Nowości z Kalisza
23 października 2015

Tucz kaczek brojlerów typu Pekin

Opracowanie: Krzysztof Wlazły • Zamieszczenie: Konrad Raniś
W ostatnich latach coraz bardziej popularna staje się produkcja brojlerów kaczych – technologia chowu jest stosunkowo prosta, cykl produkcyjny krótki, zainteresowanie wzrasta szczególnie wśród małych i średnich gospodarstw, które zrezygnowały np. z chowu trzody i poszukują alternatywnych źródeł dochodu. Kaczki Pekin są dość odporne na gorsze warunki środowiskowe oraz nie wymagają wielu zabiegów zootechniczno-weterynaryjnych. Przygotowanie obiektu Najczęściej spotykanym systemem chowu brojlerów kaczych jest system ściółkowy (mniej popularny jest tzw. system rusztowy-bezściółkowy). Planując wstawienie piskląt trzeba wziąć pod uwagę, iż obsada nie powinna przekroczyć 7-8 sztuk na 1m2 powierzchni podłogi, gdy ptaki osiągną wiek 6 tygodni życia. Zbyt duża obsada może…
20 października 2015

Pasje doradców – nie tylko pracą człowiek żyje.

Opracowanie: Wojciech Tylus • Zamieszczenie: Konrad Raniś
Tym artykułem chciałbym zapoczątkować na łamach naszego czasopisma nowy cykl poświęcony różnym pasjom doradców. Wielu z nas, po pracy ma na pewno różne zainteresowania, które pozwalają na odreagowanie codziennych problemów związanych z naszą pracą. Stanowią one swoisty „azyl” , który pozwala na łatwiejsze rozwiązywanie tych problemów. Moją pasją jest rzeźbiarstwo, o którym chciałbym krótko opowiedzieć. Jak to jest rzeźbić ? Rzeźbić można w różnych materiałach np. w kamieniu, glinie, wosku, metalu, ja wybrałem drewno. Rzeźbienie to wydobywanie za pomocą swojej wyobraźni różnych form w drewnie usuwając zbędny materiał. Samo rzeźbienie nie jest trudne, choć wymaga dużo cierpliwości i spokoju. Im…
16 października 2015

Co kraj to obyczaj, co chałupa to zwyczaj - kaliskie specjały

Opracowanie: Halina Modławska • Zamieszczenie: Konrad Raniś
Od 2008 r. Wielkopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage). Zrzesza ona 32 regiony europejskie, w tym 10 polskich. W jej ramach działa Wielkopolska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, do której należy ponad 100 członków. Daje szerokie możliwości ochrony odrębności kulturowej regionu i zachowania dziedzictwa kulinarnego. Są to producenci wysokiej klasy żywności lokalnej, a także restauracje, gospody i gościńce, cieszące się znakomitą renomą i serwujące dania według unikatowych, tradycyjnych przepisów. Sieć powstała, aby ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie oraz spróbowanie lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Pojęcie Kulinarnego Dziedzictwa sprowadza się do wspólnego logo,…
Ostatnio zmieniany 16 października 2015
13 października 2015

Biogazownie – zło konieczne

Opracowanie: Sylwia Ignaszak • Zamieszczenie: Konrad Raniś
W ostatnich latach można zaobserwować dynamiczny wzrost zainteresowania energetycznym wykorzystaniem biomasy. Spalanie biomasy jest korzystniejsze dla środowiska niż spalanie paliw kopalnych. Polska przyjęła do realizacji przyjęty przez Unię Europejską pakiet klimatyczno-energetyczny, który nakłada na nasz kraj obowiązek zredukowania do 2020 roku: ograniczenie gazów cieplarnianych o 15%, zwiększenie udziału energii pochodzącej z odnawialnych źródeł energii (OZE) do 20% w bilansie energii zużywalnej (finalnej) oraz poprawę efektywności energetycznej o 20 %. Używanie biomasy do produkcji biopaliw ma służyć również zmniejszeniu uzależnienia od ropy naftowej. Zwiększenie udziału biomasy w energii odnawialnej wymaga zastosowania nowych ścieżek konwersji  substratów, które są ekonomicznie konkurencyjne, surowcowo elastyczne…
Ostatnio zmieniany 13 października 2015
24 września 2015

