05 maja 2014

Co szkodzi zdrowiu?

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) na podstawie swoich badań podała, że powszechne chemikalia obecne w każdym domu mogą wywoływać nowotwory, astmę, obniżenie płodności a nawet wady wrodzone u dzieci. WHO określiła liczbę syntetycznych substancji chemicznych, które agencja ONZ określiła jako niosące „poważne konsekwencje” dla zdrowia. W raporcie sugerując wręcz, że zagrożenie ze strony tych substancji jest na tyle poważne, że znajdujące się w podłogach PCV, zabawkach dla dzieci, a nawet powszechnych kartach kredytowych, powinny być zakazane, aby chronić przyszłe pokolenia. Paragony, antyperspiranty czy tusze do rzęs – to tylko niektóre z codzienne używanych produktów, niosących poważne zagrożenie dla zdrowia. Wydruki ze…
06 lipca 2012

Zmiany w kształceniu zawodowym

Opracowanie: Alicja Nowak
Od nowego roku szkolnego 2012/2013 nastąpią zmiany w systemie kształcenia zawodowego, czyli nie będzie naboru    do szkół dla dorosłych, w których prowadzono kształcenie zawodowe. Będzie to możliwe jedynie w szkołach policealnych, ale w przypadku szkół rolniczych bardzo ograniczono liczbę zawodów. W miejsce likwidowanych szkół wprowadzono nową formę kształcenia zawodowego dla dorosłych-kwalifikacyjny kurs zawodowy-, który może prowadzić  szkoła rolnicza. Młodzi ludzie, po szkole podstawowej lub gimnazjalnej, muszą jednocześnie ukończyć kwalifikacyjny kurs zawodowy, uzupełnić poziom wykształcenia zasadniczego zawodowego lub średniego poprzez ukończenie liceum ogólnokształcącego dla dorosłych lub zdanie egzaminów eksternistycznych. Osoby, które posiadają wykształcenie zasadnicze zawodowe inne niż rolnicze mogą ukończyć kwalifikacyjny…
20 czerwca 2012

Właściwości lecznicze orzecha włoskiego

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Orzechówka – Nalewka z orzechów włoskich  dla zdrowotności. Właściwości lecznicze orzecha włoskiego znane były w starożytności. W Polsce orzech włoski zaczęto sadzić od XII wieku. Odwarem z liści nacierano bydło by chronić je przed kąsaniem owadów. Odwar z liści stosowano do leczenia krzywicy, cukrzycy, krwotoków, niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego i innych dolegliwości. Powszechnie stosowanym lekiem przeciw biegunkom była nalewka z niedojrzałych owoców. Współczesna medycyna potwierdziła szerokie działanie lecznicze preparatów z orzecha włoskiego. Posiadają one silne działanie bakteriobójcze w stosunku do paciorkowców, gronkowców, bakterii duru brzusznego, czerwonki i innych, często odpornych szczepów. Orzechy działają ściągająco na błony śluzowe, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo, przeciwzapalnie,…
W gospodarstwie rolnym zwykle dużo się dzieje. Jest ono miejscem zarówno codziennych zajęć domowych, jak i zabaw. Rozpoczynają się już wakacje. W gospodarstwie rolnym dzieci będą się przewijały w każdym miejscu  zagrody wiejskiej przez cały dzień, co dodatkowo zobowiązuje dorosłych do wzmożonej uwagi i podjęciu czynnościom zaradczym, po to , aby zapobiec nieszczęściu . Nagromadzenie wielu maszyn i urządzeń - stwarza zagrożenie wypadkiem. Środowisko pracy rolniczej stwarza dla zdrowia dziecka wiele różnorodnych zagrożeń, które wynikają przede wszystkim z charakteru pracy w rolnictwie. Dzieci w gospodarstwach rolnych narażone są  na największe ryzyko zranień i urazów, niż ich rówieśnicy mieszkający w miastach.…
02 lipca 2012

Co zagraża dzieciom na wsi?

Opracowanie: Ewa Tuliszka
12 czerwca 2012

Lista 5-iu najgorszych produktów żywnościowych

Opracowanie: Ewa Tuliszka • Zamieszczenie: Aldona Jankowska
Dr Joseph Mercola przedstawił intrygującą listę potraw, których nie wolno spożywać. Dotąd uznawano, że można jeść wszystko, ale z umiarem. Nie widzi potrzeby spożywania potraw, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych a ponadto zawierają substancje toksyczne. 1. Pączki Pączki są smażone, zawierają mnóstwo cukru i mąki a przede wszystkim występują w nich tłuszcze trans (izomery trans). Pączki kupowane w sklepie mają aż 35-40% tłuszczów trans. Zjedzenie przeciętnego pączka dostarczy Ci 200 do 300 kalorii, głównie pochodzących z cukrów.Wiele Amerykanów [ciekawe ilu Polaków...] zjada pączki na śniadanie, a jest to najgorsze co można sobie zafundować z rana. Cukier tylko na chwilę…
18 maja 2012

Co wiemy o oleju rzepakowym?

Opracowanie: Teresa Ewa Tuliszka • Zamieszczenie: Wiktoria Maciejewska
Zdrowie : Co wiemy o oleju  rzepakowym  ? Olej rzepakowy jest najpopularniejszym olejem roślinnym stosowanym w polskiej kuchni. Pomimo iż używamy go powszechnie, głównie do smażenia, narosło wokół niego mnóstwo mitów i stereotypów, mówiących na przykład, że nie powinien być podgrzewany. Olej rzepakowy ma zdecydowanie najlepszą odporność oksydacyjną niż inne przebadane oleje. Warto zauważyć, że szczególnie popularny słonecznikowy, stosowany przez wiele osób do smażenia, utlenia się ponad dwukrotnie szybciej niż rzepakowy, co oznacza, że podgrzewanie go do wysokich temperatur nie jest jednak najbardziej pożądane i lepiej przestawić się na bardziej stabilny i dłużej świeży olej  rzepakowy. Tłuszcze są często utożsamiane…
11 lipca 2011

Zagrożenia zdrowia dzieci i młodzieży angażowanych do prac w gospodarstwie rolnym

Opracowanie: Teresa Ewa Tuliszka • Zamieszczenie: Wiktoria Maciejewska
Zagrożenia zdrowia dzieci i młodzieży angażowanych do prac w gospodarstwie rolnym Warunki pracy w rolnictwie należą do najgorszych, mimo iż następuje rozwój mechanizacji, chemizacji i nowoczesnej agrotechniki.  Prace w gospodarstwie rolnym prowadzone są często przy niesprzyjającej pogodzie, z użyciem przestarzałego i mało wydajnego sprzętu rolniczego.  Niska dochodowość produkcji rolnej większości gospodarstw nie sprzyja poprawie poziomu bezpieczeństwa. Ukształtowane wśród starszych rolników nawyki i metody pracy utrudniają korzystanie z dokonującego się rozwoju wiedzy i techniki. Taki stan skutkuje licznymi wypadkami przy pracy rolniczej, chorobami oraz innymi schorzeniami związanymi z pracą. Najtrudniejszą i najboleśniejszą sprawą są wypadki, którym ulegają dzieci, pomagające w pracy…