Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 202

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 203

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 202

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 203

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 202

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 203

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 202

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 203

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 202

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 203

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 202

Notice: Undefined variable: captions in /var/www/vhosts/wodrd.home.net.pl/wodr.poznan.pl/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 203
Nowości z Pleszewa
04 marca 2019

O systemach jakości żywności rozmawiano w Marszewie

Opracowanie: Jolanta Szczepańska • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
1 marca odbyło się w Marszewie szkolenie pt. Systemy jakości żywności i inne formy wyróżniania produktów wysokiej jakości. W szkoleniu uczestniczyli producenci żywca wołowego i wieprzowego z czterech powiatów: jarocińskiego, kaliskiego, krotoszyńskiego i pleszewskiego. Zaproszeni z Warszawy wykładowcy – koordynatorzy systemów jakości żywności przedstawili system QMP (Quality Meat Program) – system jakości dla mięsa wołowego oraz System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP – system jakości dla mięsa wieprzowego. Monika Przeworska – koordynator systemu QMP z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego wskazała na korzyści oraz obowiązki dla rolników płynące z przynależności do systemu.  Obowiązki to między innymi posiadanie w gospodarstwie ras mięsnych bydła: (Limusine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN,AR), Hereford (HH), Salers…
Ostatnio zmieniany 04 marca 2019
26 lutego 2019

Olimpiada Wiedzy Rolniczej

Opracowanie: Andrzej Otto • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
Jak nakazuje tradycja już kolejny raz w Gołuchowie, 14.02.2019 roku odbyła się  XXVIII Gminna Olimpiada Wiedzy Rolniczej. Celem Olimpiady była popularyzacja wiedzy rolniczej, przepisów ochrony środowiska i możliwości uzyskania funduszy europejskich. Organizatorami imprezy niezmiennie jak co roku był: Wójt Gminy, Gminny Punkt Doradztwa Rolniczego oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w powiecie pleszewskim. Uczestnikami olimpiady byli rolnicy, mieszkańcy gminy Gołuchów, którzy chętnie przystępują do rywalizacji, łącznie szesnaście osób. Komisję oceniającą wyniki konkursu stanowili: przewodniczący Maciej Kałużny, członkowie Izabela Grzesiak i Andrzej Otto - doradcy Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 7 w powiecie pleszewskim. W trakcie przerw w konkursie przeprowadzono szkolenia rolnicze. Olimpiada przebiegała w miłej atmosferze…
Ostatnio zmieniany 26 lutego 2019
08 lutego 2019

Rolnicy i nie tylko dyskutowali w Marszewie o rolniczym handlu detalicznym

Opracowanie: Jolanta Szczepańska • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
7 lutego br. podczas szkolenia pt. Rolniczy handel detaliczny – produkcja, promocja, sprzedaż żywności, zorganizowanego w Marszewie dokonano oceny możliwości podejmowania w gospodarstwie rolniczego handlu detalicznego po zmianie od 1 stycznia 2019 roku przepisów prawnych regulujących ten rodzaj działalności (Ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji). Zgodnie obszarami nadzoru stan formalno-prawny przedstawili kolejno zaproszeni wykładowcy z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pleszewie kierownik Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - Anna Basińska-Giza, z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Pleszewie  z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii - lek. wet. Ewa…
Ostatnio zmieniany 08 lutego 2019
06 lutego 2019

Rolniku, zgłoś się na szkolenie - ZAPROSZENIE

Opracowanie: Danuta Matusiak
Szanowni Państwo, dawne OSN (Obszary Szczególnie Narażone) zastąpił Program Działań -"azotanowy" obowiązujący już na terenie całego kraju. Gospodarstwa w zależności od powierzchni, skali produkcji zwierzęcej i intensywności produkcji roślinnej muszą już spełniać praktyki obowiązkowe. "Dobre praktyki rolnicze przeciwdziałające zanieczyszczeniu wód azotanami pochodzenia rolniczego" będą tematem szkolenia powiatowego, które rozpocznie się o godz 9.00, dnia 15 lutego 2019 r. ( tj. piątek) w Marszewie nr 25 - w sali konferencyjnej Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego nr 7. Zapraszam wszystkich zainteresowanych rolników do udziału w tym spotkaniu, na którym przedstawię m.in. obowiązki wynikające dla rolników z Programu działań mających na celu ograniczenia odpływu…
Ostatnio zmieniany 08 lutego 2019
06 lutego 2019

Pomidory koktajlowe coraz modniejsze!

