Nowości z Rawicza
13 lipca 2015

Dzień Szparaga

Opracowanie: Anna Gill • Zamieszczenie: Paulina Drozdowska
Już tradycją stał się „Dzień Szparaga” w Centrum Wystawowo - Edukacyjnym w Gołaszynie. W tym roku seminarium odbyło się 12 czerwca. Uczestniczyli w nim doradcy  i rolnicy z powiatu rawickiego, gostyńskiego, kościańskiego oraz leszczyńskiego. Po powitaniu gości przez kierownika ZD w powiecie rawickim Ryszarda Bijaka uczestnicy wysłuchali wykładów specjalistów branżowych WODR w Poznaniu. Jarosław Górski przedstawił technologię uprawy,  rozpoznawanie chorób i szkodników szparagów białych oraz zielonych.  Elżbieta Różańska mówiła o opłacalności produkcji, natomiast Aldona Jankowska omówiła możliwości wyróżniania i ochronę żywności wysokiej jakości. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych, które zapobiegają powstaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, spowalniają…
Ostatnio zmieniany 14 lipca 2015
Maj oraz początek czerwca to bardzo pracowity okres zarówno dla rolników jak i doradców. Dobiega końca termin na składanie wniosków o przyznanie płatności obszarowych za 2015 rok a także realizacja dziewięciu szkoleń na terenie powiatu rawickiego w ramach projektu: „Dobre praktyki rolnicze na obszarach szczególnie narażonych na azotany pochodzenia rolniczego tzn. OSN”. Jedno z takich szkoleń odbyło się w Centrum Wystawowo Edukacyjnym w Gołaszynie. W trakcie trzydniowych zajęć rolnicy mogli pogłębić swoją wiedzę  z zakresu wdrażania Dyrektywy Azotanowej. W pierwszym dniu szkolenia odbywały się zajęcia komputerowe dotyczące obsługi programu  NawSald , który jest narzędziem do sporządzania planów nawożenia w gospodarstwach…
03 czerwca 2015

Mleko i spółka-smaczne i zdrowe dania z mleka

Opracowanie: Alicja Nowak
               Centrum Wystawowo-Edukacyjne w Gołaszynie i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Rawiczu podczas Regionalnych Targów Rolniczych w dniach 23-24 maja 2015 roku zorganizowały pokazy kulinarne, które promowały spożycie mleka i dań przygotowanych na bazie produktów nabiałowych. Mleko i produkty mleczarskie posiadają wysoką wartość odżywczą i zaliczane są do ważnych składników codziennej diety człowieka. W tradycyjnej kuchni wielkopolskiej mleko i jego przetwory były bazą do sporządzania potraw, które do dnia dzisiejszego z przyjemnością jemy bardzo często-gziki, pierogi z serem, serniki. W 2013 roku statystyczny Polak spożył 193 l mleka-bez mleka przeznaczonego na masło. Jest to o 30% mniej niż w pozostałych krajach…
03 czerwca 2015

REGIONALNE TARGI ROLNICZE - WIOSNA 2015 W GOŁASZYNIE

Opracowanie: Joanna Nowak
W dniach 23-24.05.2015r. w Centrum Wystawowo-Edukacyjnym w Gołaszynie działającym w strukturze Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu odbyły się po raz ósmy Regionalne Targi Rolnicze  -  Wiosna 2015. Organizatorami Wystawy byli tradycyjnie Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Wielkopolska Izba Rolnicza w Poznaniu, Gmina Bojanowo oraz Starostwo Powiatowe w Rawiczu. Wśród wielu znakomitych gości zaproszonych na Regionalne Targi Rolnicze obecni byli Pani Dorota Kinal Wicewojewoda Wielkopolski oraz Pan Krzysztof Grabowski Wicemarszałek Wielkopolski, którzy wraz z gospodarzami dokonali uroczystego otwarcia imprezy. Na Targi zaproszone zostały największe działające na naszych terenach firmy z branży maszynowej,  paszowej, nawozowej, firmy zajmujące się produkcją i…
11 maja 2015

SEMINARIUM „ PROMOCJA ZDROWIA” CWE Gołaszyn – 15.04.2015r.

