Nowości z Rawicza
12 czerwca 2014

„Dzień szparaga”

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Szparagi przez setki lat uważane były za afrodyzjak. Mimo, że współczesna nauka tego nie potwierdza, warzywa te z pewnością zasługują na uwagę ze względów na walory smakowe i zdrowotne. Przez większą część roku nie cieszą się popularnością, głównie ze względu na trudną dostępność. Więc gdy zaczyna się szparagowy sezon, warto sobie o nich przypomnieć i nacieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem, bo prawdopodobnie kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Z tego względu rolnicy oraz doradcy powiatu rawickiego wzięli udział w seminarium pod hasłem „Dzień szparaga" poświęconemu właśnie szparagom, zorganizowanym w dniu 04.06.2014r w Centrum Wystawowo-Edukacyjnym w Gołaszynie. Bardzo bogaty program…
Ostatnio zmieniany 20 czerwca 2014
30 maja 2014

Regionalne Targi Rolnicze Gołaszyn Wiosna 2014

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Za nami kolejna edycja Regionalnych Targów Rolniczych, które odbyły się w dniach 24-25 maja w Centrum Wystawowo- Edukacyjnym w Gołaszynie. Po raz pierwszy towarzyszyły im „Wielkopolskie Dni Energii" promujące energetykę zrównoważoną w województwie wielkopolskim. Nowością była też wystawa oryginalnych ras królików, gołębi, papug i krzyżówek ptactwa gospodarstwa domowego. Jak co roku targi cieszyły się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających. Oto fotorelacja z przebiegu imprezy: Przemówienie Dyrektora WODR Poznań Ryszarda Jaworskiego na otwarciu RTR Wiosna 2014 Otwarcie RTR przez Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu Marka Beera. Zaproszeni goście zwiedzający RTR Poletka demonstracyjne. Stoiska ogrodnicze. Stoiska wystawowe Pokaz kulinarny…
Ostatnio zmieniany 03 czerwca 2014
Jedną z wielu atrakcji przygotowanych przez organizatorów targów były pokazy kulinarne promujące wielkopolskie smaki. Wielkopolska jako jeden z czołowych producentów trzody chlewnej w Polsce może pochwalić się licznymi zakładami przetwórstwa mięsnego produkującymi mięso i wyroby wieprzowe wysokiej jakości. Jednak statystyka jest bezlitosna i dane pokazują, że od 2007 roku spada spożycie mięsa i wyrobów z wieprzowiny. W 2013 roku spożycie wieprzowiny na statystycznego Polaka wyniosło około 36 kg. Na rok 2014 prognozuje się, że konsumpcja wzrośnie o 1 kg. Ale, żeby Polacy chętniej kupowali wieprzowinę trzeba promować mięso i wyroby wysokiej jakości, a także zachęcać do przygotowania ciekawych oraz smacznych…
Ostatnio zmieniany 28 maja 2014
08 maja 2014

Jedzmy szparagi

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Trwa sezon na szparagi , a szparag zasługuje na uwagę, gdyż pojawia się jako jedno z najwcześniejszych warzyw gruntowych. Jest to bardzo wyjątkowe warzywo, które warto spożywać na świeżo w okresie kwiecień – czerwiec. Na straganach widać pęczki szparagów białych , a coraz częściej i zielonych. Jakie szparag ma zalety? Jest uważany za warzywo antyrakowe, a dzięki zawartości asparaginy traktowany jest jako warzywo lecznicze. Zalecany jest przy chorobach naczyniowo – krążeniowych, w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Pomaga w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także wpływa na zwiększenie krzepliwości krwi i zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych. Również ma działanie wzmacniające i…
Ostatnio zmieniany 08 maja 2014
16 kwietnia 2014

Wielkanoc na naszych stołach

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Już pora podjąć decyzję jakie potrawy podamy podczas Świąt Wielkanocnych. W każdej rodzinie domownicy mają swoje ulubione dania, na które z niecierpliwością czekają. Ale może warto naszych bliskich zaskoczyć czymś nowym. A oto kilka propozycji. ŻUREK WIELKANOCNYSkładniki:1l wywaru z włoszczyzny, 1 szklanka zakwasu , 20 dag białej kiełbasy, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżka mąki, jajka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawa do zup, majeranek Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę. Tłuszcz roztopić na patelni, dodać cebulę, boczek i kiełbasę oraz roztarty czosnek, chwilę podsmażyć. Ugotować wywar z włoszczyzny i…
Ostatnio zmieniany 16 kwietnia 2014
16 kwietnia 2014

