Nowości z Kalisza
27 października 2015

Susza 2015 (oczami doradcy)

Opracowanie: Dariusz Bryś • Zamieszczenie: Konrad Raniś
W 2015 r. na terytorium Polski wystąpiła susza, która objęła większość powierzchni kraju. Często porównuje się ją do klęski z 2007 roku, ale skutki tegorocznej wydają się być  dla rolników bardziej dotkliwe. Skąd wiemy, że jest susza? To pytanie jest banalne tylko z pozoru. Fakt, że rośliny słabiej rosną, więdną, a w końcu zasychają, nie oznacza jeszcze, że teren na którym się znajdują można uznać za dotknięty suszą. Potrzebny jest jeszcze oficjalny komunikat Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach dotyczący klimatycznego bilansu wodnego (KBW). Komunikaty takie są publikowane w systemie dekadowym od 30-ego kwietnia do 30-ego września i…
Ostatnio zmieniany 27 października 2015
23 października 2015

Tucz kaczek brojlerów typu Pekin

Opracowanie: Krzysztof Wlazły • Zamieszczenie: Konrad Raniś
W ostatnich latach coraz bardziej popularna staje się produkcja brojlerów kaczych – technologia chowu jest stosunkowo prosta, cykl produkcyjny krótki, zainteresowanie wzrasta szczególnie wśród małych i średnich gospodarstw, które zrezygnowały np. z chowu trzody i poszukują alternatywnych źródeł dochodu. Kaczki Pekin są dość odporne na gorsze warunki środowiskowe oraz nie wymagają wielu zabiegów zootechniczno-weterynaryjnych. Przygotowanie obiektu Najczęściej spotykanym systemem chowu brojlerów kaczych jest system ściółkowy (mniej popularny jest tzw. system rusztowy-bezściółkowy). Planując wstawienie piskląt trzeba wziąć pod uwagę, iż obsada nie powinna przekroczyć 7-8 sztuk na 1m2 powierzchni podłogi, gdy ptaki osiągną wiek 6 tygodni życia. Zbyt duża obsada może…
20 października 2015

Pasje doradców – nie tylko pracą człowiek żyje.

Opracowanie: Wojciech Tylus • Zamieszczenie: Konrad Raniś
Tym artykułem chciałbym zapoczątkować na łamach naszego czasopisma nowy cykl poświęcony różnym pasjom doradców. Wielu z nas, po pracy ma na pewno różne zainteresowania, które pozwalają na odreagowanie codziennych problemów związanych z naszą pracą. Stanowią one swoisty „azyl” , który pozwala na łatwiejsze rozwiązywanie tych problemów. Moją pasją jest rzeźbiarstwo, o którym chciałbym krótko opowiedzieć. Jak to jest rzeźbić ? Rzeźbić można w różnych materiałach np. w kamieniu, glinie, wosku, metalu, ja wybrałem drewno. Rzeźbienie to wydobywanie za pomocą swojej wyobraźni różnych form w drewnie usuwając zbędny materiał. Samo rzeźbienie nie jest trudne, choć wymaga dużo cierpliwości i spokoju. Im…
16 października 2015

Co kraj to obyczaj, co chałupa to zwyczaj - kaliskie specjały

Opracowanie: Halina Modławska • Zamieszczenie: Konrad Raniś
Od 2008 r. Wielkopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage). Zrzesza ona 32 regiony europejskie, w tym 10 polskich. W jej ramach działa Wielkopolska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, do której należy ponad 100 członków. Daje szerokie możliwości ochrony odrębności kulturowej regionu i zachowania dziedzictwa kulinarnego. Są to producenci wysokiej klasy żywności lokalnej, a także restauracje, gospody i gościńce, cieszące się znakomitą renomą i serwujące dania według unikatowych, tradycyjnych przepisów. Sieć powstała, aby ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie oraz spróbowanie lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Pojęcie Kulinarnego Dziedzictwa sprowadza się do wspólnego logo,…
Ostatnio zmieniany 16 października 2015
13 października 2015

Biogazownie – zło konieczne

Opracowanie: Sylwia Ignaszak • Zamieszczenie: Konrad Raniś
W ostatnich latach można zaobserwować dynamiczny wzrost zainteresowania energetycznym wykorzystaniem biomasy. Spalanie biomasy jest korzystniejsze dla środowiska niż spalanie paliw kopalnych. Polska przyjęła do realizacji przyjęty przez Unię Europejską pakiet klimatyczno-energetyczny, który nakłada na nasz kraj obowiązek zredukowania do 2020 roku: ograniczenie gazów cieplarnianych o 15%, zwiększenie udziału energii pochodzącej z odnawialnych źródeł energii (OZE) do 20% w bilansie energii zużywalnej (finalnej) oraz poprawę efektywności energetycznej o 20 %. Używanie biomasy do produkcji biopaliw ma służyć również zmniejszeniu uzależnienia od ropy naftowej. Zwiększenie udziału biomasy w energii odnawialnej wymaga zastosowania nowych ścieżek konwersji  substratów, które są ekonomicznie konkurencyjne, surowcowo elastyczne…
Ostatnio zmieniany 13 października 2015
24 września 2015

