Nowości z Rawicza
08 grudnia 2015

Produkcja warzyw i owoców wysokiej jakości

Opracowanie: Marian Giżewski
Demonstracja w 2015 r Temat zadania ; Produkcja warzyw i owoców wysokiej jakości Temat demonstracji; Wprowadzenie do uprawy nowej odmiany wybranego gatunku warzyw korzeniowych – marchew    Demonstracja prowadzona w gospodarstwie demonstracyjnym WODR Poznań w Szymanowie pow. Rawickim  u p . Jolanty Majewskiej.  Gospodarstwo produkuje między innymi marchew do przetwórstwa. Potrzebna tu jest marchew wysoko plonująca , o wyrównanym kolorze rdzenia i warstwy korowej ,bez zazielenia, przydatna do produkcji mrożonek, suszu  i soków.  Wykorzystano w demonstracji  marchew  póżną  odmiany Carlo z firmy H M Clause .   Odpowiednio przygotowano stanowisko i wysiano punktowo na wałach o   szer. 70 cm  po…
Zadanie; Produkcja owoców i warzyw wysokiej jakości Odbyły się 4 spotkania  , po 1 w kwartale I kwartał   03 02 2015 r w Pakosławiu    Temat ; Integrowana produkcja warzyw i owoców   Przedstawiono zasady integrowanej ochrony roślin obowiązujące od 01 01 2014r. Omówiono w oparciu o  opracowane metodyki dla kilku wybranych  gatunków warzyw , które przypominają producentom  o najgrożniejszych   agrofagach  w uprawach warzyw.   Omówiono postęp hodowlany w produkcji nowych odmian warzyw na przykładzie  polskiej firmy nasiennej Spójnia Nochowo.  II kwartał    26 06 2015 r w Pakosławiu  i Gołaszynie Temat ; Integrowana produkcja warzyw i owoców.       Omówienie i prezentacja…
Ostatnio zmieniany 08 grudnia 2015
07 grudnia 2015

Lokalna grupa dyskusyjna i integrowana ochrona roślin.

Opracowanie: Halina Funka
W styczniu 2015 roku w Golinie Wielkiej odbyło się spotkanie z lokalną grupą dyskusyjną, na którym zapoznałam rolników z zasadami zrównoważonego stosowania pestycydów zgodnie z  integrowaną ochrony roślin.  Omówiłam  zagadnienie dotyczące  patogenów w zbożach ze szczególnym uwzględnieniem zwalczania chorób grzybowych. W trakcie dyskusji poruszyliśmy zagadnienie wytwarzania się odporności grzybów na substancje aktywne. Problem ten  rozwiązuje stosowanie przemienne środków ochrony roślin  zawierających substancje aktywnych z różnych grup chemicznych. Wyraźne oznakowanie środków ochrony roślin z jednej grupy chemicznej przy pomocy tego samego symbolu ułatwiłoby identyfikację i zastosowanie odpowiedniego fungicydu. Kolejne spotkanie z lokalną grupą dyskusyjną odbyło się w lutym. Tym razem poruszyliśmy…
Ostatnio zmieniany 07 grudnia 2015
W 2015 roku na terenie gminy Rawicz została przeprowadzona demonstracja z zastosowaniem  preparatu o właściwościach prebiotycznych  i odżywczych, wspierający  funkcje układu odpornościowego w żywieniu cieląt. W doświadczeniu wykorzystano preparat BIOZOOM Symbio  firmy Microlife , który został nieodpłatnie przekazany na potrzeby wyznaczonego zadania. W poniższym zestawieniu tabelarycznym zostały przedstawione wyniki ważeń kontrolnych grupy demonstracyjnej i porównawczej. I. Założenia ogólne - demonstracja prowadzona jest na 2 grupach cieląt po 4 sz.t w grupie - obydwie grupy  żywione są jednakowo - czas trwania demonstracji 3 miesiące - dodatek prebiotyku BIOZOOM  SYMBIO  10 g/szt/dzień II. Żywienie - 0-3 tyg. mleko+ mieszanka treściwa Calf Starter…
Ostatnio zmieniany 06 listopada 2015
29 października 2015

