Nowości z Ostrzeszowa
31 stycznia 2018

Wspólnie dla wielkopolskiej wsi w powiecie ostrzeszowskim

Opracowanie: Magdalena Sowiżdrzał
W dniu 24.01.2018r. w Starostwie Powiatowym w Ostrzeszowie odbyło się spotkanie z rolnikami i mieszkańcami wsi pod patronatem Wojewody Wielkopolskiego Zbigniewa Hoffmanna „Wspólnie dla wielkopolskiej wsi”. W imieniu Wojewody na spotkanie przybyła Wicewojewoda Marlena Maląg. Spotkanie informacyjne zorganizowane w ramach wspólnej inicjatywy instytucji rolniczych takich jak: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej. Podczas spotkania poruszone zostały najważniejsze tematy z zakresu rolnictwa, m.in.: Planowane do uruchomienia działania z PROW 2014-2020: Modernizacja gospodarstw rolnych (nabór od 19.02 – 20.03.2018r.), Premia dla młodych rolników, Premia na…
28 grudnia 2017

Tradycyjne potrawy Kuchni Południowej Wielkopolski

Opracowanie: Krystyna Piszczałka • Zamieszczenie: Magdalena Sowiżdrzał
Jeśli chodzi o południową Wielkopolskę to chciałabym się skupić na tradycji kulinarnej ziemi ostrzeszowskiej. Kiedyś dzielono kuchnię na dworską, która była wykwintna i bogata oraz kuchnię chłopską, skromną i prostą. Ale nawet ci najbiedniejsi w ramach swoich możliwości i dostępnych środków tworzyli całkiem smakowite potrawy. Na terenie naszego powiatu tak jak wszędzie na terenach wiejskich, gospodynie korzystały z  dóbr jakie dała im ziemia. Podstawą tradycyjnej kuchni były ziemniaki, różne gatunki kasz – jęczmienna, jaglana, gryczana na terenach od rzeki Prosny w kierunku Sieradza zwana tatarką oraz kasza manna. Z  warzyw uprawiano kapustę, fasolę, buraki czerwone, ogórki, marchew, pietruszkę, dynię zwaną banią, sałatę oraz cebule i pomidory. Z …
Ostatnio zmieniany 29 grudnia 2017
22 grudnia 2017

Konferencja w Ostrzeszowie

Opracowanie: Grzegorz Orzechowski • Zamieszczenie: Magdalena Sowiżdrzał
W dniu 6.12.2017 r. Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w powiecie ostrzeszowskim, zorganizował konferencję nt. Pozyskiwanie środków z UE PROW 2014 - 2020. W konferencji udział wzięła liczna grupa rolników powiatu ostrzeszowskiego, delegaci Powiatowej Izby Rolniczej oraz doradców WODR Poznań. W czasie konferencji omówiono następujące zagadnienia. Kierownik PZDR w Ostrzeszowie Jan Kałużny omówił terminarz oraz wymogi działań PROW przewidzianych w 2018 r. takich jak: Poddziałanie: Płatności na rzecz rolników kwalifikujących się do systemu dla małych gospodarstw, które trwale przekażą swoje gospodarstwa. Typ operacji „Płatności dla rolników przekazujących małe gospodarstwa”  Poddziałanie: Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych. Typ operacji ”Modernizacja gospodarstw rolnych” – nabór obszar a, b, c i d.…
Ostatnio zmieniany 22 grudnia 2017
18 grudnia 2017

Podsumowanie działalności Lokalnej Grupy Dyskusyjnej na terenie Gminy Doruchów w 2017 roku

Opracowanie: Idzi Baraniak • Zamieszczenie: Magdalena Sowiżdrzał
W 2012 roku na terenie gminy Doruchów - powiat ostrzeszowski została utworzona Lokalna Grupa Dyskusyjna jako metoda doradcza /doradztwo grupowe/. Grupa składa się z  rolników producentów trzody chlewnej, gdzie pracuje się metodą dyskusji i wymiany spostrzeżeń z pracy we własnych gospodarstwach .W grupie skupieni są rolnicy producenci trzody chlewnej, produkujący tuczniki w cyklu zamkniętym. W 2017 roku w grupie rozwiązywane były problemy z produkcją, żywieniem świń /nowe technologie/ oraz zoohigieną w gospodarstwach jako ważnymi czynnikami poprawiającymi produkcję żywca wieprzowego. Na spotkaniach omawiano i analizowano problemy występujące w produkcji trzody chlewnej /odchowu prosiąt i tuczu/. W celu poprawy efektywności tuczu zwracano uwagę na bilansowanie pasz – układanie dawek pokarmowych w poszczególnych przedziałach wagowych…
Ostatnio zmieniany 18 grudnia 2017
15 grudnia 2017

DZIAŁALNOŚĆ EKOLOGICZNA - TŁOCZENIE OLEJU NA ZIMNO

Opracowanie: Barbara Garncarek • Zamieszczenie: Magdalena Sowiżdrzał
Rosnąca świadomość konsumentów o żywności ekologicznej i jej prozdrowotnego wpływu na zdrowie sprawiła, że na rynku wzrasta liczba ekologicznej żywności. Bardzo popularny od kilku lat jest trend na picie olejów tłoczonych na zimno. Jakość oleju zależy od technologii tłoczenia, tylko jedna z nich pozwala zachować prozdrowotne właściwości. Tłoczenie oleju na zimno Tłoczenie oleju odbywa się w specjalnie zaprojektowanych prasach ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 40° C i przez odpowiedni dobór parametrów technologicznych (stosunek obrotów ślimaka do  ciśnienia prasy) możemy otrzymać olej o niezmienionych parametrach biochemicznych mający cechy oleju extra vergine. W dalszym etapie oleje o wysokiej zawartości omega 3 i omega 6 zaraz po wytłoczeniu jest schłodzone do…
Ostatnio zmieniany 15 grudnia 2017
15 grudnia 2017