Targi nie tylko dla ogrodników

Opracowanie: Stanisław Zabarski • Zamieszczenie: Konrad Raniś
W dniach 12-13 września 2015 r. w Gołuchowie koło Kalisza, odbyły się XVII Dni Ogrodnika – Targi Międzynarodowe - największe targi ogrodnicze w kraju. Organizatorami Targów byli:   Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  w Poznaniu – Zespól Doradczy w Kaliszu, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa - Oddział w Kaliszu i Polski Związek Ogrodniczy. Reprezentowanych było 210 firm z kraju i zagranicy m.in. z Francji, Holandii, Niemiec, Turcji, USA. Odwiedzający mogli zapoznać się z najnowszą ofertą środków produkcji  i technologii nie tylko dla ogrodnictwa w tym z wieloma rozwiązaniami nowatorskimi. Targi odwiedziło około 12 000 osób z kraju i zagranicy. Wśród zagranicznych gości były zorganizowane…
Ostatnio zmieniany 24 września 2015
04 września 2015

ABC Miodu

Opracowanie: Krystyna Woźniak-Kołata • Zamieszczenie: Konrad Raniś
  Jesień to dobry czas  aby przypomnieć o modzie. Tegoroczne miodobranie  pszczelarze zaliczają do dobrych,  gdyż susza nie zdążyła wyrządzić szkód kwitnącym  drzewom akacji i lipy oraz innym miododajnym roślinom. W ofercie handlowej mamy więc aromatyczne i zdrowe miody pszczele. Jak powstaje miód? Podstawowym surowcem, z którego powstaje miód, jest słodka wonna substancja zwana nektarem, wytwarzana przez kwiaty w celu zwabienia owadów-zapylaczy. Obok cukrów, wody oraz drobnych ilości substancji mineralnych, a także kwasów, nektar zawiera pewne składniki specyficzne dla danej rośliny. Są to olejki wonne, barwniki a czasem i inne substancje, które potem częściowo występują w miodzie. Toteż miody z…
Ostatnio zmieniany 04 września 2015
31 sierpnia 2015

XXII Krajowe Dni Ziemniaka

Opracowanie: Julianna Durman • Zamieszczenie: Konrad Raniś
 Przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Koźminek w dniu 23 sierpnia uczestniczyły w  ogólnopolskiej imprezie wystawowo- targowej: ”XXII Krajowe Dni Ziemniaka”. Impreza odbyła się w Centrum Edukacyjno-Wystawowym Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Marszewie k. Pleszewa. Panie z KGW zgłosiły swój udział w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo „ Potrawy z ziemniaków”. Do konkursu podały trzy potrawy: zupę kartoflankę, sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem małosolnym oraz ziemniaczane knedle. Konkursowe potrawy to nie wszystko. Na stole przygotowanym przez nasze panie nie zabrakło innych pysznych potraw, między innymi też z ziemniaków. Można było skosztować kopytek, babki ziemniaczanej, żelaznych klusek, sałatek warzywnych, chleba ze smalcem,…
26 sierpnia 2015

Rola forum w komunikowaniu się rolników w Internecie

Opracowanie: Józef Marszał • Zamieszczenie: Konrad Raniś
Tablety, smartfony, komputery – to coraz częściej narzędzia współczesnych rolników. Już ponad 50% rolników korzysta z Internetu, ułatwiając sobie w ten sposób pracę i zarządzając gospodarstwem za pomocą  urządzeń elektronicznych. Jedną z form  komunikowania się rolników jest tematyczne forum dyskusyjne. Służy ono do wymiany informacji, poglądów i opinii między osobami zarejestrowanymi w bazie użytkowników. Fora internetowe są jedną z najpopularniejszych metod komunikacji. Prowadzone są przy prawie każdym dużym serwisie internetowym , również jako element stron niektórych firm czy urzędów. Samodzielnie funkcjonujące fora poświęcone są najczęściej konkretnej tematyce i zrzeszają użytkowników dzielących wspólne zainteresowani. Forum rolnicze ma  za zadanie pomóc użytkownikowi w…