Wiejskie gospodarstwo domowe
10 kwietnia 2020

Drożdże domowe – zrób to sam!

Opracowanie: Aldona Jankowska
Trzy składniki i pięć do siedmiu dni są potrzebne, aby zrobić swoje drożdże. To naprawdę działa!  Co musimy kupić? Wszystko czego potrzebujemy to: 2 ugotowane ziemniaki średniej wielkości, 1 łyżeczka cukru i 2 łyżeczki piwa. Piwo jest tutaj najważniejsze. Istotne jest, aby zaopatrzyć się w piwo – niepasteryzowane i niefiltrowane, a najlepiej nieutrwalone. Dlaczego? Takie piwa nie zostały poddane obróbce termicznej i mikrofiltracji, zawierają zatem pozostałości drożdży, dlatego najlepiej nadają się do produkcji drożdży domowym sposobem. Mają termin ważności od kilku dni do trzech tygodni, więc dobrze zwrócić na to uwagę, bo napisy na butelkach często wprowadzają w błąd. Wszystko, co jest potrzebne (fot. Aldona Jankowska) Co dalej? Ugotowane ziemniaki trzeba rozgnieść, zetrzeć na drobno lub zblendować.…
25 października 2016

Stres – drogą do sukcesu czy zagłady człowieka?

Opracowanie: Sylwia Rymanowska
Pogoń za dobrami materialnymi, która narzuca nam sposób, w jaki żyjemy i funkcjonujemy, nie dotyczy już tylko wielkich miast i pracy w dużych korporacjach. Dociera wszędzie, nawet w najmniejsze zakątki wsi. Bardziej czy mniej świadomie zaczynamy odczuwać jej wpływy oraz to, że bezwiednie poddajemy się trendowi, aby posiadać, gromadzić dobra materialne, niezależnie od ceny, jaką ponosimy sami czy nasze rodziny. Nie zwracamy uwagi na to, jak wiele energii życiowej zużywamy, jak odbija się to na naszym zdrowiu fizycznym, a co gorsza – w początkowej fazie mało zauważalnym – na zdrowiu psychicznym. Każdy z nas powinien zadać sobie pytanie, czy potrafimy wyważyć chęć zdobycia wszystkiego, co naszej rodzinie jest potrzebne, z tym, czego nasza rodzina…
04 sierpnia 2016

Pomidory w codziennej diecie

Opracowanie: Aneta Gadomska
Obecnie na targowiskowych straganach możemy kupić świeże, pachnące, różnego rodzaju owoce i warzywa. Wśród nich szczególną uwagę zwracają w tym sezonie pięknie wybarwione i dorodne pomidory. Pomidory to warzywa aromatyczne i soczyste, nadające się do sałatek i na zimowe przetwory, zachowujące swój niepowtarzalny smak. Dotarły do nas dzięki królowej Bonie i do dziś są jednym z ulubionych warzyw Polaków. Pomidory można spożywać zarówno w postaci surowej, w sałatkach, jak również w postaci duszonej, w potrawkach, jako sos, dodatek do pizzy, zapiekanek, a także w postaci soku, pasty czy ketchupu. Warzywo doskonale przechowuje się również jako pasteryzowane, suszone w zalewie, a nawet mrożone. Najwięcej wartości mają te bardzo czerwone, z upraw polowych. Najcenniejszy w pomidorach jest likopen – barwnik, dzięki któremu pomidory zawdzięczają czerwony…
16 kwietnia 2014

Pokrzywa zwyczajna- dar natury

Opracowanie: Alicja Nowak
Pokrzywa zwyczajna- dar natury Liście pokrzywy zawierają flawonidy, karotenoidy, fitosterole, garbniki, chlorofil, kwasy organiczne (krzemowy, masłowy, octowy , glikolowy i glicerowy) witaminy A, B2, C, E, K, sole mineralne ( wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas, krzem), śluzy, enzymy, hormony roślinne. W korzeniach pokrzywy występują śluzy, woski, kwasy organiczne, lecytyny, fitosterole, sole mineralne i rozpuszczalna krzemionka. Surowcem zielarskim są liście i korzenie. Pokrzywy zbiera się od maja do września, a suszy  rozłożone cienką warstwą  w cieniu i przewiewnym miejscu. Pokrzywa ma działanie moczopędne, przeciwkrwotoczne, pobudzające przemianę materii, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne,  przeciwcukrzycowe, odkażające i przeciwreumatyczne. Można ją stosować również w leczeniu anemii…