Opracowanie: Dorota Piękna-Paterczyk • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
    Pomidorki koktajlowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Warto je spożywać i doceniać ich walory zdrowotne. W swoim składzie mają dużą zawartość witaminy A, której obecność korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia odporność oraz dużą dawkę witaminy C. Jest ona odpowiedzialna za uszczelnianie naczyń krwionośnych i elastyczność skóry. Reguluje także poziom cholesterolu i ułatwia przyswajanie żelaza. Pomidory koktajlowe spotkały się z zainteresowaniem wielu firm nasiennych, które postanowiły promować te małe smaczne pomidorki. Na stronie firmy Syngenta spotkałam taki zapis – „Tęcza Smaku to unikalny projekt, który wychodzi poza praktykowany powszechnie schemat działania firm nasiennych. Głównym celem projektu jest promocja…
Ostatnio zmieniany 06 lutego 2019
21 grudnia 2018

Lokalna Grupa Dyskusyjna - podsumowanie

Opracowanie: Danuta Matusiak
W 2018 roku na terenie gminy Dobrzyca w miejscowości Polskie Olędry odbyły się cztery spotkania Lokalnej Grupy Dyskusyjnej o tematyce „Ochrona roślin”. Lokalną Grupę Dyskusyjną tworzą rolnicy z wyżej wymienionej miejscowości, zainteresowani zagadnieniami związanymi z integrowaną ochroną roślin.   Spotkania szkoleniowe odbywały się w następujących terminach: - 27.03.2018r prezentowane tematy dotyczyły ochrony roślin, jak również przeprowadziłem wykład pt „Nowości w rolnictwie – integrowana ochrona roślin ”, oraz Pani Lidia Spychalska przeprowadziła wykład pt „ Monitoring agrofagów – podstawa integrowanej ochrony roślin”,     - 06.06.2018r prezentowane tematy dotyczyły ochrony roślin , ponadto przeprowadziłem 2 wykłady pt „Zmiany w opodatkowaniu VAT –…
21 grudnia 2018

Spółdzielnia Kółek Rolniczych w Dobrzycy

Opracowanie: Wacław Biadała • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
Spółdzielnia to przedsiębiorstwo członkowskie o trwałym, ponadczasowym charakterze, służące wielu pokoleniom. Jest autonomicznym zrzeszeniem osób, które zjednoczyły się dobrowolnie w celu zaspokojenia swoich wspólnych aspiracji i potrzeb ekonomicznych, społecznych i kulturalnych poprzez współposiadane i demokratycznie kontrolowane przedsiębiorstwo. Spółdzielnie opierają swoją działalność na wartościach samopomacy, samoodpowiedzialności, demokracji, równości, sprawiedliwości i solidarności. Jedną z wielu  spółdzielni funkcjonujących w Polsce  jest Spółdzielnia Kółek Rolniczych w Dobrzycy, która rozpoczęła działalność w dniu 1 lutego 1975 roku. Zebranie założycielskie odbyło się w dniu 13 stycznia 1975 roku, w którym uczestniczyli przedstawiciele 11 Kółek Rolniczych. Członkami prawnymi założycielami Spółdzielni zostały Kółka Rolnicze: Dobrzyca, Galew, Sośnica, Trzebin,…
14 grudnia 2018

„Jesienna spiżarnia” w Kowalewie

Opracowanie: Dorota Piękna-Paterczyk • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
Od kilku lat panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Miasta i Gminy Pleszew spotykają się na  imprezie pod nazwą „Jesienna spiżarnia”. Panie na takie spotkanie przywożą w słoiczkach, słojach miseczkach, karafkach wiele smacznych potraw przygotowanych z warzyw i owoców. Na pięknie przygotowanych stołach znalazła się cała gama owoców i warzyw. Były maliny, wiśnie, borówki, jeżyny, truskawki, śliwki i morele. Z warzyw dominowały ogórki o różnych smakach, patisony, pieczarki, dynie, kapusty, grzyby, szparagi. Były pyszne wiejskie chleby, sery i duża kolekcja wędlin. Przygotowano różne zupy. Dla smakoszy nalewek znalazły się takie trunki. Można było poznać tajniki przygotowania ogórków kiszonych, ogórków małosolnych,…
Ostatnio zmieniany 17 grudnia 2018
14 listopada 2018

Szkodnik rzepaku – pchełka rzepakowa

Opracowanie: Wacław Biadała • Zamieszczenie: Danuta Matusiak
Szkodnik rzepaku – pchełka rzepakowa  Pchełka rzepakowa (Psylliodes chrysocephala L.) jest owadem występującym powszechnie na terenie całego kraju. Larwy żerują na różnych gatunkach roślin z rodziny kapustowatych takich jak: kapusta, brokuł, rzepak, gorczyca polna czy rzodkiew świrzepa. Gatunek ten w ciągu roku rozwija jedno pokolenie. Larwy zimują w roślinach rzepaku. W glebie pod koniec kwietnia do czerwca następuje przepoczwarczenie larw. Następuje wylot młodych chrząszczy, które po krótkim okresie żerowania zapadają w diapauzę aż do jesieni. Od września spotykamy chrząszcze na rzepaku ozimym, gdzie samice składają jaja w glebie na głębokość 1 – 2 cm. Młode larwy wchodzą na roślinę, wgryzają…
Ostatnio zmieniany 14 listopada 2018