Nowości z Rawicza
18 sierpnia 2015

Barszcz Sosnowskiego

Opracowanie: Ryszard Paprocki
Roślina pochodzi z Kaukazu. Sprowadzona na tereny Polski w latach 50 XX wieku w celach  eksperymentalnych,  jako roślina paszowa, jednak dość szybko zaprzestano jej uprawy ze względu na niższą wartość paszową niż się spodziewano. Po zaniechaniu uprawy okazało się,  że roślina samoistnie doskonale się rozprzestrzenia i opanowuje coraz to nowe środowiska. Początkowo występowała w środowiskach ruderalnych, przy drogach, na odłogach, obecnie dość często występuje w lasach, na ich obrzeżach, czasami na użytkach zielonych  i polach uprawnych. Lubi środowisko dość wilgotne, w pobliżu cieków wodnych. Roślina należy do rodziny baldaszkowatych, jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wytwarza rozetę, w drugim pędy…
15 lipca 2015

Dni Pola w CWE Gołaszyn

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Jak co roku, z końcem czerwca na terenie Centrum Wystawowo- Edukacyjnego w Gołaszynie odbyły się Dni Pola. Wzięli w nim udział zarówno rolnicy powiatu rawickiego  jak i doradcy  Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.  Głównym punktem programu był wykład specjalisty ds. ochrony roślin Romana Szulca o zwalczaniu patogenów w roślinach uprawnych przy zastosowaniu metod integrowanej ochrony roślin. Wykładowca omówił też  internetowy  system wspomagania decyzji, pozwalający na określenie optymalnych terminów wykonania zabiegów chemicznej ochrony roślin. Uświadomił rolnikom,  że informacja o właściwym terminie ochrony  pozwoli ograniczyć koszty  związane z produkcją przy nie zmniejszonej ilości plonu oraz zapewni skuteczność wykonanego zabiegu. Z dużym zainteresowaniem  uczestnicy…
Ostatnio zmieniany 15 lipca 2015
13 lipca 2015

Dzień Szparaga

Opracowanie: Anna Gill • Zamieszczenie: Paulina Drozdowska
Już tradycją stał się „Dzień Szparaga” w Centrum Wystawowo - Edukacyjnym w Gołaszynie. W tym roku seminarium odbyło się 12 czerwca. Uczestniczyli w nim doradcy  i rolnicy z powiatu rawickiego, gostyńskiego, kościańskiego oraz leszczyńskiego. Po powitaniu gości przez kierownika ZD w powiecie rawickim Ryszarda Bijaka uczestnicy wysłuchali wykładów specjalistów branżowych WODR w Poznaniu. Jarosław Górski przedstawił technologię uprawy,  rozpoznawanie chorób i szkodników szparagów białych oraz zielonych.  Elżbieta Różańska mówiła o opłacalności produkcji, natomiast Aldona Jankowska omówiła możliwości wyróżniania i ochronę żywności wysokiej jakości. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych, które zapobiegają powstaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, spowalniają…
Ostatnio zmieniany 14 lipca 2015
Maj oraz początek czerwca to bardzo pracowity okres zarówno dla rolników jak i doradców. Dobiega końca termin na składanie wniosków o przyznanie płatności obszarowych za 2015 rok a także realizacja dziewięciu szkoleń na terenie powiatu rawickiego w ramach projektu: „Dobre praktyki rolnicze na obszarach szczególnie narażonych na azotany pochodzenia rolniczego tzn. OSN”. Jedno z takich szkoleń odbyło się w Centrum Wystawowo Edukacyjnym w Gołaszynie. W trakcie trzydniowych zajęć rolnicy mogli pogłębić swoją wiedzę  z zakresu wdrażania Dyrektywy Azotanowej. W pierwszym dniu szkolenia odbywały się zajęcia komputerowe dotyczące obsługi programu  NawSald , który jest narzędziem do sporządzania planów nawożenia w gospodarstwach…
03 czerwca 2015

Mleko i spółka-smaczne i zdrowe dania z mleka

Opracowanie: Alicja Nowak
               Centrum Wystawowo-Edukacyjne w Gołaszynie i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Rawiczu podczas Regionalnych Targów Rolniczych w dniach 23-24 maja 2015 roku zorganizowały pokazy kulinarne, które promowały spożycie mleka i dań przygotowanych na bazie produktów nabiałowych. Mleko i produkty mleczarskie posiadają wysoką wartość odżywczą i zaliczane są do ważnych składników codziennej diety człowieka. W tradycyjnej kuchni wielkopolskiej mleko i jego przetwory były bazą do sporządzania potraw, które do dnia dzisiejszego z przyjemnością jemy bardzo często-gziki, pierogi z serem, serniki. W 2013 roku statystyczny Polak spożył 193 l mleka-bez mleka przeznaczonego na masło. Jest to o 30% mniej niż w pozostałych krajach…
03 czerwca 2015