Rasa Norweska Czerwona

Opracowanie: Ryszard Paprocki • Zamieszczenie: Paulina Drozdowska
Dominującą rasą bydła mlecznego  od wielu lat jest rasa holsztyńska, ze względu na bardzo dobrą wydajność mleka. Obecnie niektórzy producenci mleka mają problemy w utrzymaniu dobrej zdrowotności stada przy zachowaniu wysokiej wydajności. Poprawę tej sytuacji w tych  gospodarstwach można oczekiwać poprzez wprowadzenie krzyżowania międzyrasowego z istniejącą rasą HF. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się bydło rasy Norweskiej Czerwonej, należącej do wyselekcjonowanych ras bydła mlecznego. Rasa ta powstała w Norwegii w latach 30-tych XX wieku. Obecnie w wyniku prac hodowlanych krowy osiągają masę ciała 500-600 kg , przy wzroście137cm. Cechują się umaszczeniem czerwono- białym i przeciętną wydajnością ok. 7000 kg mleka, i …
Ostatnio zmieniany 29 października 2015
08 października 2015

OZE a energia słoneczna

Opracowanie: Magdalena Rosolska • Zamieszczenie: Paulina Drozdowska
Energia słoneczna zaczęła być wykorzystywana już bardzo dawno temu, wcześniej niż energia wiatru lub wody.  Do korzystania z energii światła nie były potrzebne jakiekolwiek inne urządzenia mechaniczne. Ludzie pierwotni posługiwali się nią do suszenia mięsa, ryb, owoców, drewna i glinianych cegieł. W Polsce pierwsze prace naukowe poświęcone wykorzystaniu energii słońca powstały w latach 1941-1944. Jednak dopiero w 1973 roku zaprezentowano pierwsze działające kolektory słoneczne. Rozwój rynku kolektorów słonecznych nastąpił w Polsce dopiero z końcem lat 90-tych XX wieku. Rejonizacja energii słonecznej w Polsce jest niewielka. Najwyższe nasłonecznienie wynoszące ok. 1050kWh/m2/rok posiada południowa część województwa lubelskiego. W centralnej Polsce nasłonecznienie waha…
Ostatnio zmieniany 08 października 2015
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa od 19 października do 17 listopada 2015 r.  będzie przyjmowała wnioski o przyznanie pomocy na "Modernizację gospodarstw rolnych" z PROW 2014-2020. Wsparcie będzie  można otrzymać na inwestycje związane z: - rozwojem produkcji prosiąt - maksymalne dofinansowanie wynosi 900 tys. zł ; - rozwojem produkcji mleka krowiego - wysokość wsparcia może wynieść 500 tys. zł; - rozwojem produkcji bydła mięsnego - wypłacona pomoc nie może przekroczyć 500 tys. zł Agencja nie przyznaje pomocy gdy liczba punktów na wyżej wymienione działania wynosi mniej niż 4 O kolejności przysługiwania pomocy decyduje suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie następujących…
Ostatnio zmieniany 01 października 2015
17 września 2015

Najsmaczniejsze ciasto serowe

Opracowanie: Anna Gill • Zamieszczenie: Paulina Drozdowska
W dniu 5 września 2015 roku w trakcie imprezy Wielkopolska Wieś Zaprasza  zorganizowanej przez Centrum Wystawowo-Edukacyjne                    w Gołaszynie przeprowadzono konkurs na najsmaczniejsze ciasto serowe, któremu patronował Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Komisja Konkursowa w składzie: - Wioletta Kmiećkowiak – przewodnicząca komisji – WODR Poznań   - Mirosława Biegała – członek komisji – Zespół Szkół Przyrodniczo -          Technicznych CKU Bojanowo - Honorata Dmyterko – członek komisji – redaktor Życia Rawicza   oceniła walory smakowe przygotowanych 36 wypieków i przyznała nagrody.   I miejsce – KGW Dubin – sernik z żurawiną II miejsce – KGW Dłoń – sernik ze śmietaną III…
Ostatnio zmieniany 17 września 2015
17 września 2015

Konkurs „Warzywne cudaki”

Opracowanie: Joanna Nowak
Podczas tegorocznej imprezy Wielkopolska Wieś Zaprasza, która obyła się w Gołaszynie 5.09.2015r. przeprowadzono konkurs „Warzywne cudaki". Celem konkursu było zaprezentowanie wyhodowanego w ogródku „okazu": cukinii, marchwi, kabaczka ... i przedstawienie go w zabawnej formie, a także popularyzacja uprawy warzyw w przydomowych ogródkach. Konkurs skierowany był do kół gospodyń wiejskich, które jak co roku nie zawiodły i przywiozły ze sobą wspaniałe „ludziki”. Przywiezione do Gołaszyna okazy oceniła Komisja Konkursowa, która po burzliwych debatach przyznała: I miejsce –  dla Koła Gospodyń Wiejskich Michałowo za okaz „Ranczo” II miejsce – dla Kółka Rolniczego Gospodyń Wiejskich Słonin za okaz „Gołaszynka” III miejsce – dla…
Ostatnio zmieniany 17 września 2015