Nowości z Ostrowa
24 grudnia 2014

Wesołych Świąt

Opracowanie: Adrian Jędroszka
Boże Narodzenie to cudowny czas. Wszyscy już czekają na choinki blask. Na jej świeży zapach i kolorów moc. Na pierwszą gwiazdkę i tę cudowną wigilijną noc. WESOŁYCH ŚWIĄT!!! Życzą pracownicy ZD w powiecie ostrowskim. ​
24 grudnia 2014

"Na świąteczno - sylwestrowy stół".

Opracowanie: Adrian Jędroszka
"Na świąteczno - sylwestrowy stół". Święta Bożego Narodzenia są zawsze  najlepszym czasem   rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole momentem wspomnień, nadziei i refleksji nad pędzącym czasem i życiem.Do świątecznego menu wybieramy najczęściej dania sprawdzone i przyrządzane w rodzinie od pokoleń. Czasami jednak warto wzbogacić je o nową potrawę-być może i ona stanie się kulinarną "bombą" przekazywaną przez kolejne  pokolenia. Z kolei przygotowując sylwestrowe menu starajmy się zachwycić naszych gości nie tylko smakami,ale też kolorami.   Opracowała -Danuta Wnuk ​  
24 grudnia 2014

Ratujmy pszczoły!

Opracowanie: Adrian Jędroszka
Ratujmy pszczoły ! W scenerii adoptowanej stodoły państwa Marii i Marka Kokot ze Szklarki Śląskiej  Gmina Sośnie odbyło się  pierwsze z cyklicznych spotkań dotyczące  edukacji ekologicznej  mieszkańców obszarów wiejskich. Spotkanie rozpoczął  Pan Zbigniew  Kluczyk przedstawiciel Koła Pszczelarzy  z  miejscowości Franklinów koło Ostrowa Wielkopolskiego  witając przybyłych gości : Członków Koła Pszczelarskiego z Sośni wraz Prezesem  Panem Franciszkiem Bzylem , Doradcę Zespołu Doradczego w powiecie ostrowskim Pana Zbigniewa Gronostaja, Prelegentów firm oraz  zaproszonych mieszkańców okolicznych miejscowości. Głównym celem spotkania było przekazanie  najnowszych  informacje dotyczących: Badania przyczyn masowego ginięcia pszczół i sposobów ich ratowania. Po przedstawieniu programu spotkania  odczytany został  list intencyjny przysłany drogą…
18 grudnia 2014

Szlak bocianich gniazd w gminie Sieroszewice

Opracowanie: Adrian Jędroszka
Materiał Henryk Jędroszka
17 grudnia 2014

Rymowanki boczniakowe.

Opracowanie: Adrian Jędroszka
Każdemu  dodadzą ochoty  i  smaku , rymowanki  o boczniaku! ZNANE  JEST,   -  NIE  NOWYM  : - ,, ZAGŁĘBIE  OSTROWSKIE ” W    ŚWIECIE    BOCZNIAKOWYM !!! Chcesz z grzybobrania wrócić zadowolony - udaj się z koszem w rąbczyńskie strony. Na spacerku  turysto,- spotkasz go w przyrodzie , -  pochyl się nisko …i nie zdejmuj kapelusza , -on wie ……że jest w modzie! Wyrasta sobie „boczkiem”  pod  okiem  mamy i taty, z miękkiej ściółki - podłoża,  w jasnych  kępkach - wdzięczny za swe gniazdko  …- boczniaczek   ostrygowaty! Konsumencie Kochany !  do boczniaczka  się  przekonasz, - gdy posmakujesz . Łagodny dla podniebienia.. -ze starannej…
17 grudnia 2014

Boczniak – dlaczego zdrowa żywność i właściwości lecznicze ?

Opracowanie: Adrian Jędroszka
Boczniak  – dlaczego zdrowa żywność i właściwości lecznicze ? Boczniak –to grzyb odznaczający się  wysoką wartością odżywczą, walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi, dzięki czemu poszukiwany jest na rynku jako atrakcyjny towar  konsumpcyjny i przetwórczy. Wiele chorób trapiących ludzkość ma bezpośredni związek z odżywianiem. Żywność   wysoko przetworzona oparta na tłuszczach  zwierzęcych i łatwo dostępnych cukrach może zwiększać ryzyko powstawania wielu chorób cywilizacyjnych  takich jak:  nowotwory, choroba wieńcowa czy cukrzyca .Obawy powyższe przyczyniły się do opracowania przez naukowców żywności funkcjonalnej, która nie tylko zaspakaja potrzeby organizmu, ale także zapobiega powstawaniu różnego rodzaju schorzeń. Grzyby wyższe, do których należy boczniak, dzięki swojemu składowi…
Ostatnio zmieniany 17 grudnia 2014
05 grudnia 2014

Szkolenie w ramach projektu FAPA

Opracowanie: Adrian Jędroszka
Szkolenie w ramach projektu FAPA 27 listopada o godzinie 9.00 w Szkole Podstawowej w Daniszynie, odbyło się szkolenie dla rolników w zakresie stosowania środków ochrony roślin, finansowane przez Fundację Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA. Szkolenie to było bezpłatne i w dodatku każdy z rolników uczestniczący w wykładach po pozytywnym zaliczeniu egzaminu pisemnego, otrzymał zaświadczenie uprawniające go do stosowania środków ochrony roślin. Zaświadczenie to zostało wydane na okres 5 lat i po upływie tego terminu rolnik  zobowiązany jest do odnowienia uprawnień. Każdy z uczestników otrzymał materiały- książkę „ Stosowanie środków ochrony roślin z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony roślin”,  jak również ewidencję…
Ostatnio zmieniany 12 grudnia 2014
Rolnictwo na terenie wyznaczonym obszarem OSN – w aspekcie ograniczeń oraz szans wynikających ze Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014-2020 na przykładzie gminy Raszków. Tematem powyższym zajmowała się Lokalna Grupa Dyskusyjna  na swoich 4 spotkaniach zorganizowanych w okresie mijającego roku w gminie Raszków.  Zasadnym  było poruszenie tej tematyki na tym terenie, gdyż gmina ta od roku 2012 została włączona w OSN i objęta programem działań mających na celu ograniczenie odpływu azotu ze źródeł rolniczych. Teren tej gminy znany jest ze swoich uwarunkowań rolniczych i może posłużyć za przykład do badań oraz analiz w aspekcie ograniczeń i szans wynikających z programów…
20 sierpnia 2014

SUKCES - Miodówki z imbirem.

Opracowanie: Adrian Jędroszka
SUKCES -  Miodówki z  imbirem. Dnia 14.08.2014 r. w Muzeum Archeologicznym w Poznaniu odbył się regionalny finał konkursu: "Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów". Organizatorem na szczeblu regionu są samorządy województw we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Z powiatu ostrowskiego , gmina Przygodzice ,miejscowość Topola Osiedle zgłosiła następujące produkty: -Renklodówka -pani Stanisławy Szymanowskiej -Miodówka z imbirem oraz makowiec - pani Krystyna Adamczak Jury Konkursu , po ocenie i degustacji przyznało: I miejsce w kategorii Napoje regionalne - Miodówce i imbirem pani Krystyny Adamczak Cieszymy się bardzo z sukcesu. Bardzo dziękuję Paniom za zaangażowanie oraz gratuluję nagrody.              …
Ostatnio zmieniany 20 sierpnia 2014