Nowości z Kościana
05 października 2017

Agroturystyka na terenie Gminy Krzywiń

Opracowanie: Daria Nowak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Gmina Krzywiń położona jest na urokliwych terenach, które przyczyniły się do powstania znakomitej bazy gospodarstw agroturystycznych. Można tutaj wypocząć na łonie natury, zrelaksować się, poznać smak prawdziwej wielkopolskiej kuchni oraz skorzystać z atrakcji oferowanych przez poszczególnych Gospodarzy. W 9 gospodarstwach agroturystycznych mieści się sie około 100 miejsc noclegowych. Można między innymi wypocząć w położonym wśród lasów i pól uprawnych, z bezpośrednim dostępem do pięknego, bogatego w ryby jeziora gospodarstwie agroturystycznym „Nad Jeziorkiem” w Bieżyniu, którego właścicielami są Joanna i Włodzimierz Szajek. W Bieżyniu znajduje się również drugie gospodarstwo „ Pod Orzechami” Państwa Wiesławy i Tomasza Bąk, którzy zajmują się agroturystyką…
19 września 2017

Roślina o wielokierunkowym wykorzystaniu

Opracowanie: Jan Szczepaniak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Znana i doceniana już w czasach dalekiej przeszłości. Wykorzystywali ją Chińczycy ponad 1100 lat p.n.e. a w Europie zagościła dopiero w wieku XVI. Oczywiście mowa o soi. Można ją wykorzystywać w wielu kierunkach. Przede wszystkim jest źródłem białka w żywieniu zwierząt. Nasiona soi zawierają średnio 35-40% białka a poekstrakcyjna śruta sojowa 40-50% przy korzystnym składzie aminokwasowym. Bezpośrednie jednak skarmianie rozdrobnionych nasion soi jest nieco ograniczone ze względu na zawartość substancji antyżywieniowych. Poekstrakcyjna śruta sojowa jest pozbawiona tych substancji. Na dzień dzisiejszy soja jest głównym surowcem białkowym do produkcji pasz w Polsce ale też i w Unii Europejskiej. Druga możliwość wykorzystywania…
19 września 2017

Dni pola w Borowie

Opracowanie: Jan Szczepaniak • Zamieszczenie: Monika Sporna
13 czerwca 2017 rolnicy z powiatu kościańskiego spotkali się w ramach organizowanych Dni Pola w Borowie. Głównym organizatorem był Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w powiecie kościańskim przy znaczącym współudziale Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. Oddział Borowo. Imprezę otworzył i przywitał uczestników Jan Szczepaniak –Kierownik PZDR w powiecie kościańskim. W swoim wystąpieniu omówił działalność, strukturę organizacyjną i funkcjonowanie WODR w Poznaniu w świetle nowej regulacji po 20 sierpnia 2016 roku.  Zaprezentował także działania i metody doradcze realizowane przez zespół w Kościanie  podkreślając świadczenie usług zarówno statutowych –nieodpłatnych jak i komercyjnych przez wykwalifikowaną i przygotowaną…
Ostatnio zmieniany 19 września 2017
25 lipca 2017

Dzień Szparaga w Gołaszynie

Opracowanie: Magdalena Podobińska-Wyrwantowicz • Zamieszczenie: Monika Sporna
W dniu 06.06.2017r. rolniczki z naszego powiatu uczestniczyły w Dniu Szparaga- który został zorganizowany w CWE w Gołaszynie. Szparag to wykwintne warzywo, cenione głównie pod względem smakowym i dietetycznym. U nas w Polsce bardzo popularne są białe szparagi, choć zwolenników szparagów zielonych z roku na rok przybywa. Szczegółowych informacji na temat uprawy tej rośliny, o jej właściwościach, chorobach i szkodnikach które jej zagrażają dowiedzieliśmy się  podczas wykładu pana Jarosława Górskiego, specjalisty branżowego WODR . Kolejnym punktem seminarium była degustacja potraw, których głównym składnikiem był szparag. Na stołach znalazły się: szparagi zapiekane w cieście francuskim, białe szparagi z szynką i parmezanem,…
25 lipca 2017

Szkolenia chemizacyjne w powiecie kościańskim

Opracowanie: Monika Sporna
Większość upraw wymaga stosowania środków ochrony roślin. Prawidłowe wykonywanie zabiegów środkami ochrony roślin wymaga doświadczenia i wiedzy jak postępować z substancjami chemicznymi od zakupu, poprzez przechowywanie, stosowanie oraz utylizację resztek i opakowań. Celem szkoleń chemizacyjnych jest poszerzenie wiedzy i rozwinięcie praktycznych umiejętności rolników dotyczących stosowania środków ochrony roślin z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony. Na terenie powiatu kościańskiego w 2017r. odbyło się 1 szkolenie podstawowe i 3 uzupełniające. Łącznie zostało przeszkolonych 125 rolników. Szkolenie podstawowe kierowane jest do osób, które po raz pierwszy uczestniczą w szkoleniu chemizacyjnym, jest to szkolenie 2-dniowe (obejmuje 14 godz. szkoleniowych, w tym 3,5 godz. zajęć praktycznych).…
Ostatnio zmieniany 25 lipca 2017
25 lipca 2017