REGIONALNE TARGI ROLNICZE - WIOSNA 2015 W GOŁASZYNIE

Opracowanie: Joanna Nowak
W dniach 23-24.05.2015r. w Centrum Wystawowo-Edukacyjnym w Gołaszynie działającym w strukturze Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu odbyły się po raz ósmy Regionalne Targi Rolnicze  -  Wiosna 2015. Organizatorami Wystawy byli tradycyjnie Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Wielkopolska Izba Rolnicza w Poznaniu, Gmina Bojanowo oraz Starostwo Powiatowe w Rawiczu. Wśród wielu znakomitych gości zaproszonych na Regionalne Targi Rolnicze obecni byli Pani Dorota Kinal Wicewojewoda Wielkopolski oraz Pan Krzysztof Grabowski Wicemarszałek Wielkopolski, którzy wraz z gospodarzami dokonali uroczystego otwarcia imprezy. Na Targi zaproszone zostały największe działające na naszych terenach firmy z branży maszynowej,  paszowej, nawozowej, firmy zajmujące się produkcją i…
11 maja 2015

SEMINARIUM „ PROMOCJA ZDROWIA” CWE Gołaszyn – 15.04.2015r.

Opracowanie: Paulina Drozdowska
15 kwietnia 2015 roku Centrum Wystawowo- Edukacyjne w Gołaszynie gościło panie , które przyjechały z 4 powiatów regionu leszczyńskiego na seminarium „Promocja zdrowia". W programie seminarium znalazły się: - wykład specjalisty ds. rehabilitacji Pana Bartosza Górskiego – nt.: „Zdrowy kręgosłup" - wykład Pani dr endokrynolog Katarzyny Gajdy – nt.: „Choroby tarczycy i zaburzenia wydzielana hormonów" - wykład branżysty WODR Poznań Pani Alicja Nowak „Zioła i przyprawy – zastosowanie w żywieniu" Informacje przekazane przez wykładowców wzbudziły duże zainteresowanie uczestniczek seminarium. Okazuje się , że w środowisku wiejskim jest zapotrzebowanie na tematykę dotyczącą profilaktyki zdrowotnej i racjonalnego żywienia rodziny. Oprócz wykładów panie…
20 kwietnia 2015

Najsmaczniejsza „Zielona zupa”

Opracowanie: Paulina Drozdowska
  Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu włączył się w propagowanie konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą „Zieloną zupę", którego organizatorem jest Wielkopolska Izba Rolnicza w Poznaniu. Celem konkursu jest: -popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej - prezentacja umiejętności kulinarnych uczestników konkursu -wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami -promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi Konkurs odbywa się w II etapach: *I etap trwa do 6 września 2015 roku. Szczegóły udziału w I etapie w Regulaminie konkursu. *II etap to zaprezentowanie konkursowej zupy w dniu 4 października przez laureatów , których wyłoni Komisja Konkursowa na podstawie otrzymanych zgłoszeń. Komisje konkursowe będą brały pod uwagę przede wszystkim: -oryginalność…
01 kwietnia 2015

Podsumowanie powiatowe 2014 roku w CWE Gołaszyn

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Dnia 19 marca br. odbyło się spotkanie podsumowujące działalność Centrum Wystawowo- Edukacyjnego w Gołaszynie oraz pracę Zespołu Doradczego w powiecie rawickim. W spotkaniu uczestniczyli zaproszeni rolnicy powiatu rawickiego oraz pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Kierownik Zespołu Doradczego w Rawiczu Ryszard Bijak, przedstawił zebranym całokształt działalności doradczej za miniony rok oraz zadania jakie będą realizowane przez naszych specjalistów w roku bieżącym. Wszystkich uczestników zaprosił do udziału w wydarzeniach zaplanowanych na 2015 rok organizowanych na terenie Centrum Wystawowo-Edukacyjnego w Gołaszynie. W podsumowaniu uczestniczył również Dyrektor WODR Ryszard Jaworski, który zaprezentował plany modernizacji siedziby CWE oraz dalszego funkcjonowania i rozwoju Centrum. Omówił znaczenie…