Nowości ze Słupcy
27 listopada 2014

Wspomagamy rozkład resztek pożniwnych kukurydzy

Opracowanie: Adam Kwapich • Zamieszczenie: Adam Kwapich
     Kukurydza zbierana na ziarno zostawia po sobie spore ilości resztek pożniwnych (słomy). Przyjmuje się, że 1 tona  zebranego ziarna pozostawia około 1,4 tony słomy kukurydzianej . Dla przykładu przy plonie 10 ton ziarna z 1 ha zostanie w glebie 14 ton słomy kukurydzianej,  w której zgromadzone jest około 70 kg azotu . Przy zbiorze kukurydzy na ziarno powinniśmy zwrócić uwagę na rozdrobnienie łodyg kukurydzy szczególnie dolnych części, które są bardzo twarde i długo się rozkładają w glebie, nawet do kilku lat . Również bardzo ważny jest równomierny  rozkład słomy  na polu . Do prawidłowego rozdrobnienia mogą służyć urządzenia…
30 października 2014

Dzień Hodowcy Trzody Chlewnej

Opracowanie: Danuta Woźniak • Zamieszczenie: Danuta Woźniak
       Fot. D.Woźniak   Wykład specjalisty B. Kota       W dniu 24 października  br. w świetlicy OSP Piotrowice w gminie Słupca odbyło się spotkanie hodowców trzody chlewnej z powiatu słupeckiego. Organizatorem X  Dnia Hodowcy Trzody Chlewnej  był Zespół Doradczy WODR w powiecie słupeckim. Uczestniczący w spotkaniu producenci trzody chlewnej wysłuchali wykładu Bogdana Kota  głównego specjalisty do spraw budownictwa i mechanizacji WODR nt. : ,,Właściwego doboru i montażu wentylatorów w chlewniach”. Wykładowca zwrócił uwagę na potrzebę dostosowania  różnych systemów wentylacyjnych do wymagań trzody chlewnej , zgodności  z zasadami dobrostanu zwierząt. Nadmienił , iż brak właściwej ilości świeżego powietrza w obiekcie inwentarskim bardzo…
22 września 2014

Z wizytą w nowej oborze

Opracowanie: Danuta Woźniak • Zamieszczenie: Danuta Woźniak
W roku ubiegłym informowaliśmy o otwarciu nowej obory w powiecie słupeckim. To  obora państwa Przemysława i Marleny Najdzińskich z Mesznej w gminie Słupca. Fot. D.Woźniak       Postanowiliśmy więc ponownie ich odwiedzić i dowiedzieć się co zmieniło się od tego czasu.  W gospodarstwie jak zwykle pracy dużo ale gospodarze znajdują czas na rozmowę z doradcą . Od  początku można zauważyć zadowolenie i satysfakcję z pracy w gospodarstwie. Gdyby decyzja dotycząca  budowy obory miała być podejmowana dzisiaj, byłaby taka sama, mówią zgodnie państwo Najdzińscy. Na chwilę obecną  gospodarstwo posiada 75 krów dojnych, jest więc ich dwukrotnie więcej niż przed rokiem. Zwiększenie stada nastąpiło…
18 września 2014

Dożynki Powiatowe w Lądku

Opracowanie: Danuta Woźniak • Zamieszczenie: Danuta Woźniak
    W dniu 07-09-2014r. w Lądku odbyły się Dożynki Powiatowe .Tegorocznym gospodarzem dożynek była gmina Lądek położona w dolinie Warty we wschodniej części  powiatu  słupeckiego. Święto plonów rozpoczęła uroczysta msza święta w kościele pw. Św. Mikołaja w Lądku. Po mszy świętej korowód dożynkowy przemaszerował na stadion sportowy, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości. Fot. E.Wziętek      Korowód dożynkowy Po przybyciu na stadion korowodu dożynkowego nastąpiło uroczyste otwarcie i część obrzędowa dożynek. Starostami tegorocznych dożynek byli Alina Szymańska z z gminy Orchowo oraz Rafał Witkowski z gminy Lądek. Oficjalnego otwarcia dożynek dokonali Pani Wójt gminy Lądek Arleta Pleśniak i starosta powiatu…
15 września 2014

Wyróżnieni w konkursie „Smaki Regionów”

