27 października 2017

Ciasta z owocami

Opracowanie: Sylwia Rymanowska
Kruche ciasto z owocami Ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej, szczypta soli, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, schłodzonego, 4 żółtka. Porzeczki: 30 dag czarnej porzeczki (można zastąpić innymi owocami), 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej. Beza: 4 białka, 20 dag cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Do dekoracji 2 kosteczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE Foremkę 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czarną porzeczkę odszypułkować, umyć i osu­szyć. Przesypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ciasto kruche: Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier puder i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Całość rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Przełożyć do foremki i wylepić spód, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 15-20 minut. Beza: Białka…
30 czerwca 2017

Amarantus – roślina z przyszłością

Opracowanie: Magdalena Sowizdrzał
Amarantus, zwany w Polsce szarłatem, zaliczany jest do najstarszych roślin na świecie. Roślinę tę uprawiano na nasiona już ponad 5000 lat temu. Charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy. Ze względu na swoją wartość odżywczą jest stosowany w piekarnictwie, przemyśle cukierniczym i farmaceutycznym. Amarantus zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i tym samym zapobiega chorobom serca…
24 marca 2016

Domowe ciasta

Opracowanie: Alicja Nowak
Warto wypiekać ciasta domowe, nie tylko ze względu na ich niepowtarzalny smak. Bo przecież nic nie smakuje tak wspaniale jak ciasto, które upiecze się w domu. Ponadto wspólna praca przy robieniu wypieków tworzy więzi rodzinne, ale przede wszystkim nadaje „smak i zapach” naszym wspomnieniom wyniesionym z domu rodzinnego. Dlatego zachęcam do wypróbowania przepisów na ciasta. SNIKERS Przepis Elżbiety Waleńskiej – KGW Gębice, gm. Pępowo Ciasto: 3 szklanki mąki, ½ kostki margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka cukru. Po wyrobieniu ciasto rozdzielić na dwie blachy. Masa orzechowa: ½ kostki margaryny, 2 łyżki miodu, 30 dag orzechów, ½ szklanki cukru. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć z resztą składników – do zrumienienia. Masę wyłożyć na jedną blachę ciasta. Masa karmelowa: 1 kostka masła, 1 puszka mleka „Krówka”. Masło…
Pić mleko czy nie pić? Wśród lekarzy i dietetyków panują różne opinie na temat – czy picie mleka przez dorosłych jest dobre? Każdy dorosły może sam odpowiedzieć na pytanie –czy picie mleka mi szkodzi? Jeżeli po wypiciu mleka w ciągu 2 godzin wystąpią objawy ze strony przewodu pokarmowego, czyli wzdęcia, burczenia, przelewania, bóle brzucha i biegunka, to prawdopodobnie organizm nie trawi laktozy. Laktoza, czyli cukier mleczny, występuje tylko w mleku słodkim. Szacuje się, że w Polsce około 15% społeczeństwa nie ma enzymu laktazy lub występuje jego niedobór, a jest on potrzebny do trawienia laktozy. Najczęściej enzym zanika u osób, które przestały pić mleko lub piją je sporadycznie. To dzięki cukrowi mlecznemu mogą rozwijać…
28 stycznia 2016

Co to jest likopen?

Opracowanie: Alicja Nowak
Likopen należy do naturalnych karotenoidów, które występują u roślin i zwierząt. Jest antyoksydantem – przeciwutleniaczem charakteryzującym się właściwościami chroniącymi organizm przed chorobami układu krwionośnego, a głównie przed rakiem. Nie tylko neutralizuje wolne rodniki, ale może regenerować inne antyoksydanty, jak np. luteina. Jest to istotne w profilaktyce chorób oczu, a głównie zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. W organizmie człowieka likopen pełni wiele funkcji. Stwierdzono korzystny wpływ na masę kości, co zapobiega wystąpieniu osteoporozy. Opóźnia proces starzenia i ujędrnia skórę. Jednak najważniejsze znaczenie likopenu to działanie przeciwnowotworowe, szczególnie u mężczyzn zagrożonych wystąpieniem raka prostaty, ale także u kobiet, u których zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka piersi i szyjki macicy. Udowodniono również wpływ na zapobieganie rozwojowi miażdżycy chorób…
28 stycznia 2016

