Nowości z Turku
15 grudnia 2017

Stroiki na wigilijny stół

Opracowanie: Małgorzata Filipowicz • Zamieszczenie: Maria Kamecka
Grudzień to czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. W wolnej chwili warto pomyśleć o przyozdobieniu stołu stroikiem bożonarodzeniowym. Własnoręcznie wykonana ozdoba z pewnością sprawi wiele satysfakcji i pozwoli wykazać się inwencją twórczą. Układanie kompozycji wiąże się z zachowaniem pewnych zasad i proporcji. Wszystkie elementy wchodzące w skład stroika powinny stanowić całość. Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, aby zrobić stroik, jest przycięcie na odpowiednią długość gałązek świerku czy jodły do planowanej jego wielkości. Podstawą każdego stroika jest odpowiednio dobrane naczynie, w którym umieszczamy gąbkę florystyczną - zieloną. Przed ułożeniem gałązek, gąbkę należy namoczyć w wodzie przez kilka godzin, żeby dobrze nasiąkła.…
15 grudnia 2017

Nawozy organiczne

Opracowanie: Grażyna Jóźwiak • Zamieszczenie: Maria Kamecka
Do powszechnie stosowanych w rolnictwie nawozów organicznych, oprócz nawozów naturalnych pochodzenia zwierzęcego należą komposty, słoma i resztki pożniwne, a także nawozy zielone. Kompost jako nawóz może mieć w składzie odpady gospodarskie jak zielone chwasty (bez nasion), plewy, łęty, liście, torf. Pryzmę kompostową przesypuje się warstwami ziemi z dodatkiem nawozów mineralnych, wapniowych, a następnie w ciągu roku lub dwóch polewa się gnojówką lub gnojowicą i wodą. Masę kompostową należy przerabiać kilka razy. Do stosowania jako nawóz nadaje się gdy masa jest sypka, jednolita. Kompost z roślin szybko się rozkładających (do 1 roku) stosuje się głównie pod warzywa i rośliny okopowe w…
14 grudnia 2017

Szkolenia dla beneficjentów PROW w powiecie tureckim

Opracowanie: Magdalena Piętka • Zamieszczenie: Maria Kamecka
Doradcy z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Turku przeprowadzili cykl szkoleń skierowanych do beneficjentów Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Szkolenia odbywały się w Sali Urzędu Miasta w Turku. Celem szkoleń było podniesienie wiedzy, a także uzyskanie przez uczestników zaświadczeń niezbędnych do przedłożenia w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Zaświadczenie z takiego szkolenia jest niezbędne do wywiązania się z warunków, które beneficjent zawarł w biznesplanie. Tematyka pierwszego spotkania, które odbyło się 7 grudnia obejmowała zagadnienia z chowu bydła. Doradca Rafał Kotkowski z PZDR w powiecie kolskim, przedstawił problematykę produkcji bydła mięsnego alternatywa dla produkcji mleka – jak zwiększyć opłacalność…
12 grudnia 2017

Podsumowanie pracy Lokalnej Grupy Dyskusyjnej w powiecie tureckim

Opracowanie: Krzysztof Kwinciak • Zamieszczenie: Maria Kamecka
Lokalna Grupa Dyskusyjna zajmująca się tematyką ochrony roślin, kontynuowała swoje spotkania w 2017 roku. Inauguracyjne spotkanie odbyło się na szkoleniu zorganizowanym w dniu 25.01.2017 r. w Dobrej. Członkowie grupy, a w szczególności rolnicy z gminy Dobra, wykazali duże zainteresowanie nowoczesnymi technologiami wykorzystywanymi w ochronie roślin oraz integrowanymi metodami zwalczania chwastów w zbożach i kukurydzy. Kolejne spotkanie LGD odbyło się 29 maja, w miejscowości Gaj, podczas wyjazdu studyjnego, który poświęcony był integrowanym metodom zwalczania chorób grzybowych w uprawach rolniczych oraz praktycznemu rozpoznawaniu patogenów, szczególnie w uprawach zbóż, rzepaku i kukurydzy. Rolnicy z LGD uczestniczyli również w spotkaniu 26 października, w miejscowości…
07 grudnia 2017

Pierzok w gminie Malanów

Opracowanie: Małgorzata Filipowicz • Zamieszczenie: Maria Kamecka
W dniach 17-18 listopada 2017 roku w miejscowości Bibianna w świetlicy wiejskiej, gmina Malanów odbyło się tradycyjne darcie pierza. Wszak kultywowanie dawnych obrzędów związanych z tym zwyczajem na terenie Wielkopolski jest już prawie zapomniane, to jednak nie dotyczy to miejscowości Bibianna, gdzie od wielu lat puch drze się w najlepsze i kultywuje się tę tradycję. Można nawet stwierdzić, że pierzok z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, zarówno na terenie gminy, powiatu tureckiego, jak i ościennych powiatów. Był to czas spożytkowany nie tylko na darcie pierza, ale na świetną zabawę pełną humoru, dobrego jadła, śpiewu i potańcówki. Panie…
Ostatnio zmieniany 07 grudnia 2017
04 grudnia 2017

Obornik ptasi - jak zastosować?