Ocena plantacji po zimie w zbożach i rzepaku ozimego oraz wiosenne nawożenie azotem

Opracowanie: Magdalena Szczepaniak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Dnia 5 kwietnia 2017r. grupa rolników udała się na planację zbóż i rzepaku ozimego do Borowa (gmina Czempiń). Po dość późnej wiośnie w tym roku dokonano lustracji, omówiono stan plantacji po zimie oraz wiosenne nawożenie roślin wiosną. Było wiele pytań i wątpliwości. Na przykład: kiedy zastosować pierwszą dawkę N wiosną w zbożach i w rzepak? Jak wiadomo zarówno rzepak jak i zboża mają bardzo duże potrzeby pokarmowe w azot. Niedobór tego makroelementu ogranicza wzrost i rozwój roślin, co w konsekwencji zmniejsza plony nasion. Nadmiar zaś sprzyja wyleganiu, opóźnia dojrzewanie i obniża zawartość tłuszczu w nasionach. Aby dobrze określić dawkę N…
Ostatnio zmieniany 25 lipca 2017
30 czerwca 2017

III Festiwal wieprzowy w Czampiniu

Opracowanie: Magdalena Szczepaniak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Dnia 18 czerwca 2017r. w słoneczne, niedzielne popołudnie tłumy zgromadziły się na czempińskim rynku na III Festiwalu Wieprzowiny. Organizatorami imprezy byli: Grupa Razem, Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza, Centrum Kultury Czempiń i Gmina Czempiń. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały wiele przepysznych potraw, które można było spróbować i degustować. Najsmaczniejsze potrawy zostały nagrodzone. Dla najmłodszych uczestników festiwalu przygotowano wiele atrakcji m.in. gry, zabawy, warsztaty. Po warsztatach kulinarnych i degustacjach odbył się koncert najpierw wystąpił zespół "Ogień", a następnie odbył się koncert gwiazdy wieczoru – CLEO – znanej z takich przebojów jak "My Słowianie" czy "Słowiańska brać".  
30 maja 2017

PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE W NASZEJ DIECIE

Opracowanie: Magdalena Podobińska-Wyrwantowicz • Zamieszczenie: Monika Sporna
Aby upiec chleb potrzebujemy mąkę pszenną lub żytnią. Mąka powstaje z ziarna, które zbudowane jest z 3 warstw. Najważniejsza część ziarna to bielmo, które obfituje wyłącznie w węglowodany. Wewnątrz ziarna znajduje się zarodek- najcenniejsza jego część, to skarbnica witaminy E, z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i nienasyconych kwasów tłuszczowych w trakcie rozwoju ziarna tu pojawia się kiełek. Zewnętrzną część ziarna stanowi łuska (okrywa owocowo-nasienna), która ma za zadanie chronić ziarno przed uszkodzeniem, zawiera błonnik i składniki mineralne. W procesie technologicznym oczyszczania ziarna powstaje biała mąka, poprzez oddzielenie bielma i zarodka od łuski, dlatego ziarno to pozbawione jest w…
Ostatnio zmieniany 30 maja 2017
29 maja 2017

Wyjazd rolników z gminy Czempiń na FERMA 2017 do Łodzi

Opracowanie: Magdalena Szczepaniak • Zamieszczenie: Monika Sporna
Dnia 18 lutego 2017r. (sobota) rolnicy grupy RAZEM z gminy Czempiń wyjechali na Międzynarodowe Targi Rolnicze FERMA 2017 do Łodzi. Targi Ferma to największe specjalistyczne targi dla fachowców produkcji zwierzęcej w Polsce. Wzięło w nich udział 255 wystawców z kraju i zagranicy – m.in. z Francji, Belgii, Holandii, Włoch, Niemiec i Ukrainy. Atrakcji nie brakowało - hitem targów było łóżko wodne dla krów. W Holandii takie łóżka hodowcy mają już od 20 lat, natomiast w Polsce dopiero od roku. Zastosowano je w oborze w Polsce centralnej, w której hodowca w jednej oborze umieścił 100 takich łóżek i teraz buduje drugą…
Ostatnio zmieniany 29 maja 2017