Targi nie tylko dla ogrodników

Opracowanie: Stanisław Zabarski • Zamieszczenie: Konrad Raniś
W dniach 12-13 września 2015 r. w Gołuchowie koło Kalisza, odbyły się XVII Dni Ogrodnika – Targi Międzynarodowe - największe targi ogrodnicze w kraju. Organizatorami Targów byli:   Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Poznaniu – Zespól Doradczy w Kaliszu, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa - Oddział w Kaliszu i Polski Związek Ogrodniczy. Reprezentowanych było 210 firm z kraju i zagranicy m.in. z Francji, Holandii, Niemiec, Turcji, USA. Odwiedzający mogli zapoznać się z najnowszą ofertą środków produkcji  i technologii nie tylko dla ogrodnictwa w tym z wieloma rozwiązaniami nowatorskimi. Targi odwiedziło około 12 000 osób z kraju i zagranicy. Wśród zagranicznych gości były zorganizowane…
Ostatnio zmieniany 24 września 2015
04 września 2015

ABC Miodu

Opracowanie: Krystyna Woźniak-Kołata • Zamieszczenie: Konrad Raniś
  Jesień to dobry czas  aby przypomnieć o modzie. Tegoroczne miodobranie  pszczelarze zaliczają do dobrych,  gdyż susza nie zdążyła wyrządzić szkód kwitnącym  drzewom akacji i lipy oraz innym miododajnym roślinom. W ofercie handlowej mamy więc aromatyczne i zdrowe miody pszczele. Jak powstaje miód? Podstawowym surowcem, z którego powstaje miód, jest słodka wonna substancja zwana nektarem, wytwarzana przez kwiaty w celu zwabienia owadów-zapylaczy. Obok cukrów, wody oraz drobnych ilości substancji mineralnych, a także kwasów, nektar zawiera pewne składniki specyficzne dla danej rośliny. Są to olejki wonne, barwniki a czasem i inne substancje, które potem częściowo występują w miodzie. Toteż miody z…
Ostatnio zmieniany 04 września 2015
31 sierpnia 2015

XXII Krajowe Dni Ziemniaka

Opracowanie: Julianna Durman • Zamieszczenie: Konrad Raniś
 Przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Koźminek w dniu 23 sierpnia uczestniczyły w  ogólnopolskiej imprezie wystawowo- targowej: ”XXII Krajowe Dni Ziemniaka”. Impreza odbyła się w Centrum Edukacyjno-Wystawowym Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Marszewie k. Pleszewa. Panie z KGW zgłosiły swój udział w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo „ Potrawy z ziemniaków”. Do konkursu podały trzy potrawy: zupę kartoflankę, sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem małosolnym oraz ziemniaczane knedle. Konkursowe potrawy to nie wszystko. Na stole przygotowanym przez nasze panie nie zabrakło innych pysznych potraw, między innymi też z ziemniaków. Można było skosztować kopytek, babki ziemniaczanej, żelaznych klusek, sałatek warzywnych, chleba ze smalcem,…
26 sierpnia 2015

Rola forum w komunikowaniu się rolników w Internecie

Opracowanie: Józef Marszał • Zamieszczenie: Konrad Raniś
Tablety, smartfony, komputery – to coraz częściej narzędzia współczesnych rolników. Już ponad 50% rolników korzysta z Internetu, ułatwiając sobie w ten sposób pracę i zarządzając gospodarstwem za pomocą  urządzeń elektronicznych. Jedną z form  komunikowania się rolników jest tematyczne forum dyskusyjne. Służy ono do wymiany informacji, poglądów i opinii między osobami zarejestrowanymi w bazie użytkowników. Fora internetowe są jedną z najpopularniejszych metod komunikacji. Prowadzone są przy prawie każdym dużym serwisie internetowym , również jako element stron niektórych firm czy urzędów. Samodzielnie funkcjonujące fora poświęcone są najczęściej konkretnej tematyce i zrzeszają użytkowników dzielących wspólne zainteresowani. Forum rolnicze ma  za zadanie pomóc użytkownikowi w…
17 lipca 2015

Wakacyjne utrapienie.

Opracowanie: Halina Modławska • Zamieszczenie: Konrad Raniś
W powiecie kaliskim w ostatnim czasie nasiliły się informacje o występowaniu roślin pn. Barszcz Sosnowskiego, kłopotliwa roślina inwazyjna. Niektóre to fałszywy alarm, ale należy przyznać, że niestety występuje na naszym terenie.  Jest podstępnym, groźnym przeciwnikiem. Jest szczególnie niebezpieczny podczas upalnych dni. Wokół rośliny powstaje silne stężenie parzącej substancji, oparzenie może wywołać samo zbliżenie się do barszczu. W takiej sytuacji, należy pamiętać o ochronie nie tylko skóry, ale także dróg oddechowych, a tak w ogóle to nie podchodzić i nie dotykać tych roślin. Czerwiec i lipiec to okres, w którym najbardziej prawdopodobne jest spotkanie z rośliną. Jego sok, oraz wydzielina włosków gruczołowatych…
Ostatnio zmieniany 17 lipca 2015