Opracowanie: Grażyna Jóźwiak • Zamieszczenie: Maria Kamecka
Rozwój drobiarstwa w naszym kraju posiada od wielu lat dużą dynamikę wzrostu i obecnie jesteśmy w czołówce eksporterów mięsa i jaj w Europie. Produkcja drobiu w Polsce wg GUS drób w mln szt. 2009 2015 kury dorosłe 48 49 gęsi 0,8 1,2 indyki 8,5 9 kaczki 2,8 3,4 Jednocześnie wzrastają też do zagospodarowania ilości obornika drobiowego i pomiotu ptasiego (kał ptaków z chowu bezściołowego). Dzienna produkcja pomiotu od jednej sztuki dorosłej kury wynosi 150 g, indyka 260 g, a gęsi lub kaczki 350-400 g. Można go wykorzystywać przede wszystkim jako nawóz naturalny świeży lub suchy, a w rejonach z biogazowniami…
01 grudnia 2017

Gmina Kawęczyn sięga po dotacje na OZE

Opracowanie: Janusz Jurkiewicz • Zamieszczenie: Maria Kamecka
Gmina Kawęczyn w powiecie tureckim biorąc pod uwagę duże zainteresowanie mieszkańców mikroinstalacjami OZE podjęła decyzję o pozyskanie środków finansowych na inwestycje w odnawialne źródła energii. Wraz z gminą Brudzew (powiat turecki) złożyła wniosek na projekt „Wykorzystanie energii odnawialnej w gminach Brudzew i Kawęczyn poprzez budowę instalacji fotowoltaicznych oraz kolektorów słonecznych” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Wielkopolskiego na lata 2014-2020. Program zakłada dofinansowanie na poziomie 85%, czyli użytkownik zapłaci jedynie 25% ceny zakupu instalacji OZE. W 2017 roku w województwie wielkopolskim przewidziana jest na ten cel pula pieniędzy w wysokości 90 mln zł. W czerwcu Urząd Gminy zbierał deklaracje od…
17 listopada 2017

Kalerosse – nowe warzywo w Polsce

Opracowanie: Anna Rusek • Zamieszczenie: Maria Kamecka
Kalerosse to warzywo powstałe w wyniku połączenia brukselki i jarmużu. Ma szerokie zastosowanie kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Warzywo powstało dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez udziału GMO i sztucznych składników. Kalerosse w przekroju przypomina brukselkę, a jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Przypomina trochę sałatę, ale ma grubsze liście i co istotne nie zmniejszają one objętości po obróbce. Dobrze znoszą podgrzewanie i nadają potrawom nieco chrupkości. Roślina wygląda pięknie, ale również dobrze smakuje, co zawdzięcza połączeniu charakterystycznej nuty smakowej brukselki z lekko orzechowym, słodkawym posmakiem jarmużu. Warzywo można przyrządzić na wiele sposobów, jeść na surowo, piec, grillować,…
Ostatnio zmieniany 17 listopada 2017
14 listopada 2017

Rachunkowość w gospodarstwach rolnych

Opracowanie: Magdalena Piętka • Zamieszczenie: Maria Kamecka
W dobie XXI wieku rolnicy są nie tylko fachowcami z produkcji roślinnej czy zwierzęcej, ale są również ekspertami z zakresu ekonomiki i finansów. Właściciel gospodarstwa musi dobrze orientować się o stanie i funkcjonowaniu gospodarstwa, ale i umieć planować wydatki, finansować koszty w gospodarstwie po to, aby móc osiągnąć realne zyski. Jego plany muszą się opierać o finanse gospodarstwa. Niektóre współczesne gospodarstwa rolne, to w sumie firmy w jednej osobie, gdzie właścicielem jest rolnik. Dziedziną, dzięki której można sprawdzać i kontrolować swoje finanse w gospodarstwie jest rachunkowość. Jedną z metod prowadzenia rachunkowości jest ewidencja przychodów i rozchodów. Dzięki temu można na…