Nowości z Gniezna
10 grudnia 2018

Produkcja bydła mięsnego rasy Limousine w gospodarstwie laureata konkursu „Producent Bydła Mięsnego Roku 2017”

Opracowanie: Mirosława Suchorska • Zamieszczenie: Agnieszka Kosiak
Patryk Szerfenberg, bo o nim mowa, został najlepszym producentem jałówek i buhajków hodowlanych, w konkursie organizowanym przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod patronatem czasopisma Hoduj z Głowa Bydło oraz portalu Agropolska. Patryk Szerfenberg hodowlą bydła mięsnego zajmuje się od 2003 roku, kontynuując pracę hodowlaną którą rozpoczęli jego rodzice Justyna i Piotr Szerfenberg. Od samego początku hodowla bydła w tym gospodarstwie nastawiona była na sprzedaż wyłącznie materiału hodowlanego. Wszystko zaczęło się 15 lat temu, kiedy to Patryk wraz z ojcem Piotrem, zdecydowali się na zakup czystorasowego bydła rasy Limousine z przeznaczeniem na produkcję buhajów i jałowic hodowlanych. Zakupili 11 jałówek…
Ostatnio zmieniany 10 grudnia 2018
05 grudnia 2018

Szkolenia czas zacząć

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
Okres jesienny to już tradycyjnie czas, kiedy doradcy ośrodka rolniczego wyruszają w teren, aby przybliżyć rolnikom treści aktualizujące wiedzę okołorolniczą. w powiecie gnieźnieńskim również organizujemy szkolenia otwarte dla rolników. Tematyka jest dość szeroka, wynikająca z potrzeb czy zainteresowań rolników i mieszkańców obszarów wiejskich zgłaszanych doradcom, jak również z pasji rolniczych doradców. Najgorętszym tematem wydaje się być kwestia programu azotanowego, którym objęty jest cały kraj. Program wszedł w życie latem, a rolnicy począwszy od rozpoczynającego się sezonu produkcyjnego muszą spełniać jego wymogi. Najbardziej rygorystyczna wydaje się być kwestia terminów stosowania nawozów azotowych. w naszym powiecie naturalne nawozy stałe można stosować na gruntach ornych od 1 marca do końca…
Ostatnio zmieniany 05 grudnia 2018
26 listopada 2018

Informacja od Głównego Lekarza Weterynarii odnośnie bioasekuracji

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
Zaktualizowana ulotka dotycząca zasad bioasekuracji w gospodarstwach utrzymujacych trzodę chlewną
Ostatnio zmieniany 26 listopada 2018
Program zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych bydła (IBR/IPV i BVD MD)
Ostatnio zmieniany 26 listopada 2018
05 października 2018

„Rolnicze wykorzystanie oraz ochrona wód przed zanieczyszczeniami” w Niechanowie

Opracowanie: Marta Marut • Zamieszczenie: Agnieszka Kosiak
Dnia 3 października br. w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Niechanowie odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe pt. „Rolnicze wykorzystanie oraz ochrona wód przed zanieczyszczeniami” zorganizowane przez Biuro Powiatowe WIR w Gnieźnie. W spotkaniu udział wzięli oprócz rolników również przedstawiciele Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gnieźnie, Centrum Doradztwa Rolniczego, RZGW Wody Polskie w Poznaniu, a także władz gminy Niechanowo oraz Gminnych Spółek Wodnych z terenu gm. Niechanowo i Czerniejewo. Na szkoleniu przedstawiona została struktura, organizacja i kompetencje Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie. Poruszono także tematy współpracy lokalnych samorządów i gminnych spółek wodnych, środowiskowe korzystanie z wód powierzchniowych i głębinowych, a także ochrona…
Ostatnio zmieniany 05 października 2018
14 września 2018

