16 października 2018

Żyjmy zdrowo!

Opracowanie: Anna Rusek
Pojęcie zdrowego stylu życia to nie tylko dbanie o nasze ciało i organizm. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest to równowaga pomiędzy sferą fizyczną, umysłową i społeczną. Tak więc zdrowy styl życia – to właściwa dieta, aktywność fizyczna, unikanie szkodliwych czynników, umiejętność odpoczywania i właściwe podejście do życia. Wiemy bardzo dobrze, co korzystnie wpływa na nasz organizm, a co nam szkodzi i czego powinniśmy unikać. W zależności od płci, wieku i rodzaju wykonywanej pracy należy przyjmować wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze, a unikać alkoholu, słodyczy, napojów gazowanych, wysoko przetworzonych pokarmów, chipsów, tłustego mięsa i wielu innych. Najlepiej również gdybyśmy omijali bary i budki z fast foodami, bowiem najlepsze posiłki to te przygotowywane…
10 marca 2017

Smog w naszych mieszkaniach

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Szczególnie w okresie jesieni i zimy obserwujemy silne zanieczyszczenie powietrza – nasila się powstający smog. To właśnie nasz przemysł, samochody i domowe paleniska są odpowiedzialne za powstawanie smogu i wysokie stężenie pyłów zawieszonych w powietrzu. Najtrudniej jest na osiedlach położonych w nieckach albo otoczonych wysoką zabudową, co powoduje osadzanie się szkodliwych pyłów, bo nawet silnie wiejące wiatry nie są w stanie ich wynieść daleko poza nasze miejsce zamieszkania. Nasza polska rzeczywistość to polski węgiel, który daje w miarę tańsze ciepło, ale dymi i truje. Taki sposób ogrzewania decyduje o tym, że zjawisko smogu pojawia się u nas coraz częściej. W Polsce stężenie pyłu zawieszonego jest obecnie kilkadziesiąt razy wyższe niż dopuszczają normy. W Wielkopolsce również…
14 listopada 2016

Buraki ćwikłowe dla zdrowia

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Burak ćwikłowy to kopalnia cennych pierwiastków. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, ponadto pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu!), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki: rubid i cez. Ponadto burak ćwikłowy zawiera cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany i błonnik. Czerwono-fioletowa barwa buraka to betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem. Zawdzięcza to zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów, których buraki zawierają największe ilości. Zwalczają…
23 sierpnia 2016

Pożyteczne saszetki!

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Na pewno wszyscy zauważyli, że do opakowań kartonowych, różnych pudełek z zakupionymi butami, torebkami, walizkami etc., zawsze są włożone w celu pochłaniania wilgoci małe saszetki, co dodatkowo zabezpiecza towar. W saszetkach tych jest tzw. silica gel, określany jako żel krzemionkowy. Taki napis można znaleźć w opisie saszetki. Czasami występuje na opakowaniu nazwa „DMF”, co oznacza, że w środku jest fumaran dimetalu, który jest szkodliwym środkiem. Wtedy taką saszetkę należy wyrzucić! Na czym polega dobroczynne działanie żelu krzemionkowego? Możemy łatwo przekonać się, że jeżeli saszetki z żelem krzemionkowym włożymy do pojemnika z chlebem, to on nam nie spleśnieje. Jeżeli kilka saszetek włożymy do szafki, gdzie są produkty spożywcze takie jak: mąki, kasze, cukier, makarony,…
15 lipca 2016

Warto polubić czarnuszkę!

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) nazywana też czarnym kminkiem, posiada ziarenka pomocne w odzyskaniu zdrowia, odporności. Czarnuszka jest nazywana „złotem faraonów”, jako że sam Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z czarnuszkowym olejem w razie gdyby coś pilnie mu dolegało – tak po prostu „w razie W”. To coś, o czym wiedzieli nasi przodkowie, dzisiejsi naukowcy potwierdzają licznymi badaniami (na dzień dzisiejszy ponad 700 badań), że czarnuszka rzeczywiście jest panaceum na wiele dolegliwości. Wszędzie tam, gdzie pojawia się stan zapalny w naszym organizmie, gdzie sygnalizuje awarię układ immunologiczny, najlepiej zastosować czarnuszkę. To prawdziwa skarbnica ponad 100 związków biologicznie aktywnych, jeszcze nie do końca zbadanych przez naukę! Oto główne aktywne substancje występujące w tych niepozornych czarnych ziarenkach,…
04 lipca 2016