Pokaz kulinarny „Grzyby w wielkopolskiej kuchni regionalnej”

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Koło Gospodyń Wiejskich z Gościejewic zgłosiło swój udział do „Konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą potrawę z grzyba". Jest to konkurs organizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą w Poznaniu. KGW Gościejewice przygotowało smaczne i oryginalne dania z pieczarek, które można było nie tylko podziwiać, ale spróbować na pokazie kulinarnym 9 kwietnia 2014 roku w Centrum Wystawowo- Edukacyjnym w Gołaszynie. Przepisy na potrawy z pieczarek zgłoszone do Konkursu 1. KRUCHE BABECZKI Z PIECZARKAMI Ciasto: 50 dag mąki, 25 dag masła(lub margaryny), 2 żółtka, ½ szklanki gęstej śmietany, szczypta soli Nadzienie: 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, 3 łyżki śmietany, 1 jajko, 2…
Ostatnio zmieniany 16 kwietnia 2014
16 kwietnia 2014

Promocja zdrowia

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Pod hasłem „Promocja zdrowia" zostało zorganizowane seminarium, które odbyło się 9 kwietnia br. w Centrum Wystawowo Edukacyjnym w Gołaszynie. Wzięły w nim udział zaproszone Panie reprezentujące powiaty rawicki, kościański, gostyński i leszczyński oraz Doradcy WODR.W trakcie spotkania swoje gospodarstwo zaprezentowali Państwo Krystyna i Zygmunt Drzażdżyńscy z Jutrosina, którzy od 20 lat zajmują się produkcją japońskich grzybów shiitake. Oprócz ciekawostek na temat ich właściwości zdrowotnych i leczniczych przygotowali duży garnek „ Przysmaku jutrosińskiego", którego  głównym składnikiem są właśnie grzyby shiitake. Każdy uczestnik mógł spróbować potrawę i otrzymać przepis na jej wykonanie.O zasadach zdrowego odżywiania i racjonalnym planowaniu posiłkow mówiła dietetyk Pani…
Ostatnio zmieniany 16 kwietnia 2014
Gospodarstwo Państwa Drzażdżyńskich z Jutrosina znalazło się wśród laureatów XIX edycji konkursu Wielkopolski Gospodarczo – Samorządowy HIT. Nagroda -Rubinowy HIT 2013 została przyznana za promowanie zdrowotnych właściwości grzybów shiitake, a także potraw z ich udziałem. Państwo Drzażdżyńscy zajmują się uprawą grzybów i produkcją grzybni od 30 lat, a od 20 lat uprawą grzyba i grzybni shiitake.Grzyby shiitake pochodzą z Chin i Japonii, a w Azji uprawiane są ponad 1000 lat. Jest to grzyb koloru brązowego o kapeluszu dochodzącym do 20 centymetrów, trzonie 3-4 cm grubości i białym lekko kwaśnym miąższu. Posiada prozdrowotne właściwości i dzięki temu w krajach azjatyckich jest…
Ostatnio zmieniany 14 marca 2014
11 marca 2014

Podsumowanie powiatowe 2013 roku

Opracowanie: Paulina Drozdowska
      W Centrum Wystawowo- Edukacyjnym w Gołaszynie odbyło się tradycyjne podsumowanie pracy zespołu doradczego w powiecie rawickim za rok miniony. W spotkaniu udział wzięli zaproszeni goście oraz pracownicy WODR w Poznaniu z Zastępcą Dyrektora Panią Izabelą Mroczek na czele. Spotkanie rozpoczął Kierownik ZD w Rawiczu Ryszard Bijak, który wraz z współpracownikami złożył wszystkim obecnym paniom życzenia z okazji Dnia Kobiet i wręczył kwiaty. W trakcie podsumowania Kierownik ZD omówił zadania jakie udało się zrealizować w 2013 roku oraz te, które nie zostały wykonane ze względu na sytuacje finansową WODRu. Przedstawił też harmonogram planowanych imprez plenerowych i targów na rok 2014,…
Ostatnio zmieniany 13 marca 2014