Słodkie desery

Opracowanie: Alicja Nowak
Herbatniki inaczej Składniki: 2 paczki herbatników maślanych, 2 paczki herbatników z czekoladą; masa pomarańczowa – 5 pomarańczy, 2 opakowania dżemiksu, 30 dag cukru; masa serowa – 40 dag serka homogenizowanego, 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy. Maślanymi herbatnikami wyłożyć blaszkę. Przygotować masę serową – ser utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki ciepłej wody i połączyć z masą serową. Potem wylać na herbatniki. Z pomarańczy ugotować dżem. Całe pomarańcze sparzyć, osuszyć i pokroić ze skórką w kostkę. Włożyć do garnka, dodać niewielką porcję wody i gotować około 15 minut na małym ogniu. Po wystudzeniu zmiksować, dodać zagęstnik do dżemu i zagotować. Wsypać cukier i znowu zagotować. Jak masa przestygnie, to wyłożyć na warstwę serową, położyć na nią herbatniki czekoladowe i schłodzić.…
29 czerwca 2015

Grillowanie

Opracowanie: Alicja Nowak
Grillowanie najczęściej kojarzy się z podpiekaniem kiełbasek i szaszłyków. Ale oferta potraw z grilla jest o wiele bogatsza. Możemy grillować ryby, warzywa, grzyby, a nawet owoce. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i możliwości przygotowania dań z grilla. Ważną kwestią jest rodzaj grilla, na którym będziemy przygotowywać nasze kulinarne specjały. a oferta jest bardzo bogata, gdyż na rynku jest ich szeroka gama. Najbardziej tradycyjny i uniwersalny jest grill węglowy. Warto wybierać konstrukcje stabilne i zrobione z metalu dobrej jakości (żeliwo, stal nierdzewna). Dokonując zakupu dobrze jest wybrać grill węglowy z pokrywą, czyli wyposażony w system wentylacji. Dzięki temu reguluje się dopływ powietrza, a jednocześnie jest ochrona przed wiatrem. Również łatwiej utrzymuje się odpowiednią temperaturę grillowanych potraw. Jedno…
17 czerwca 2015

Lipa to nie lipa tylko …

Opracowanie: Alicja Nowak
W polskim krajobrazie rosną dziko dwa gatunki lipy-drobnolistna i szerokolistna, ale uprawianych jest ponad 20 gatunków i odmian. Wszystkie gatunki lip są miododajne i długowieczne. Lipa szerokolistna może osiągnąć wiek nawet do 1000 lat. Przez wieki lipa była drzewem nieocenionym. Dostarczała najlepszego miodu, drewna, z którego sporządzano wiele potrzebnych w gospodarstwie sprzętów i przedmiotów. Z lipowego łyka  pleciono chodaki, kosze, cedzidła, maty, kobiałki i kapelusze. Z nasion wytłaczano olej jadalny, który był używany do lampek oliwnych. W medycynie ludowej stosowano korę i liście, a głównie kwiaty lipy do leczenia wielu dolegliwości. Obecnie wykorzystywane są kwiaty lipy.  W kwiatach lipy drobnolistnej…
30 kwietnia 2015

Nie chwast, a zioło

Opracowanie: Alicja Nowak
Dmuchawiec, mniszek, mlecz, a prawidłowo mniszek lekarski występuje w Polsce pospolicie. Jest to najbardziej znane zioło o bardzo cennych właściwościach. Właściwości lecznicze mają liście, kwiaty i korzeń. Jakie właściwości posiada mniszek lekarski? Mniszek lekarski jest zasobny w witaminy a i C, witaminy z grupy B, garbniki. Zawiera sole mineralne (potas, magnez, krzem, żelazo, wapń, bor, kobalt), związki trójterpenowe, kwasy polifenolowe, cholinę, a także asparaginę odpowiadającą za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. w korzeniach są związki cukrowe – inulina, która jest rozpuszczalnym błonnikiem. Inulina obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, a także odpowiada za prawidłową mikroflorę jelit. Mniszek wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwgrzybiczne. Korzenie i kwiaty mniszka stosuje się w chorobach dróg żółciowych,…