Podsumowanie Lokalnej Grupy Dyskusyjnej na terenie Gminy Grabów nad Prosną

Opracowanie: Maria Jeziorna • Zamieszczenie: Magdalena Sowiżdrzał
Lokalna Grupa Dyskusyjna została utworzona w powiecie ostrzeszowskim na terenie gminy Grabów nad Prosną w miejscowości Grabów Wójtostwo w gospodarstwie demonstracyjnym Pana Zbigniewa Siedleckiego. Lokalną Grupę Dyskusyjną tworzą rolnicy zainteresowani zagadnieniami związanymi z integrowaną ochroną roślin oraz działaniem polowej stacji meteorologicznej, która została zamontowana w w/w gospodarstwie w 2013 roku. Gospodarstwo Pana Zbigniewa Siedleckiego zajmuje się produkcją roślinną oraz produkcją zwierzęcą – produkcja materiału hodowlanego (loszki, knurki). Produkcja roślinna oparta jest głównie na uprawie zbóż wykorzystywanych pod potrzeby produkcji zwierzęcej. Prowadzona jest również produkcja ziemniaków sadzeniaków w klasie elita na powierzchni ok. 15 ha. Gospodarstwo produkuje rocznie ok. 140 loszek hodowlanych, które mają znaczny wpływ na podnoszenie…
15 grudnia 2017

Leśne skarby - wykorzystanie darów lasu

Opracowanie: Krystyna Piszczałka • Zamieszczenie: Magdalena Sowiżdrzał
Las od zarania wieków służył człowiekowi i odgrywał ogromną rolę w jego życiu. Las to nie tylko drzewa, to także zioła, owoce leśne, grzyby, dziczyzna. Z drzew pozyskuje się żywice naturalne, korę drzewną, igliwie. Las to cisza i piękno. Żal patrzeć, gdy widzi się celowo okaleczone drzewa, drzewo też czuje i cierpi. Bez lasu również zginie człowiek. Las pochłania wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia powietrza, przeciwdziała erozji gleby. Niszczenie lasów zaczęło się w okresie żelaza, a więc w ostatnich stuleciach przed naszą erą i trwa do dziś. Początkowo człowiek wypalał lub karczował las, by uprawiać rośliny. Las żywił, odziewał i chronił, dawał drewno na opał i na budowle, W lesie pozyskiwano smołę, żywicę, wosk,…
12 grudnia 2017

Hortensjowy zawrót głowy w Kobylej Górze

Opracowanie: Grzegorz Orzechowski • Zamieszczenie: Magdalena Sowiżdrzał
W dniach 9-10.09.2017 r.  w gospodarstwie szkółkarskim Elżbiety i Piotra Burziwodów z synem w Kobylej Górze, ul. Wesoła 9-10 (kierunek Marcinki) odbyły się kolejne – trzecie „Dni otwarte”. Te jesienne nosiły nazwę „Hortensjowy zawrót głowy”, bo w roli głównej wystąpiły hortensje te drzewiaste jak i te bukietowe, produkowane w tutejszej szkółce, która jesienią króluje w ogrodach i na które zapanowała moda. Wiosenne dni otwarte odbyły się  20-21.05.2017 r pod nazwą „Wiosna w ogrodzie”. Wydarzenia te dobrze wpisują się w działalność marketingową gospodarstwa i dlatego właściciele planują te imprezy organizować cyklicznie w  miesiącach: maj i wrzesień każdego roku. Działalność szkółkarska w ponad 13 ha gospodarstwie podjęta została przez ojca obecnego właściciela p. Pawła w 1961…
Ostatnio zmieniany 12 grudnia 2017
05 grudnia 2017

O wapnowaniu trwałych użytków zielonych raz jeszcze

Opracowanie: Grzegorz Orzechowski • Zamieszczenie: Magdalena Sowiżdrzał
Z mojego wieloletniego doświadczenia i współpracy z rolnikami wynika, że wielu rolników zapomina lub pomija ten element agrotechniki w uprawie i nawożeniu użytków zielonych w swoim gospodarstwie i marginalizuje zagadnienie. Użytki zielone na glebach kwaśnych słabo plonują, gdyż z runi wypierane są szlachetne gatunki traw i rośliny motylkowate. Natomiast, uzyskana pasza ma mniejszą wartość pokarmową. Użytki zielone odgrywają niezmiernie ważną rolę w gospodarce rolnej. Stanowią one źródło wartościowej paszy w różnych postaciach takich jak: zielonka, siano, kiszonka czy sianokiszonka. Są źródłem najtańszych pasz produkowanych w gospodarstwie rolnym. Trwałe użytki zielone są naturalnym bogactwem każdego gospodarstwa rolnego, o które należy dbać poprzez systematyczne i prawidłowe użytkowanie. O tej prostej…