Dni Kukurydzy Głębokie 2018

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
W Europie pojawiła się w XV w., do Polski przywieziono ją 300 lat później. A przygoda człowieka z nią w roli głównej rozpoczęła się prawdopodobnie w Meksyku około 4,5  tysiąca lat p.n.e. Jest rośliną jednoroczną, lubi światło i ciepło, w zależności od odmiany o wysokości przeciętnie 2,5 m. W sztucznych warunkach udało się osiągnąć rekordową wysokość 14  m. Jej głównymi producentami na świecie są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia. We ówczesnym świecie stanowi podstawę wyżywienia populacji ludności na świecie. W początkowych założeniach miała to być pszenica, jednak z uwagi na niższe plony wymagałaby większego areału uprawy. O jakiej roślinie mowa? Już chyba nie ma wątpliwości – kukurydza zwyczajna (Zea mays). Właśnie jej święto obchodziliśmy…
Ostatnio zmieniany 17 września 2018
04 września 2018

Żniwa, żniwa i po…dożynkach

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
Przełom sierpnia i września to okres kiedy po trudach zbiorów przychodzi czas na podziękowanie za plony. Już w czasach przedchrześcijańskich obchodzono święto przypadające w okresie równonocy wiosennej będące pierwowzorem ówczesnych dożynek. Przez stulecia mimo zmieniających się warunków społeczno-ekonomiczno-religijnych Święto Plonów jest jednym z bardziej rozpoznawalnych tradycji ludowych w Polsce. Uroczystości dożynkowe zgodnie z polskim zwyczajem rozpoczynają się Mszą Świętą Dziękczynną. Prócz akcentu religijnego to cały szereg ceremonii ludowych, którym przewodniczą starości. Wnoszone są wieńce dożynkowe wykonane z kłosów zbóż, owoców, warzyw, polnych kwiatów, następuje obrzęd chleba upieczonego z tegorocznej mąki. Dożynki kończy najczęściej festyn ludowy, a zabawa zwyczajowo trwa do późnych godzin nocnych. We wszystkich gminach powiatu gnieźnieńskiego odbyły się…
19 lipca 2018

Szacowanie (nie)zbiorów w powiecie gnieźnieńskim

Opracowanie: Agnieszka Kosiak
Przełom czerwca i lipca to czas kiedy wszyscy już myślą o długo oczekiwanym urlopie, powoli pakując walizki. Wszyscy, wszyscy prócz rolników…Ta grupa zawodowa powoli przygotowuje się do ciężkiej pracy, do zbioru owoców całorocznej pracy. Rolnicy obserwują swoje plantacje głównie zbóż szacując przyszłe plony. Analizują ewentualne niedociągnięcia, żeby błędów uniknąć w przyszłości. Po prostu czekają na żniwa. Pogoda nie ułatwiała pracy rolnikom, rozległe wymoknięte obszary powstałe w wyniku nadmiernych opadów drugiej połowy zeszłego roku uniemożliwiały zasiew ozimin oraz miejscowo opóźniały wiosenne zasiewy. Wszyscy narzekaliśmy na nadmiar wody, a teraz paradoksalnie czekamy na każdą kroplę deszczu. Susza dotknęła nas wszystkich, również naszych gnieźnieńskich rolników. Jej skutki będziemy…
12 lipca 2018

Stosowanie środków ochrony roślin – komu jest potrzebne szkolenie ?

Opracowanie: Zbigniew Bręklewicz • Zamieszczenie: Mirosława Suchorska
Zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z dnia 8 maja 2013 r. na podstawie art. 72 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin (Dz.U. poz. 455 z późn. zm. osoby wykonujące zabiegi ochrony roślin w rolnictwie lub w leśnictwie powinny mieć ukończone w tym celu stosowne szkolenie. Obowiązkowe przeszkolenie – zgodnie z ww. przepisami – obejmuje zarówno sprzedawców jak i  profesjonalnych użytkowników środków ochrony roślin (ŚOR). Warto – przy tej okazji – wyjaśnić kogo określamy mianem użytkownika profesjonalnego, a kto jest nieprofesjonalnym użytkownikiem ŚOR. Ustawa definiuje te pojęcia w odniesieniu do jednych i drugich. W myśl jej brzmienia…