20 lipca 2017

Pszczoła murarka w sadzie u Pana Mariusza

Opracowanie: Iwona Walkowiak
W dzisiejszym artykule odwiedzimy gospodarstwo sadownicze Pana Mariusza Maciejewskiego z Margonina i bliżej przyjrzymy się murarkom ogrodowym. Na początku przypomnijmy sobie kilka przysłów polskich, które są mądrością narodu: „pracowity jak pszczoła” „jeśli w kwietniu pszczoły latają, to długie chłody się zapowiadają” „jeśli pszczoła w styczniu z ula wylatuje, rzadko pomyślny rok nam obiecuje”. Z całą pewnością możemy się z tym zgodzić. Pan Mariusz po raz pierwszy wprowadził do gospodarstwa murarkę ogrodową w roku 2012 w ilości 10 000 sztuk. W chwili obecnej ilość pszczół już sięga kilka milionów sztuk, gdzie zamieszkują sad wiśniowy, czereśniowy, brzoskwiniowy i morelowy.   Co roku po sezonie jesiennym ok. listopada właściciel zbiera wszystkie gniazda murarki i przewozi…
Ostatnio zmieniany 20 lipca 2017
11 lipca 2017

Galloway w gospodarstwie ekologicznym.

Opracowanie: Iwona Walkowiak
Swoją przygodę z bydłem Galloway Pan Mieczysław rozpoczął w 2007 roku, kiedy to zakupił od hodowcy z Lubeki osiem cielnych jałówek i jednego byka. Dlaczego akurat ta rasa? Zapytałam. Zauroczyła mnie. Po pierwsze swoim wyglądem: piękną, długą, lekko kręconą sierścią. W moim gospodarstwie mam bydło w kolorze beżowo-brązowym, ale może być od białego poprzez beż, brąz, czerwony i ich mieszanki aż do czarnego. Po drugie swoją wytrzymałością, bo futro ich jest dwuwarstwowe. Krótszy puch zabezpiecza przed temperaturą a dłuższe włosy chronią przed wilgocią. Dzięki temu rasa ta doskonale adaptuje się w różnych warunkach klimatycznych. Po trzecie swoim charakterem. Bardzo łagodne i spokojne. Jednak w sytuacji zagrożenia (np. psy) instynkt stadny powoduje,…
Ostatnio zmieniany 12 lipca 2017
03 lipca 2017

Rolnicy powiatu chodzieskiego na pokazach polowych 2017

Opracowanie: kierownik PZD Janusz Marcinkowski • Zamieszczenie: Iwona Walkowiak
W dniu 27 czerwca 2017 roku w Zakładzie Doświadczalnym Oceny Odmian w Nowej Wsi Ujskiej odbyły się - Dni Pola. W tym roku SYNGENTA wraz z Zakładem Doświadczalnym Oceny Odmian zorganizowała POKAZY POLOWE 2017. DNI POLA od kilku lat cieszą się dużą popularnością wśród rolników Powiatu chodzieskiego. W imprezie brało udział 27 rolników oraz doradcy WODR. Na polach klasy S rolnicy mieli do zaobserwowania przegląd zbóż i rzepaku na których zastosowano programy ochrony roślin Syngenta. Zaprezentowano kolekcje odmian rzepaku ozimego: ALISTER F1 oraz ALIBABA F1 odporne na kiłę kapuścianą oraz nowe odmiany SAWEO F1 i FLORIDA F1, pszenicy ozimej: DELAWAR, EUCUDE, DOLORES, FINKUS z normami wysiewu 135-150 kg / ha, jęczmienia ozimego MERKURIO (mrozoodporna) WOOTAN, TOREROO…
Ostatnio zmieniany 04 lipca 2017
03 lipca 2017

Jubileusz – 55–lecia KGW Margonin.

Opracowanie: Jadwiga Kądziołka • Zamieszczenie: Iwona Walkowiak
W piątek 23 czerwca Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Margoninie obchodziły swój jubileusz – 55 lecie istnienia. Uroczysty jubileusz z całą oprawą zgromadził w restauracji Komfort Panie obecnie działające w KGW, jak również już nieliczne seniorki, oraz zaproszonych gości. Uroczysty jubileusz otworzyła Przewodnicząca KGW Pani Halina Nadybska, witając swoje członkinie i zaproszonych gości. Pani Halina w wielkim skrócie przedstawiła sprawozdanie z wieloletniej działalności KGW. Za swoje zaangażowanie w działalność KGW wszystkie panie otrzymały symboliczny upominek. Burmistrz Miasta i Gminy Janusz Piechocki dziękował Paniom za zaangażowanie w prace na rzecz społeczności lokalnej, życząc dalszej satysfakcji z pracy społecznej. Uroczystość upiększał występ artystyczny koleżanek zespołu,, Czerwone Róże”, które pod przewodnictwem swego maestro Pana Tomasza Maliszewskiego…
09 czerwca 2017

Krzyżowanie towarowe bydła.

