Nowości z Rawicza
11 maja 2015

SEMINARIUM „ PROMOCJA ZDROWIA” CWE Gołaszyn – 15.04.2015r.

Opracowanie: Paulina Drozdowska
15 kwietnia 2015 roku Centrum Wystawowo- Edukacyjne w Gołaszynie gościło panie , które przyjechały z 4 powiatów regionu leszczyńskiego na seminarium „Promocja zdrowia". W programie seminarium znalazły się: - wykład specjalisty ds. rehabilitacji Pana Bartosza Górskiego – nt.: „Zdrowy kręgosłup" - wykład Pani dr endokrynolog Katarzyny Gajdy – nt.: „Choroby tarczycy i zaburzenia wydzielana hormonów" - wykład branżysty WODR Poznań Pani Alicja Nowak „Zioła i przyprawy – zastosowanie w żywieniu" Informacje przekazane przez wykładowców wzbudziły duże zainteresowanie uczestniczek seminarium. Okazuje się , że w środowisku wiejskim jest zapotrzebowanie na tematykę dotyczącą profilaktyki zdrowotnej i racjonalnego żywienia rodziny. Oprócz wykładów panie…
20 kwietnia 2015

Najsmaczniejsza „Zielona zupa”

Opracowanie: Paulina Drozdowska
  Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu włączył się w propagowanie konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą „Zieloną zupę", którego organizatorem jest Wielkopolska Izba Rolnicza w Poznaniu. Celem konkursu jest: -popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej - prezentacja umiejętności kulinarnych uczestników konkursu -wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami -promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi Konkurs odbywa się w II etapach: *I etap trwa do 6 września 2015 roku. Szczegóły udziału w I etapie w Regulaminie konkursu. *II etap to zaprezentowanie konkursowej zupy w dniu 4 października przez laureatów , których wyłoni Komisja Konkursowa na podstawie otrzymanych zgłoszeń. Komisje konkursowe będą brały pod uwagę przede wszystkim: -oryginalność…
01 kwietnia 2015

Podsumowanie powiatowe 2014 roku w CWE Gołaszyn

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Dnia 19 marca br. odbyło się spotkanie podsumowujące działalność Centrum Wystawowo- Edukacyjnego w Gołaszynie oraz pracę Zespołu Doradczego w powiecie rawickim. W spotkaniu uczestniczyli zaproszeni rolnicy powiatu rawickiego oraz pracownicy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Kierownik Zespołu Doradczego w Rawiczu Ryszard Bijak, przedstawił zebranym całokształt działalności doradczej za miniony rok oraz zadania jakie będą realizowane przez naszych specjalistów w roku bieżącym. Wszystkich uczestników zaprosił do udziału w wydarzeniach zaplanowanych na 2015 rok organizowanych na terenie Centrum Wystawowo-Edukacyjnego w Gołaszynie. W podsumowaniu uczestniczył również Dyrektor WODR Ryszard Jaworski, który zaprezentował plany modernizacji siedziby CWE oraz dalszego funkcjonowania i rozwoju Centrum. Omówił znaczenie…
12 lutego 2015

PRZED NAMI TŁUSTY CZWARTEK

Opracowanie: Paulina Drozdowska
  Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Tradycja objadania się słodkimi przyjemnościami towarzyszy Polakom od kilku wieków. Dawniej biesiadowanie w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przed Popielcem. Sam tłusty czwartek od lat nierozerwalnie wiąże się z pączkiem. Polacy zjadają w tym dniu przeciętnie 2,5 pączka. Szacuje się, że w tym dniu pochłaniamy około 100 milionów pysznych pączków. Jednak w tym dniu nie przejmujmy się kaloriami! W końcu nie bez powodu po tłustym czwartku czeka nas 40-dniowy post.…
Zgodnie z chińskim przysłowiem: „Najwięcej czasu ma człowiek, który niczego nie odkłada na później" doradcy powiatu rawickiego pracują od stycznia na pełnych obrotach. W nowym roku zrealizowaliśmy już dwa cykle szkoleń z zakresu stosowania środków ochrony roślin z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony roślin w województwie wielkopolskim (Projekt F33) Na szkoleniach tych grupa 60 rolników zdobyła wiedzę i otrzymała zaświadczenia uprawniające do wykonywania zabiegów ochrony roślin. Obecnie na szkoleniach dla rolników realizujemy następujące zagadnienia: • Integrowana ochrona roślin • Płatności obszarowe w roku 2015 • Wybrane zagadnienia PROW na lata 2015-2020 • Lista zalecanych odmian roślin uprawnych dla województwa wielkopolskiego Jedno…
10 grudnia 2014

