawie 10 miliardów. Robi się coraz ciaśniej .Niektóre dziedziny naszego życia są napięte jak struny i tylko patrzeć kiedy pękną.…
14 grudnia 2015

Tradycyjny makowiec zwijany.

Opracowanie: Lidia Rybińska • Zamieszczenie: Michał Gawłowski
Święta mają to do siebie, że koniecznie muszą być na stole słodkości. Makowiec jest nieodzowną częścią świąt i w naszej tradycji, niewyobrażalne są święta bez makowca. Z czytelnikami chciałam podzielić się przepisem na tradycyjny makowiec zwijany. Makowiec zwijany: Ciasto pod makowiec zwijany 2 jajka, 1 szkl. mleka, 5 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, ¾ kostki margaryny, ½ łyżeczki soli, ½ kg mąki. Wykonanie: Z wszystkich składników z wyjątkiem margaryny zrobić ciasto na zimno. Lekko zagnieść, rozwałkować i na połowę ciasta nałożyć połowę z margaryny i zwinąć w kopertę. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Po 10 min. powtórzyć czynność (rozwałkować…
14 grudnia 2015

Przepis na dobry placek z bakaliami i czekoladą

Opracowanie: Lidia Rybińska • Zamieszczenie: Michał Gawłowski
  Miesiąc grudzień to, czas w którym gospodynie zastanawiają  się, co za wypieki przygotować dla rodziny na święta. Chciałabym podzielić się z czytelnikami przepisem, który można by wykorzystać  i który jest sprawdzony tz. zawsze udaje się, a  nazywa się;                 Placek z bakaliami i czekoladą Upiec ciemny biszkopt.  7 jaj , 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: ubijamy białka + cukier + żółtka. Jeżeli już nie będzie cukru + pozostałe składniki. Pieczemy w temper. 180 o C , 35min. Krem: 1,5 szkl. mleka, ½ szkl. cukru cukier waniliowy –…
14 grudnia 2015

Specjaliści branżowi na spotkaniu w Pawłowie Żońskim

Opracowanie: Łukasz Kowalski • Zamieszczenie: Michał Gawłowski
W dniu 8.12.2015 roku w sali Wiejskiego Ośrodka Integracji i Aktywizacji Wsi w Pawłowie Żońskim odbyło się szkolenie, w którym uczestniczyli rolnicy z gminy Wągrowiec. Spotkanie zostało zorganizowane przez doradcę specjalizującego się Łukasza Kowalskiego a wykładowcami byli specjaliści branżowi Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu panowie: Jerzy Mikołajczak i Grzegorz Baier. Szkolenie składało się z dwóch części, z których pierwszą przeprowadził p. Jerzy Mikołajczak, omawiając temat dotyczący Dobrej i czystej woda jako niezbędnego komponentu w żywieniu bydła. Uczestniczący w spotkaniu rolnicy dowiedzieli się m.in. jakie jest zapotrzebowanie krów na wodę i od czego ono zależy, jakie są objawy niedoboru wody,…
Ostatnio zmieniany 14 grudnia 2015
Lokalna Grupa dyskusyjna (LGD) została założona w celu omówienia aktualności, dotyczących integrowanej ochrony roślin  (w ramach priorytetu „Racjonalizacja ochrony chemicznej roślin uprawnych), oraz zagadnień wynikające z aktualnych problemów zgłaszanych przez rolników. Poruszane były tematy związane z programem statutowym działalności doradcy rolnego, oraz problemy zgłaszane na bieżąco przez samych rolników uczestniczących na spotkaniach. Spotkania LGD w Gołańczy odbyły się 13.04, 18.03, 2.07, 28.10 roku na terenie gminy Gołańcz. Spotkania te zrealizowane były w Usługowo Handlowej Spółdzielni Rolników (salka UHSR, na ul. Sportowej) oraz w Urzędzie Miasta i Gminy w Gołańczy (sala nr 4 UMiG, ul. dr. P. Kowalika 2). W spotkaniach…
                        LGD składała się z członkiń Kół Gospodyń Wiejskich gminy Gołańcz. To dobra metoda ułatwiająca wymianę doświadczeń między doradcą, a kobietami obszarów wiejskich. Myślę, że mieszkańcy obszarów LGD są zadowolone z realizacji działań, a zmiany zachodzące są widoczne w codziennej pracy uczestników LGD. Tradycja i kultura to pasja kobiet w KGW, która przyczynia się do tego, że wieś jest doceniana i dostrzegana.   27.05.2015r. – Grabowo, gmina Gołańcz, świetlica wiejska             Temat : Pomoc oraz koordynacja działań KGW na gminie Gołańcz we wspieraniu rozwoju i właściwym funkcjonowaniu.             Tematyką tego spotkania było kultywowanie tradycji lokalnych, które są nieodłącznym elementem…
27 listopada 2015

Rok 2015 dla rolników gminy Skoki

Opracowanie: Stanisław Kida
Choć do końca roku 2015 pozostał jeszcze ponad miesiąc to miejscowi rolnicy określają bieżący rok jako trudny. Mimo należytego  wiosną stanu wegetacji rzepaku ozimego i zbóż ozimych oraz w miarę terminowych prac wiosennych i wysiewu zbóż jarych, jak i kukurydzy dalszy okres wegetacji roślin nie był już tak pomyślny. Już w miesiącu maju nadszedł okres braku większych opadów deszczu. Dał się zauważyć niedobór wody początkowo dla zbóż jarych, a następnie również dla ozimych, które lepie wykorzystują wilgotność gleby po zimie. Również w czerwcu nie wystąpiły należyte opady deszczu. Po wystąpieniu opadów w pierwszej połowie lipca sytuacja tylko nieco się poprawiła.…
26 listopada 2015

NIŻSZY PODATEK ROLNY W 2016 ROKU

Opracowanie: Lidia Rybińska
Podatek rolny oblicza się według średniej ceny skupu żyta za okres 11 kwartałów poprzedzających kwartał poprzedzający rok podatkowy. Prezes GUS w komunikacie z dnia 19 października 2015 r. (MP z dnia 20 października z 2015 r. poz. 1025) podał, że wartość ta wyniosła 53,75 złotych za 1 dt (tj. 1 kwintal). Rada Miasta i Gminy Gołańcz na sesji 27 października 2015 r. podjęła Uchwałę nr XI/123/15 w sprawie obniżenia ceny skupu żyta przyjmowanej jako podstawa do obliczenia podatku rolnego na rok podatkowy 2016 roku i obniżyła cenę do 50 zł za 1 kwintal. Oznacza to, że od 1 ha przeliczeniowego gruntów gospodarstw rolnych podatek rolny wyniesie…
24 listopada 2015

Zioła w żywieniu.

Opracowanie: Lidia Rybińska
Ciekawym ziołem, który można zastosować w codziennym żywieniu to ostropest. Ostropest wspiera pracę wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami, łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym, obniża stężenie bilirubiny, chroni wątrobę przed silnie działającymi lekami. Także stymuluje regenerację starych i wytwarzanie nowych komórek wątroby. Zmniejsza ryzyko pojawienia się raka wątroby, ponieważ hamuje podziały komórek nowotworowych, dlatego warto wprowadzić  go do żywienia. Przepis na „sałatkę z ostropestem” *główka sałaty lodowej, pomidor, ogórek świeży, 2 ogórki kiszone, papryka czerwona, ryż ciemny, 2 jajka, tuńczyk, kiełki pszenicy *przyprawy: 1 łyżka ostropestu, sól, pieprz * wykonanie: jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę,…