Opracowanie: Paulina Drozdowska
15 kwietnia 2015 roku Centrum Wystawowo- Edukacyjne w Gołaszynie gościło panie , które przyjechały z 4 powiatów regionu leszczyńskiego na seminarium „Promocja zdrowia". W programie seminarium znalazły się: - wykład specjalisty ds. rehabilitacji Pana Bartosza Górskiego – nt.: „Zdrowy kręgosłup" - wykład Pani dr endokrynolog Katarzyny Gajdy – nt.: „Choroby tarczycy i zaburzenia wydzielana hormonów" - wykład branżysty WODR Poznań Pani Alicja Nowak „Zioła i przyprawy – zastosowanie w żywieniu" Informacje przekazane przez wykładowców wzbudziły duże zainteresowanie uczestniczek seminarium. Okazuje się , że w środowisku wiejskim jest zapotrzebowanie na tematykę dotyczącą profilaktyki zdrowotnej i racjonalnego żywienia rodziny. Oprócz wykładów panie…
20 kwietnia 2015

Najsmaczniejsza „Zielona zupa”

Opracowanie: Paulina Drozdowska
  Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu włączył się w propagowanie konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą „Zieloną zupę", którego organizatorem jest Wielkopolska Izba Rolnicza w Poznaniu. Celem konkursu jest: -popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej - prezentacja umiejętności kulinarnych uczestników konkursu -wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami -promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi Konkurs odbywa się w II etapach: *I etap trwa do 6 września 2015 roku. Szczegóły udziału w I etapie w Regulaminie konkursu. *II etap to zaprezentowanie konkursowej zupy w dniu 4 października przez laureatów , których wyłoni Komisja Konkursowa na podstawie otrzymanych zgłoszeń. Komisje konkursowe będą brały pod uwagę przede wszystkim: -oryginalność…
01 kwietnia 2015

Podsumowanie powiatowe 2014 roku w CWE Gołaszyn

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Dnia 19 marca br. odbyło się spotkanie podsumowujące działalność Centrum Wystawowo- Edukacyjnego w Gołaszynie oraz pracę Zespołu Doradczego w powiecie rawickim. W spotkaniu uczestniczyli zaproszeni rolnicy powiatu rawickiego oraz pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Kierownik Zespołu Doradczego w Rawiczu Ryszard Bijak, przedstawił zebranym całokształt działalności doradczej za miniony rok oraz zadania jakie będą realizowane przez naszych specjalistów w roku bieżącym. Wszystkich uczestników zaprosił do udziału w wydarzeniach zaplanowanych na 2015 rok organizowanych na terenie Centrum Wystawowo-Edukacyjnego w Gołaszynie. W podsumowaniu uczestniczył również Dyrektor WODR Ryszard Jaworski, który zaprezentował plany modernizacji siedziby CWE oraz dalszego funkcjonowania i rozwoju Centrum. Omówił znaczenie…
12 lutego 2015

PRZED NAMI TŁUSTY CZWARTEK

Opracowanie: Paulina Drozdowska
  Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Tradycja objadania się słodkimi przyjemnościami towarzyszy Polakom od kilku wieków. Dawniej biesiadowanie w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przed Popielcem. Sam tłusty czwartek od lat nierozerwalnie wiąże się z pączkiem. Polacy zjadają w tym dniu przeciętnie 2,5 pączka. Szacuje się, że w tym dniu pochłaniamy około 100 milionów pysznych pączków. Jednak w tym dniu nie przejmujmy się kaloriami! W końcu nie bez powodu po tłustym czwartku czeka nas 40-dniowy post.…
Zgodnie z chińskim przysłowiem: „Najwięcej czasu ma człowiek, który niczego nie odkłada na później" doradcy powiatu rawickiego pracują od stycznia na pełnych obrotach. W nowym roku zrealizowaliśmy już dwa cykle szkoleń z zakresu stosowania środków ochrony roślin z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony roślin w województwie wielkopolskim (Projekt F33) Na szkoleniach tych grupa 60 rolników zdobyła wiedzę i otrzymała zaświadczenia uprawniające do wykonywania zabiegów ochrony roślin. Obecnie na szkoleniach dla rolników realizujemy następujące zagadnienia: • Integrowana ochrona roślin • Płatności obszarowe w roku 2015 • Wybrane zagadnienia PROW na lata 2015-2020 • Lista zalecanych odmian roślin uprawnych dla województwa wielkopolskiego Jedno…