Forum Kobiet 2014

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Tradycyjnie grudzień jest okazją do spotkania pań - rolniczek i członkiń kół gospodyń wiejskich z regionu leszczyńskiego oraz doradców Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu na Forum Kobiet. 4 grudnia 2014 roku siedziba CWE w Gołaszynie wypełniła się gwarem uczestniczek Forum Kobiet, zapachem świec i świerku, a także aromatem ciast. Na imprezę przybyły panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Siemowa, Stankowa, Wilkonic, Czeluścina, Oporówka, Starego Belęcina, Strzyżewic, Bukówca Górnego, Gościejewic, Miastka, Brenna, Sów, Sobiałkowa, Gołaszyna i Gościejewic ( 14 kgw.)Forum Kobiet ma długoletnią historię w regionie leszczyńskim. Dzięki tej imprezie można wzbogacić wiedzę fachową – rolniczą potrzebną w gospodarstwie rolnym,…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2014
09 grudnia 2014

Produkcja warzyw i owoców wysokiej jakości

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Demonstracja w 2014 rTemat zadania ; Produkcja warzyw i owoców wysokiej jakościTemat demonstracji; Wprowadzenie do uprawy nowej odmiany wybranego gatunku warzyw korzeniowych – marchew Demonstracja prowadzona była w gospodarstwie demonstracyjnym WODR Poznań w Szymanowie powiecie rawickim u p . Jolanty Majewskiej. Gospodarstwo produkuje między innymi marchew do przetwórstwa. Potrzebna tu jest marchew wysoko plonująca , o wyrównanym kolorze rdzenia i warstwy korowej ,bez zazielenia, przydatna do produkcji mrożonek, suszu i soków.Wykorzystano w demonstracji marchew późną odmiany Joba z firmy Bejo .Odpowiednio przygotowano stanowisko i wysiano punktowo na wałach o szer. 70 cm po 2 rzędy na wale w odstępach od…
Ostatnio zmieniany 09 grudnia 2014
09 grudnia 2014

Sprawozdanie z realizacji spotkań Lokalnej Grupy Dyskusyjnej w 2014

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Zadanie: Produkcja owoców i warzyw wysokiej jakościOdbyły się 4 spotkania , po 1 w kwartaleI kwartał 31 03 2014 r w Pakosławiu Temat ; Integrowana produkcja warzyw i owocówPrzedstawiono zasady integrowanej ochrony roślin obowiązujące od 01 01 2014r. Omówiono w oparciu o opracowane metodyki dla kilku wybranych gatunków warzyw , które przypominają producentom o najgroźniejszych agrofagach w uprawach warzyw.Omówiono postęp hodowlany w produkcji nowych odmian warzyw na przykładzie polskiej firmy nasiennej Spójnia Nochowo.II kwartał 30 06 2014 r w Pakosławiu Temat ; Dopłaty bezpośrednie i towaroweOmówiono projekt dopłat od 2015 – 2020 r. Podkreślono zmiany w zasadach dopłat do konkretnych…
07 października 2014

Jesienne przetwory w naszej spiżarni

Opracowanie: Paulina Drozdowska
Warzywa i owoce mogą zamieniać się w wartościowe i smaczne przetwory o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jesień to najlepszy okres, aby wykorzystać zbiory z naszych pól i ogrodów do przygotowania smacznych przetworów dla całej rodziny. Sałatka z buraczków 2 kg buraczków  ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 1 cebulę pokroić w piórka 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z buraczkami. Zalewa:  ¾ szkl. cukru, 1 łyżka soli, 2szkl.wody, ½ szkl. octu, 3 liście laurowe, parę ziaren ziela angielskiego. Zalewę zagotować i zalać buraczki, wymieszać, sałatkę włożyć do słoików i zagotować 15min. Patisony z papryką  chili 2,5 kg…
Ostatnio zmieniany 07 października 2014