Opracowanie: Andrzej Piętka • Zamieszczenie: Iwona Walkowiak
  W Polsce chów i hodowla bydła mięsnego nie należy do popularnych gałęzi w produkcji zwierzęcej. Wynika to z niskiej populacji krów czysto rasowych będących pod oceną użytkowości. Pogłowie liczy ok. 23 tyś sztuk w całym kraju. Duży wpływ na hodowlę i chów mają uwarunkowania ekonomiczne w produkcji wołowiny w oparciu o bydło mięsne czysto rasowe. Zaletą chowu i hodowli bydła mięsnego są niskie koszty utrzymania natomiast wadą niski dochód uzyskiwany od krów mięsnych, ponieważ zyskiem jest otrzymane cielę. Negatywny wpływ na opłacalność produkcji mają niskie ceny płacone za żywiec wołowy. Bardziej rentownym działaniem dla hodowców i producentów może okazać się chów i hodowla bydła mlecznego, a dodatkowy dochód mogą stanowić…
Ostatnio zmieniany 09 czerwca 2017
09 czerwca 2017

Rolników czeka kolejny wydatek- zakup zbiornika na paliwo, ministacje.

Opracowanie: kierownik PZD Janusz Marcinkowski • Zamieszczenie: Iwona Walkowiak
Dostawcy paliw zgodnie z przepisami nie mogą tankować ropy w nieatestowane zbiorniki. Rolnicy mają do wyboru: kupić nowy zbiornik, bądź wybudować ministację paliw, albo każdorazowo jeździć po ropę na stację paliw. Przepisy, które nakazują przechowywanie paliwa w zbiornikach naziemnych dwu płaszczowych, czyli w porównaniu do zwykłej beczki, mających podwójną ścianę, obowiązują od 3 lat. Jak to z nakazami często bywa, do tej pory rolnicy nie przejmowali się konsekwencjami, bo Urząd Dozoru Technicznego kontrolował wyłącznie przedsiębiorców handlujących paliwem oraz tych, którzy posiadają pojemniki od 2,5 tys. l i wzwyż. Problem pojawił się w tym roku. Dostawcy paliw sami zaczęli egzekwować przepisy i odmawiają rolnikom tankowania ropy „w co popadnie”. Zgodnie…
Ostatnio zmieniany 09 czerwca 2017
18 kwietnia 2017

Tradycje w gminie Margonin.

Opracowanie: Jadwiga Kądziolka • Zamieszczenie: Iwona Walkowiak
Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Margonin podtrzymuje tradycję Pałuckich Stołów Wielkanocnych. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele lokalnych władz samorządowych w osobie Burmistrza Miasta i Gminy Margonin Janusza Piechockiego, Przewodniczącego Rady Miasta i Gminy Margonin Jerzego Toboły a także Prezes UTW Lidia Struta, Prezes Koła Emerytów i Rencistów Janina Cajske. W Miejsko Gminnym Ośrodku Kultury, po raz kolejny Panie z poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich i zaproszeni przedstawiciele lokalnych władz samorządowych spotykają się przy suto zastawionym stole z tradycyjnymi potrawami naszego regionu. Na stołach pojawiły się takie smakołyki jak; jajka faszerowane przygotowane przez KGW Lipiniec, pieczeń rzymska przygotowana przez KGW Zbyszewice, sałatka warzywna przygotowana przez KGW Sypniewo, schab w galarecie-przygotowywały…
13 kwietnia 2017

Wielkopolska na obszarach OSN.

Opracowanie: Anna Szafranek • Zamieszczenie: Iwona Walkowiak
Od 1 marca 2017 roku obowiązuje Rozporządzenie Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu w sprawie określenia w regionie wodnym Środkowej Odry wód powierzchniowych i podziemnych wrażliwych na zanieczyszczenie związkami azotu ze źródeł rolniczych oraz obszaru szczególnie narażonego, z którego odpływ azotu ze źródeł rolniczych do tych wód należy ograniczyć. Natomiast od 14 marca 2017 roku obowiązuje Rozporządzenie Dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Poznaniu sprawie określenia w regionie wodnym Warty wód powierzchniowych i podziemnych wrażliwych na zanieczyszczenie związkami azotu ze źródeł rolniczych oraz obszaru szczególnie narażonego, z którego odpływ azotu ze źródeł rolniczych do tych wód należy ograniczyć. Rozporządzenia te praktycznie ustanawiają obszar Wielkopolski jako tzw. OSN…
07 kwietnia 2017

Smaki regionów.

Opracowanie: Jadwiga Kądziolka • Zamieszczenie: Iwona Walkowiak
01 kwiecień, jest datą ,, Pryma apryllis ’’ ale to fakt, że    w tym dniu    w Hali Sportowej    w Margoninie odbył się VI Festiwal Smaku Regionalnego i Twórczości Rękodzielniczej zorganizowanej przez Stowarzyszenie Doliny Wełny. W tą piękną słoneczną sobotę stoły uginały się od smakołyków przygotowanych przez poszczególne Koła Gospodyń Wiejskich. Stoły przygotowywane zostały do oceny    w czterech kategoriach: wystrój stoisk, zupy, danie główne, wyroby cukiernicze. Te 4 kategorie poddane zostały ocenie jurorom, którzy mieli nie lada wyzwanie aby ocenić tak pięknie przygotowane stoiska pod względem estetyki i walorów smakowych poszczególnych potraw, a Panie wykazały się wysokim kunsztem kulinarnym. W festiwalu promował swoje rękodzieła m.in. Wągrowiecki Uniwersytet III Wieku,…
Ostatnio zmieniany 07 kwietnia 2017