23 września 2016

Konkurs na regionalny placek ziemniaczany BAMBRZOK

Opracowanie: Aldona Jankowska
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz Fundacja Ochrony Dziedzictwa Kultury Wsi i Rolnictwa organizuje konkurs kulinarny na najlepszy placek ziemniaczany pod nazwą „bambrzok”. Celem konkursu jest promowanie tej potrawy regionalnej, upowszechnianie wiedzy o tradycji spożywania wyrobów z ziemniaków na terenie Wielkopolski oraz przypominanie receptur przekazywanych dawniej z pokolenia na pokolenie, a obecnie w dużej mierze zapomnianych. W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia, osoby indywidualne, szkoły oraz punkty prowadzące działalność gastronomiczną. Warunkiem udziału w konkursie jest dostarczenie potrawy w dniu 9 października 2016 roku do godz. 12.00 do Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, ul. Dworcowa 5. Potrawa zgłoszona do konkursu powinna być dostarczona w nieoznakowanym opakowaniu do stoiska muzealnego w zielonym namiocie na placu głównym, oznaczonego napisem „Konkurs kulinarny BAMBRZOK”. Na miejscu po wypełnieniu karty…
23 września 2016

Targi SMAKI REGIONÓW

Opracowanie: Aldona Jankowska
W dniach 24-27 września 2016 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędą się targi SMAKI REGIONÓW. Jest to święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z targami POLAGRA FOOD oraz POLAGRA GASTRO w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydent Miasta Poznania. Organizatorzy tego wydarzenia – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych. Targom towarzyszyć będzie wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, w tym m.in.:…
W piątek 12 sierpnia bieżącego roku odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy zgłoszono 54 produkty, a o nominację do nagrody PERŁA 2016 ubiegało się 6 produktów nagrodzonych w latach wcześniejszych. W części gastronomicznej konkursu wzięły udział dwa zespoły prezentujące najlepsze wielkopolskie potrawy. Obie części konkursu zostały podsumowane przez przewodniczących komisji na Starym Rynku – na najlepszy regionalny produkt żywnościowy przez Panią Izabellę Byszewską, a na najlepsze danie przez Panią Aleksandrę Swulińską-Katulską. Dyplomy i nagrody wręczył zwycięzcom Pan Merek Beer Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie się 25 września 2016 r. w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych POLAGRA FOOD. Wtedy najlepsze polskie…
03 sierpnia 2016

Pomidory w innym wydaniu

Opracowanie: Dorota Wielgosz
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie: pokroić w plastry i ułożyć na talerzu, na to wycisnąć przez praskę czosnek i posmarować ułożone pomidory, rozrobić sos włoski z małą ilością oliwy i polać na wierzch, na to zetrzeć żółty ser, przykryć folią i włożyć do lodówki, trzymać w lodówce ok. 0,5 godz. Smacznego!
Wielkopolski finał XVI edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się 12 sierpnia 2016 r. na Starym Rynku w Poznaniu. Podobnie jak w latach poprzednich zostanie włączony w obchody Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Organizatorem centralnym konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Jego regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Całość konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonione zostaną najlepsze produkty i potrawy regionalne. Wszystko oceniać będą dwie komisje konkursowe. Pierwsza oceni regionalne produkty żywnościowe, druga regionalne dania i potrawy.…
28 grudnia 2015

Perły 2015 – wielki finał konkursu

Opracowanie: Aldona Jankowska
W niedzielę 20 września 2015 r. o godzinie 13.00, w czasie targów „Smaki Regionów” odbył się finał XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymały statuetkę „Perła 2O15”. W XV edycji konkursu nominowano 72 produkty z 15 regionów Polski. Przyznanych zostało 46 „Pereł”. W konkursie nominowanych zostało również 12 regionalnych potraw z 12 regionów. Jury wyróżniło „Perłą” 10 z nich. W Wielkopolsce przyznano cztery takie nagrody. W kategorii produkt otrzymali ją: Lila Nowaczyk za twaróg tradycyjny z mleka krowiego, Jan Vogt za keks angielski, PPHU Vitacorn za olej rzepakowy wielkopolski. W kategorii potrawa za najlepszą uznano „ślepe ryby” z borowikiem oraz pieczoną perliczkę w ziołach z jęczmienną kaszą i burakami z restauracji HOT_elarnia HOTEL & SPA. Zostały również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda…
04 listopada 2014

Konkurs na „Nalewkę z Puszczy Noteckiej”

Opracowanie: Wiktoria Maciejewska
Lokalna Grupa Działania „Puszcza Notecka” ogłasza konkurs na „NALEWKĘ Z PUSZCZY NOTECKIEJ  2014” Domowe nalewki to wspaniałe alkoholowe wyciągi z owoców, kwiatów lub ziół, dlatego chcemy przypomnieć tradycje wytwarzania tych wspaniałych trunków oraz promować twórców. Zgłaszamy nalewki samodzielnie wytworzone na własne potrzeby. Nalewki zgłaszają osoby pełnoletnie zamieszkałe na obszarze LGD „Puszcza Notecka”. Nalewki zgłaszamy (przynosimy) do biura LGD w Międzychodzie przy ul. Piłsudskiego 17, tel. 95 717 35 24. Termin do 6 listopada 2014 r. Dokładnych informacji należy szukać: http://puszczanotecka.org
10 października 2014

Perły 2014 – wielki finał konkursu

Opracowanie: Aldona Jankowska
W niedzielę 29 września 2014 r. o godzinie 13.00 w czasie targów „Smaki Regionów” odbył się finał XIV  edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych oraz dań i potraw. W uroczystości wziął udział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. W kategorii – najlepsze produkty regionalne wręczono 32 kulinarne Perły, a w kategorii – najlepsze potrawy regionalne 18 kulinarnych Pereł. Wielkopolsce przyznano trzy takie nagrody. W kategorii produkt otrzymali ją: Stefan Słociński – Rzeźnictwo-Wędliniarstwo za kiełbasę szynkową i Jan Vogt – Cukiernictwo Piekarnictwo Tomasz Grażyna Jan Vogt Sp. j. za lody waniliowe na jajach. W kategorii potrawa za najlepszą uznano krem szparagowy z prażonymi migdałami oraz roladki „młynkowskie” faszerowane na zielonej fasolce z pyzami z gospodarstwa…
W czwartek 14 sierpnia bieżącego roku na Starym Rynku w Poznaniu odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursie na najlepszy regionalny produkt żywnościowy wzięło udział 58 produktów, a o nominację do nagrody PERŁA 2014 ubiegało się 6 produktów nagrodzonych w latach wcześniejszych. W części gastronomicznej konkursu wzięło udział pięć zespołów prezentujących najlepsze wielkopolskie potrawy. Obie części konkursu zostały podsumowane przez przewodniczących komisji: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy przez Panią Izabellę Byszewską, a na najlepsze danie przez Panią Hannę Szymanderską. Dyplomy i nagrody zwycięzcom wręczali: Pani Zofia Szalczyk, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pan Krzysztof Grabowski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie się 28 września bieżącego roku w Poznaniu podczas…