Coś dla zdrowia – czekolada

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Wszyscy bardzo lubimy czekoladę (czekoladowe wyroby) i zastanawiamy się, czy tak bezkarnie możemy podjadać sobie czekoladę? W wielu artykułach prasowych i w portalach internetowych możemy przeczytać, że właśnie czekolada poprawia nastrój, koncentrację, spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Okazuje się, że zawiera składniki potrzebne do produkcji serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Czekolada chroni pamięć, opóźnia starzenie, działa przeciwzapalnie, nawilżająco, tonizująco, rewitalizująco. Dr Wójcik-Niklewska zaznaczyła, że „najzdrowsza jest właśnie czekolada gorzka. Musimy pamiętać, że wszystkie minerały, składniki odżywcze i witaminy znajdują się w ziarnach kakaowca. Wartościowa czekolada musi mieć powyżej 7% kakao. Nie jest też obojętne, w jaki sposób będzie zrobiona. Optymalnie byłoby, gdyby ziarna były suszone, nie palone. Warto…
22 czerwca 2016

Czereśnie na zdrowie i urodę

Opracowanie: Dorota Mejsner
Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd, a nawet pomagają leczyć niektóre dolegliwości, np. artretyzm. Porcja czereśni dostarcza też dużej dawki jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Sezon na czereśnie jest krótki, dlatego powinniśmy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Czereśnia, nazywana również wiśnią ptasią, to gatunek rośliny należącej do rodziny różowatych. Obszarem występowania obejmuje Europę, Azję Zachodnią oraz Kakuaz. Jest jednym z najokazalszych drzew owocowych, jakie pojawiają się w polskich sadach. Niektórzy mylą czereśnie z wiśniami, tyle że te pierwsze są słodkie, a przez to chętniej spożywane bezpośrednio, lecz nie tak aromatyczne i rzadziej stosuje się je do produkcji przetworów. Wartość odżywcza czereśni Kolor robi różnicę. Czym ciemniejsze,…
31 maja 2016

Ocet jabłkowy dla zdrowia – część 2

Opracowanie: Ewa Tuliszka
Warto poznać lepiej tak znany produkt, jakim jest ocet jabłkowy. Nawet sam Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, używał octu do czyszczenia rany ponad dwa tysiące lat temu. Przez wieki ocet był używany do gotowania i różnych celów domowych. W starożytnej ludowej medycynie używany był jako lek na wiele problemów zdrowotnych. Ocet jabłkowy ma długą historię stosowania jako środek dezynfekujący i naturalny konserwant żywności. Ocet jabłkowy ma również bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Obecnie coraz więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową. Pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi…
13 maja 2016

Ocet jabłkowy w kuchni i dla zdrowia

Opracowanie: Ewa Tuliszka
W książce „Ocet jabłkowy dobry dla zdrowia” autorki Margot Hellmiβ na temat octu jabłkowego napisano: „Dezynfekująca siła kwasu octowego daje szerokie możliwości zewnętrznych zastosowań, znanych z reguły od bardzo dawna. Nawet jeżeli kiedyś nie wiedziano, jak one funkcjonują, doświadczenie potwierdzało ich skuteczność. Zawsze gdy trzeba było zabić niepożądane zarazki, ocet mógł pomóc. Tak było w przypadku zanieczyszczonej skóry, czyraków, trądziku, stanów zapalnych lub ran. Również po ukąszeniach owadów lub w walce z wszami lub grzybami warto było zastosować ten kwaśny płyn.” Dawnej ocet był stosowany jako idealny środek przy omdleniach u pań. Ówcześni lekarze i wiejscy znachorzy zalecali ocet w leczeniu odmrożeń, ciężko gojących się ran, a nawet bólu brzucha. Dziś wiemy, że takie…