Opracowanie: Danuta Woźniak • Zamieszczenie: Danuta Woźniak
Fot. B.Stencel-Szykowna     Ser smażony pani Wiesławy Kopeć z Różannej W dniach 14-17 sierpnia na poznańskim rynku miała miejsce ósma edycja Ogólno Polskiego Festiwalu Dobrego Smaku. W bogatym programie festiwalu znalazł swoje miejsce odbywający się już po raz czternasty  konkurs ,,Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt i potrawy” . Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu  Regionalnego i Lokalnego oraz przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Konkurs  ma na  celu podkreślenie wartości płynącej z wielopokoleniowej tradycji produktów i pokazanie jak wyśmienitą i oryginalną żywność mogą zaoferować lokalni wytwórcy. Dzięki zaangażowaniu i wsparciu doradców  z Wielkopolskiego Ośrodka…
Ostatnio zmieniany 16 września 2014
12 września 2014

Zdrowie z targowego straganu

Opracowanie: Danuta Woźniak • Zamieszczenie: Danuta Woźniak
Fot. B.Stencel-Szykowna  Te naturalne leki można kupować bez recepty,  używać bez obawy o działanie uboczne. Każdy z nich zawiera substancje, które zwalczają wiele chorób . Innym  -  przeciwdziałają. Papryka - zawiera  dużo witaminy C . Ułatwia trawienie, wzmacnia system immunologiczny, działa hamująco na rozwój komórek rakowych, poprawia ukrwienie. Fot.B.Stencel-Szykowna    Papryka na straganie - targowisko miejskie w Słupcy Pomidory – chronią przed chorobami układu krążenia, serca oraz rakiem, regulują trawienie, obniżają ciśnienie, przyspieszają tworzenie się nowych komórek . Cebula  - obniżą poziom cholesterolu, reguluje wydzielanie soków  trawiennych, zapobiega nowotworom, oraz zawałom serca, działa bakteriobójczo. Fot.B.Stencel-Szykowna  Targowisko miejsckie w Słupcy , stragan…
Ostatnio zmieniany 12 września 2014
10 września 2014

Zwalczanie szkodników w rzepaku

Opracowanie: Danuta Woźniak • Zamieszczenie: Danuta Woźniak
 Fot. S. Wojtylak –Gallas    Rzepak ozimy  w fazie rozwoju liści. Tegorocznej jesieni producenci rzepaku będą musieli zmierzyć się z nową sytuacją wynikającą  z wprowadzenia przez Komisję Europejską  z dniem 1 grudnia 2013 roku  dwuletniego zakazu stosowania insektycydów z grupy neonikotynoidów.  Neonikotynoidy są to owadobójcze związki chemiczne, które były  stosowane między innymi w zaprawach  nasiennych w celu ochrony rzepaku przed  szkodnikami.  Do szkodników  żerujących jesienią  w rzepaku zalicza  się: - pchełki, - mszycę kapuścianą, - gnatarza rzepakowca, - śmietkę kapuścianą, - rolnice. Na dzień dzisiejszy insektycydy z grupy neonikotynoidów  nie mają żadnych zamienników na rynku.  Tegoroczne nasiona  rzepaku  zostały zaprawione  zaprawami,…
Ostatnio zmieniany 10 września 2014
27 sierpnia 2014

Rolniku bezpiecznie przechowaj ziarno...

Opracowanie: Danuta Woźniak • Zamieszczenie: Danuta Woźniak
Wielu rolników  ze względu na spadające ceny skupu zbóż podczas żniw postanowiło przechować ziarno w magazynach licząc na wzrost cen w późniejszym okresie. Aby ziarno zostało bezpiecznie przechowane do sprzedaży w późniejszym terminie   powinno być składowane  w magazynach do tego celu przeznaczonych, czyli magazynach zbożowych wśród których można wyróżnić: -magazyny podłogowe                                                                                              Fot. S. Wojtylak-Gallas     Magazyn podłogowy…
Ostatnio zmieniany 27 sierpnia 2014
21 sierpnia 2014

Jedzmy jabłka na zdrowie

Opracowanie: Danuta Woźniak • Zamieszczenie: Danuta Woźniak
Fot. A. Kwapich      Jabłka z sadu p. Janusza Szeszyckiego Jabłka zawierają stosunkowo niewiele witamin  i soli mineralnych, ale ze względu na dużą zawartość pektyn mają ogromne znaczenie dietetyczne : regulują pracę żołądka, poprawiają trawienie, hamują procesy fermentacyjne w przewodzie pokarmowym. Sok  z jabłek można podawać niemowlętom już pod koniec pierwszego miesiąca życia. Dzieci i młodzież mogą jeść jabłka bez żadnych ograniczeń – z ogryzkiem i w dowolnych ilościach,  koniecznie , jako codzienne uzupełnienie drugiego śniadania. Dotyczyć to powinno także ludzi dorosłych. Więcej jabłek to lepsze zdrowie . Fot. A. Kwapich        Łukasz Szeszycki w rodzinnym sadzie owocowym Jabłka przeciw sklerozie Pektyna…
Ostatnio zmieniany 22 sierpnia 2014